ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

Ιταλία: Κατολίσθηση και τσουνάμι απειλούν νοσοκομείο και χωριά

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το μέτωπο μιας πιθανής κατολίσθησης στη Δυτική όχθη της λίμνης Iseo. Η ευρύτερη περιοχή του πρώην λατομείου της εταιρείας τσιμέντων Italsecci και του πρώην ορυχείου Ognoli άρχισε να μετατοπίζεται προς την λίμνη με ρυθμούς έως και 2 εκατοστών ημερησίως, προκαλώντας σημαντικές ρωγμές στην επιφάνεια των τοπικών δρόμων απομονώνοντας ταυτόχρονα έναν οικισμό.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν πως στην κατολίσθηση εντοπίζεται μάζα 1,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποτελούμενη από πετρώματα και χώμα, τα οποία στην κινητοποίησή τους οδηγούνται στα νερά της λίμνης.

Η δύναμη μιας τέτοιας κατολίσθησης, σε ένα υποθετικό σενάριο, μπορεί να δημιουργήσει ένα κύμα τύπου tsunami ύψους μέχρι και 5 μέτρων, το οποίο θα προσέκρουε στο απέναντι νησί – σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου – αλλά και την πόλη του Iseo λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Αν και οι γεωλόγοι θεωρούν χαμηλή την πιθανότητα του tsunami, ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στο Δήμο του Iseo εφόσον το νοσοκομείο της πόλης, το οποίο είναι και κέντρο εμβολιασμού της περιοχής, βρίσκεται κάτω από την στάθμη της λίμνης. Το ενδεχόμενο ενός tsunami ενεργοποίησε όλες τις σχετικές διαδικασίες για την εκκένωση του νοσοκομείου αλλά και των κατοικημένων οικιών εντός της εμβέλειας του κύματος.


Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εκκένωση, οι αρχές παραμένουν σε μέγιστη επιφυλακή.

ert.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button