ΆποψηΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

‘’Ιερές Μνήμες… ανασταίνουν’’ σε εξωκλήσι τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στην Κάτω Χρυσοβίτσα

*Γράφει ο Αθανάσιος Ζέρης

«Τέλεψε και εσύ ό,τι δεν προλάβαμε εμείς» γιατί, «σ’ αυτόν τον κόσμο πούμαστε, άλλοι τον είχαν πρώτα, σ’ εμάς τον παραδώσανε κι άλλοι τον καρτερούνε». Αυτό είναι μια πραγματικότητα και μια φωνή υποχρέωσης για δημιουργία και ‘’ανάσταση’’ μνημείων, που δεν επιδέχεται αντιρρήσεις και, το κουβαλάει μέσα του, ο κάθε υγιής πνευματικά άνθρωπος, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, πάνω στη γη.

Ποτέ δεν είναι αργά. Ο άνθρωπος είτε ως μονάδα είτε ως ομάδα και κοινωνία έχει μάθει να δημιουργεί και κυρίως να ζωντανεύει μνήμες, ‘’ανασταίνοντας’’ μνημεία που οι προγονοί του είχαν δημιουργήσει.

Η ζωή του είναι ένα ποτάμι, που η ροή του αναβλύζει από τις αστείρευτες πηγές του παρελθόντος, διασχίζει τους χώρους του σήμερα και, εκβάλλει στο αύριο και στην αιωνιότητα.

Σήμερα μάλιστα έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να ξανασυνδεθούμε με το χθες, όχι για να γυρίσουμε πίσω, αλλά για να χαράξουμε το αύριο. Έχουμε ανάγκη να βρούμε τις μνήμες μας, για να μην νοιώθουμε ξεριζωμένοι, μετά την ραγδαία εισβολή, τόσο του τεχνολογικού πολιτισμού, όσο και της παγκοσμιοποίησης και του οικουμενισμού που έρχονται.

Στις μνήμες και στις συνειδήσεις των ανθρώπων, όπου γίνεται σύνδεση του χθες με το σήμερα, εκεί έρχεται ελπιδοφόρο το αύριο.

Οι προγονοί μας τωρινοί και μακρινοί ζουν μέσα από τα έργα τους που μας άφησαν, αλλά ο φθοροποιός χρόνος και η αδιαφορία μας πολλές φορές, έγιναν η αιτία να ερειπωθούν.

Επιβάλλεται να κρατήσουμε όρθια την κάθε πέτρα και το κάθε μνημείο που είναι δικό μας, του χωριού μας, του τόπου μας, για να μην χάσουμε την πορεία μας και την ταυτότητά μας.

Με την μικρή μας εισαγωγή δεν είχαμε την πρόθεση να σας κουράσουμε, αλλά να σας ταξιδέψουμε λίγο στο χθες και να ασκήσουμε λίγο την υπομονή σας και την προσευχή σας για το συγκεκριμένο μνημείο.

Στην τοποθεσία, λοιπόν, ‘’Συκιές’’ και συγκεκριμένα στη θέση ‘’Τσόκα’’ με πανοραμική θέα την Κ. Χρυσοβίτσα με τον κάμπο της, ανάμεσα στα δυο χωριά Άνω και Κάτω Χρυσοβίτσας, Δήμου Θέρμου, ανατολικά και δίπλα ακριβώς σήμερα από την μεγάλη δεξαμενή νερού ύδρευσης της Κ. Χρυσοβίτσας, υπήρχε ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων, απομεινάρια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα, καθώς και ένα ‘’παλιό’’ εικόνισμα, για να το μαρτυρεί.

Μάλιστα δε, ο συγκεκριμένος Ι. Ναός πριν από 100 χρόνια, το έτος 1920, όταν ο σημερινός ενοριακός Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου είχε υποστεί ζημιές και ήταν ακατάλληλος για χρήση, για δύο (2) χρόνια, κατά τις μαρτυρίες των μεγαλυτέρων, λειτουργούσε ως ενοριακός Ναός των κατοίκων της Κ. Χρυσοβίτσας.

