Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Ισμήνη Μπογδάνου-ΕΛΟΠΥ: «Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ατμομηχανή ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα»

«Γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο κλάδος μας έχει ξεχωριστή σύνδεση με αυτή την περιφέρεια της χώρας: γιατί μπορεί μεν η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια να είναι παρούσα σε πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας, όμως, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η καρδιά της χτυπάει στη Δυτική Ελλάδα».

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ξεκίνησε, μεταξύ άλλων την ομιλία της στο Συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν»  στο Αγρίνιο η κυρία Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)


Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ  αποτελείται από 23 Μέλη, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα του σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η  ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και  οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση,  συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα.

«Η δραστηριότητά μας είναι συνυφασμένη με την ευημερία και την πρόοδο πολλών από τις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας καλές θέσεις εργασίας και αποτελώντας πυρήνα ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας .Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί στην πορεία του χρόνου στηριγμένο σε ένα κοινό αναπτυξιακό όραμα, σε σκληρή δουλειά και σε ειλικρινή επικοινωνία με τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, εμείς στην ΕΛΟΠΥ το αντιλαμβανόμαστε όχι ως προορισμό, αλλά ως σημείο εκκίνησης για ακόμα σημαντικότερα επιτεύγματα», σημείωσε η κ.Μπογδάνου.

Διαβάστε Επίσης

Επισήμανε πως ο κλάδος, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει ως ένα βαθμό να αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας, παραμένει σταθερά στην πρωτοπορία της ανάπτυξης. «Το ισχυρό εξαγωγικό μας προφίλ, η κορυφαία τεχνογνωσία που επίσης εξάγεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι εξελιγμένες δομές των επιχειρηματικών μας οργανισμών και, πάνω απ’ όλα, η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας, τοποθετούν την Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια σε περίοπτη θέση στην ομάδα των λεγομένων «εθνικών πρωταθλητών».

Η κυρία Μπογδάνου εξέφρασε την εκτίμησή ότι, σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες αλλά και σημαντικές ευκαιρίες, είναι τώρα η στιγμή για ένα σημαντικό, για ένα τολμηρό βήμα προόδου –βασισμένο στη γνώση, την πείρα αλλά και την επιχειρηματική δυναμική του κλάδου : για ένα άλμα, που θα μας οδηγήσει ακόμα ψηλότερα, βοηθώντας αυτονόητα και την «πρωτεύουσα» της Ιχθυοκαλλιέργειας, τη Δυτική Ελλάδα, να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά!

«Η φιλοδοξία, η τεχνογνωσία αλλά και το επιχειρηματικό υπόβαθρο από την πλευρά μας, αποδεδειγμένα υπάρχουν. Αυτό στο οποίο όλοι πρέπει να εστιάσουμε στην παρούσα συγκυρία, είναι να επιταχύνουμε τις θεσμικές και τις κανονιστικές πρωτοβουλίες που είναι απολύτως απαραίτητες, προκειμένου τα επιχειρηματικά οράματα και οι δυνατότητες να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα».

«Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ΠΟΑΥ και «στην αναγκαιότητα της όσο το δυνατόν πιο διευρυμένης θεσμοθέτησής τους». Υποστήριξε συγκεκριμένα: «Είναι νομίζω περιττό να αναλύσω τη σημασία της ξεκάθαρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης χωροθέτησης των δραστηριοτήτων του κλάδου μας.Θα το πω πολύ απλά: χωρίς οριστική ρύθμιση του χωροταξικού ζητήματος, χωρίς ΠΟΑΥ, μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συντελεστεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και σε αρμονία με τις υπόλοιπες κρίσιμες δραστηριότητες, όπως ο Τουρισμός, δεν είναι εφικτή».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΟΠΥ: «Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Η Πολιτεία έχει δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο όμως πρέπει να εξειδικευθεί σε συγκεκριμένες θεσπίσεις ΠΟΑΥ, σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Μια θετική και ταχεία εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση για όλη την περιοχή. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες σχετικά με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι διαθέσιμα και αδιαμφισβήτητα. Η δυνατότητα της Ιχθυοκαλλιέργειας να συνυπάρξει με τον Τουρισμό, που επίσης έχει μεγάλη σημασία για τη Δυτική Ελλάδα, είναι επίσης αποδεδειγμένη. Είναι λοιπόν η ώρα για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων, που όχι μόνο είναι τεχνικά θεμελιωμένες, αλλά στηρίζονται, επιτρέψτε μου να πω, και από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών»

Υπογράμμισε «χωρίς περιστροφές, η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί και θέλει να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις-μέλη της ΕΛΟΠΥ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι ζυμωμένες με τις τοπικές κοινωνίες και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν είναι συγκυριακοί «επισκέπτες», αλλά συμμετέχουν ενεργά και πολυεπίπεδα στην προκοπή του τόπου».

«Αισθανόμαστε σύμμαχοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεργαζόμαστε αποδοτικά με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ταυτόχρονα, υπήρξαμε και θα παραμείνουμε πάντα υπέρμαχοι του ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς της, σε κλίμα συναίνεσης και με γνώμονα πάντα το κοινό καλό», σημείωσε.

Καταλήγοντας είπε η κυρία Μπογδάνου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντικείμενό μας είναι η παραγωγή μιας τροφής υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, με βάση τις αυστηρότατες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – προϊόντων, δηλαδή, που θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε όλα τα όπλα στη διάθεσή μας για να πάμε ακόμα πιο μπροστά, για να ενισχύσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην παγκόσμια αγορά.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, όλοι μαζί κι ας κάνουμε το άλμα που μπορούμε και που μας αξίζει, με πυξίδα μας τη βιώσιμη ανάπτυξη, το αμοιβαίο όφελος, την προκοπή της Δυτικής Ελλάδας».

Δείτε το απόσπασμα της ομιλίας της κυρίας Μπογδάνου από το 05:08:00 του βίντεο

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button