ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Interreg MED-BLUEfasma: αρωγός στην κυκλική μετάβαση για τους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο

Το BLUEfasma ενισχύει την επιχειρηματικότητα στη Μεσόγειο στηρίζοντας την ανάπτυξη της μπλε Κυκλικής Οικονομίας στην αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.

Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια αποτελούν βασικούς τομείς της γαλάζιας οικονομίας που απασχολούν άμεσα τον πληθυσμό των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Ωστόσο, στη Μεσόγειο, η συστηματική εργασία για την Κυκλική Οικονομία σε αυτούς τους τομείς είναι ελλιπής και το επίπεδο καινοτομίας είναι χαμηλό συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ.


Απαντώντας σε αυτήν την πρόκληση, το έργο BLUEfasma ενσωματώνει και εφαρμόζει τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια σύμφωνα με το παράδειγμα της Βόρειας Ευρώπης, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τις αντιλαμβάνονται ως τώρα οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ενημερώνει για τα οφέλη τους και διευκολύνει την μετάβαση προς την έξυπνη/ βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύοντας το περιβάλλον και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Για τον σκοπό αυτό υλοποιήθηκαν (11) θεματικά ζωντανά εργαστήρια “BLUEfasma Living Labs” σε 9 χώρες της Μεσογείου προσελκύοντας περισσότερους από 350 ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα BLUEfasma που φιλοξενεί εργαλεία, ειδικά σχεδιασμένα για την διεύρυνση ικανοτήτων καινοτομίας και ενίσχυση διακρατικής συνεργασίας. Η πλατφόρμα καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες, αντιλήψεις και προσδοκίες των χρηστών που σχετίζονται ή ενδιαφέρονται για τους τομείς της αλιείας/υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων, Μικρών- Μικρομεσάιων Επιχειρήσεων, οργανισμών υποστήριξης επιχειρήσεων, ακαδημαϊκης/ έρευνητικής κοινότητας, δημόσιων αρχών και φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ καθώς και των πολιτών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή κυκλικών πρακτικών.

Τα αποτελέσματα κεφαλοποίησης του έργου περιλαμβάνουν την έκδοση Λευκής Βίβλου όπου εντοπίζονται τα υφιστάμενα εμπόδια και οι «μοχλοί» για την Κυκλική Οικονομία στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και η δημιουργία συστάσεων πολιτικής. Οι συστάσεις πολιτικής στοχεύουν στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης και της εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας μέσω σχετικών ρυθμίσεων και στη διάθεση κεφαλαίων για την ενθάρρυνση κυκλικών επιχειρηματικών επενδύσεων στους τομείς της αλιέιας και υδατοκαλλιέργειας.

Το έργο BLUEfasma συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg MED 2014-2020 και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και λήγει τον Ιούνιο του 2022. Στη σύμπραξη συμμετέχουν 14 οργανισμοί από 9 χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Πορτογαλία, Μαυροβούνιο και Μάλτα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου ακολουθώντας τον σύνδεσμο εδώ.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button