Δυτική Ελλάδα

Ηλεκτρονικά μέσω Τaxis η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

koi-agrotes-dilosiΆνοιξε η ειδική εφαρμογή στο Taxisnet για την ηλεκτρονική υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από αγρότες του κανονικού καθεστώτος βάσει του νέου εντύπου ΦΠΑ.

 

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2015 έχει αλλάξει ο τρόπος υποβολής ΦΠΑ των αγροτών που τηρούν βιβλία. Έτσι, αντί για ετήσια δήλωση ΦΠΑ οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να κάνουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ ανά τρίμηνο. Η υποχρέωση περιοδικής δήλωσης απορρέει απ’ όσα προβλέπονται στο νόμο με τις “Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας”. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του νόμου 4321/2015 Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. (ΦΕΚ Α’ 32/21-03-2015):

«Οι δηλώσεις των αγροτών φυσικών προσώπων που υπέχουν υποχρέωση υποβολής ετήσιας δήλωσης Φ.Π.Α. και από 1.1.2015 υπέχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ανά φορολογική περίοδο, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος παρήλθε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. για φορολογικές περιόδους του 2015, μπορούν να υποβληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος χωρίς την επιβολή προστίμων. Τυχόν οφειλόμενα ποσά από τις δηλώσεις της παραγράφου αυτής καταβάλλονται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκων και προστίμων, με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. κατόπιν αιτήσεως του φορολογούμενου».

Στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία εσόδων αναφέρει τα εξής:

«Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι από 15/5/2015 είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. (νέο έντυπο).

Επιπλέον, πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. μεγαλύτερο από 30 ευρώ, το οποίο προκύπτει από εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση που υποβάλλεται λόγω εσφαλμένου προσδιορισμού χρεωστικού ποσού σε προηγούμενη δήλωση  για την ίδια φορολογική περίοδο, διαγράφει  αντίστοιχα την δημιουργηθείσα οφειλή άμεσα,  με τη δημιουργία Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.) και σε περίπτωση καταβολής μέρους ή όλης της οφειλής, τότε το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.»

 

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close