Άποψη

Ιστορίες ντυμένες στο χακί

epi-panelladikes1Από την Εκπαιδευτική Προοπτική

Το πρωτοφανές μέτρο της προληπτικής επιστράτευσης 86.000 καθηγητών, πριν καν την κήρυξη απεργίας, είναι ένα ακραίο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό μέτρο. Η κυβέρνηση  υποκριτικά επικαλείται την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, εν όψει των εξετάσεων, ενώ έχει η ίδια την ευθύνη για την τραγική υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και τον περιορισμό του δικαιώματος στη μόρφωση για δεκάδες χιλιάδες παιδιά εργαζόμενων στα οποία το μέλλον που τους ετοιμάζουν είναι η ανεργία και η μετανάστευση.

Οι απολύσεις, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και μεταθέσεις, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων δεν αφορούν μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας σημαίνει απολύσεις και ανεργία για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους και στην πρωτοβάθμια.

Οι δηλώσεις του υπουργού, περί  αδυναμίας προσλήψεων και ανάγκης επομένως αύξησης του ωραρίου των καθηγητών,  σημαίνουν δύο πράγματα: είτε δεν είναι άμεση ανάγκη η αύξηση του ωραρίου στην πρωτοβάθμια , είτε η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική του διαίρει και βασίλευε και θα προχωρήσει στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας και στην πρωτοβάθμια το αμέσως επόμενο διάστημα.

 Ο αγώνας των καθηγητών γίνεται σήμερα αγώνας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

 Στα πλαίσια αυτά προτείναμε, ως Αυτόνομη Παρέμβαση, Γενική Απεργία σε ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα την Παρασκευή 17 Μαΐου πρώτη μέρα των Γενικών εξετάσεων- αίτημα που είχαν διατυπώσει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ- για να ακυρώσουμε το μέτρο της επιστράτευσης και να αποκαλύψουμε την υποκρισία της Κυβέρνησης για την αγωνία των μαθητών.

Δυστυχώς οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση και περιορίστηκαν σε αποφάσεις που αποδυναμώνουν και υπονομεύουν την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων.

Είναι αποκαλυπτικό ότι ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να συνεδριάσει έγκαιρα, παρά το σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από το Σάββατο μετά την κήρυξη της επιστράτευσης, Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για Τρίτη, ημέρα που δεν έχει καν αρχίσει η επιστράτευση των καθηγητών [αρχίζει από το μεσημέρι τηςΤετάρτης]!!!
Σε αυτήν την πρωτοφανή, διασπαστική και εν τέλει υπονομευτική για την απεργία των καθηγητών απόφαση κατέληξε η ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, η οποία υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.

Η Εκπαιδευτική Προοπτική καλεί όλους τους συναδέλφους να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την άρση της επιστράτευσης και την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας .

Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τα συνδικάτα και όλο τον ελληνικό λαό να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, το δικαίωμα στην απεργία  και τα εργασιακά δικαιώματα.

Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας να πάρουν πρωτοβουλίες για συγκρότηση ενός μετώπου, σε κάθε περιοχή, υπεράσπισης:

·                 των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, πρόνοια, ασφάλιση),

·                 της εργασίας (ενάντια στις απολύσεις)

·                 της Δημοκρατίας (ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης)

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ και όλες τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών σε συμπόρευση με την ΟΛΜΕ στις αποφάσεις για το απεργιακό πρόγραμμα και τις κινητοποιήσεις .

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και τις ζωές μας. Κανένας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος γιατί σήμερα επιτάσσουν τους καθηγητές αυριο όλη την κοινωνία!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

13/5/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button