Στη συνέχεια τόσο οι καιρικές συνθήκες και οι σεισμοί, όσο και ο φθοροποιός χρόνος είχε ως αποτέλεσμα να ερειπωθεί και σχεδόν να ξεχαστεί για πολλούς.

Σήμερα κατόπιν επιθυμιών κατοίκων της Κ. Χρυσοβίτσας, αλλά και κυρίως και πρωτίστως των οικογενειών, της πρεσβυτέρας Χριστίνας Κουτσούμπα, Θεοδώρας, Νικολάου και Χρήστου Κουτσούμπα, ο οποίος δια συμβολαίου παραχώρησε προς το Εκ/κό Συμβούλιο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, κατά την αποδοχή κληρονομιάς από τον παππού του και την θεία του Κων/να Πελέκη την όλη παρακείμενη έκταση γης, πέντε (5) στρεμμάτων, μαζί με τα πατρικά τους οικήματα και υπάρχοντα πολυετή δένδρα για αξιοποίηση και εκποίηση ξυλείας, η οποία είναι και η πρώτη καθοριστική οικονομική συμβουλή, για το ξεκίνημα της αναστήλωσης αυτού του Ιερού Ναού.

Με ζωντανές τις μνήμες και τις αναμνήσεις των ανωτέρω οικογενειών, που έζησαν και μεγάλωσαν εκεί, τις οποίες είχε την καλοσύνη να καταγράψει και να μας παραδώσει ο κ. Χρήστος Κουτσούμπας, αλλά και με την επιτόπου επίσκεψή μας εκεί, μετά της συζύγου του, του π. Βασιλείου, του Προέδρου και εμού, τόνωσε το άμεσο ενδιαφέρον και τον εθελοντισμό όλων μας για το μεγάλο ξεκίνημα της ανέγερσης του Ι. Ναού.

Ήδη, ο εφημέριος της Κ. Χρυσοβίτσας π. Βασίλειος Λάμπος, προχώρησε τις διαδικασίες αποδοχής παραχώρησης του ανωτέρω χώρου και την άδεια ανέγερσης, μέσω της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο δε πρόεδρος της Κ. Χρυσοβίτσας κ. Γιάννης Ραμαντάνης σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου, προέβη στον καθαρισμό και την πρώτη διαμόρφωση του Ιερού Χώρου, όπου φέτος έγινε και η πρώτη υπαίθρια Θεία Λειτουργία κατά την ημέρα μνήμης των Αγίων και Ενδόξων Αποστόλων, στις 30 Ιουνίου, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της Κάτω Χρυσοβίτσας.

Ως δάσκαλος του χωριού κατά την τελευταία 15 ετία που λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, ως Ιεροψάλτης του χωριού για 30 χρόνια και ως μέλος του Πνευματικού Κέντρου ‘’ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ’’ Κ. Χρυσοβίτσας, εκφράζοντας παράλληλα το πιστεύω και το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Χρήστο Κουτσούμπα για την παραχώρηση της οικογενειακής του Κληρονομιάς, καθώς και όλες τις ανωτέρω οικογένειες Κουτσούμπα.

Τον π. Βασίλειο, εφημέριο της Ενορίας, για τις ενέργειες του.

Τον κ. Γιάννη Ραμαντάνη, πρόεδρο, για το άμεσο και ενεργό ενδιαφέρον του, ο οποίος πάντα είναι παρών και ακούραστος.

Όλους εκείνους που εξέφρασαν την στήριξή τους για εθελοντισμό και βοήθεια.

Δεν περισσεύει κανένας σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ας ευχηθούμε του χρόνου και οι ‘’12 Απόστολοι’’ της Κ. Χρυσοβίτσας να βρίσκονται κάτω από το δικό τους κεραμίδι και να σκεπάζουν όλους και τον καθένα χωριστά για την κάθε συμβουλή του στην αποπεράτωση του Ι. Ναού τους.

Θέρμο, Ιούνιος 2020

*Δάσκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button