ΕκδηλώσειςΠολιτισμός

Η Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία χθες, σήμερα, αύριο…

pol-imerida-nafp
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Ναύπακτο η ημερίδα που διοργάνωσε η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στις 2 Νοεμβρίου 2013 στον Πύργο Μπότσαρη, Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης. Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν: «Το Αρχαιολογικό Έργο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Αιτωλοακαρνανία και την Λευκάδα». Ομιλητές – εισηγητές ήταν καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου οι οποίοι παρουσίασαν τις ανακοινώσεις τους για το έργο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με βασική επικέντρωση στη Ναύπακτο, έδρα της Εφορείας.  Παρουσιάστηκαν επίσης εισηγήσεις σημαντικών τοπικών ερευνητών για την Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα  όπως ο κος Αθανάσιος Παλιούρας, ο κος Βασίλειος Κατσαρός, ο κος Παναγιώτης  Βοκοτόπουλος  και άλλοι.
Ο νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας  καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στα πολιτισμικά και εκκλησιαστικά δρώμενα στην περιοχή και όχι μόνο.  Σε μια επισκόπηση της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής ιστορίας της Αιτωλοακαρνανίας θα δούμε ότι ο χώρος πολύ λίγο έχει μελετηθεί, ελάχιστες ειδήσεις υπάρχουν  σε έγγραφα, επιστολές και περιγραφές από διάφορους περιηγητές και όμως υπάρχει πλήθος αρχαίων μνημείων και χριστιανικών πόλεων καθώς και πλήθος εικόνων που χρήζουν φροντίδα και συντήρηση.
Από την ημερίδα απουσίασαν παρουσιάσεις για μεγάλες και πολύ σημαντικές περιοχές όπως το Μεσολόγγι και η  γύρο περιοχή του, όλη η επαρχία Τριχωνίδας, αλλά και άλλες ειδικές θεματικές ενότητες, όπως η συντήρηση χειρογράφων και βιβλίων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προβληματιστούμε και να πούμε, πως στις σημερινές συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης, η Εφορεία δίχως πόρους και δίχως προσωπικό θα ανταποκριθεί στο τεράστιο έργο της?  Μήπως η ίδια υπηρεσία θα πρέπει να αναζητήσει μεγαλύτερα αστικά κέντρα μέσα στο νομό προκειμένου να συνδράμουν το έργο της περισσότεροι φορείς?
Μήπως ήρθε, πλέον, η στιγμή να δημιουργηθεί στην Αιτωλοακαρνανία, στο κέντρο της, ένα ισχυρό-μεγάλο κέντρο Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Πολιτισμού και ένα επίσης μεγάλο Χριστιανικό Μουσείο υπό την αιγίδα της τοπικής Εκκλησίας? Μ΄ αυτό το σκεπτικό όλα τα προβλήματα σχετικά με τη συντήρηση, διατήρηση, φύλαξη, προστασία και ανάδειξη των μνημείων σε  μόνιμους εκθεσιακούς χώρους θα «ανακουφίσουν» τον τόπο μας που τόσο «μαραζώνει» στον τομέα αυτό.
Με την ολοκλήρωση της ημερίδας και σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 20.30 μ.μ. στο Φετιχιέ Τζαμί στο λιμάνι της Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, «Εικόνες από τα εργαστήρια συντήρησης της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».
Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Χρήστος Γερ. Σιάσος


Καθηγητής

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button