ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου Αγρινίου: «Εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός» (video)

Που εστίασε η αντιπολίτευση

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών του Δήμου Αγρινίου του οικονομικού έτους 2022.

Ήταν μια από τις κορυφαίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έρχεται μετά την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2022.

Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Αγρινίου, Βασίλης Φωτάκης, ο οποίος είπε πως  «οι καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας ήταν και παραμένουν πρώτη μας προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό. Σε αυτή την κατεύθυνση ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει εκτελεστέα έργα που πολλά είναι ήδη δημοπρατημένα και πολλά σε φάση συμβασιοποίησης».

Σημείωσε ακόμη πως η οικονομική θέση του δήμου έχει βελτιωθεί, παρά την κρίση της πανδημίας. Εστίασε και στην εμβάθυνση του «κοινωνικού διχτυού» για τις ευπαθείς ομάδες με νέες δράσεις και την λήψη μέτρων για τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.


Από την πλειοψηφία τονίστηκε ακόμη πως ο προϋπολογισμός σχεδιάστηκε υπό δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας της πανδημίας, είναι ισοσκελισμένος και προσαρμοσμένος στις ανάγκες των δημοτών και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου.

H επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Χριστίνα Σταρακά τόνισε ότι για να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η συμμετοχική κατάρτιση, οι απαντήσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος, η κεντρική φιλοσοφία για το που θέλουμε να «πάει» ο δήμος κ.α.

«Δυστυχώς όμως ακολουθείται μία πεπατημένη» συμπλήρωσε η κ. Σταρακά προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερο να «συνδιαμορφώναμε όλοι μαζί αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε». Χαρακτήρισε τον φετινό μειωμένο προϋπολογισμό ως μη «διεκδικητικό».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Καμμένος ανέφερε ότι «καλούμαστε να στηρίξουμε ένα προϋπολογισμό ο οποίος περιέχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο δεν εμπεριέχει τίποτα για τους ανθρώπους που ζουν στην περιφέρεια» και στάθηκε στην όπως χαρακτήρισε «μηδενική απορρόφηση» αλλά και τις σοβαρές περικοπές στην αυτοδιοίκηση που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Συμπλήρωσε πως έτσι αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή τον ρόλο της αυτοδιοίκησης κι με αυτή τη λογική συνέταξε τον προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε και στις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία, για τις οποίες όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Ο Τίμος Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης έφερε ως παράδειγμα ότι οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν καλύπτουν ούτε τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου» «Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αγρινιώτες και αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των δημοτών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ΛΑ.ΣΥ θα καταψηφίσει.

«Ακόμα και αυτή τη χρονιά καλούμαστε να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε ένα σχέδιο το οποίο είναι  ασφυκτικά κομμένο και ραμμένο στους μνημονιακούς νόμους», ανέφερε ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο.

Από τη Συμμαχία Πολιτών ο Γιώργος Καραμητσόπουλος ανέφερε ότι «καλούμαστε να ψηφίσουμε για τον προϋπολογισμό όπου σε ένα βαθμό όπως και στους προηγούμενους δεν τον διαμορφώνει ο δήμος Αγρινίου» γιατί στην πραγματικότητα όπως σημείωσε «η αυτοτέλεια των δήμων είναι ένα πουκάμισο αδειανό». Ο κ. Καραμητσόπουλος παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι η παράταξη του υπερψήφισε τον προϋπολογισμό καθώς μέσα στο προηγούμενο πλαίσιο «κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

O Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του για την έγκριση του προϋπολογισμού, κλείνοντας έτσι και την συζήτηση:

«Είναι σημαντικό ότι είναι καλά δομημένος και εκτελείται χωρίς προβλήματα. Παρουσιάζουμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για το 2022 με τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων. Πρόκειται για έναν εφαρμόσιμο προϋπολογισμό με ένα σημαντικό Τεχνικό Πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 είναι ισοσκελισμένος και εμφανίζει: Σύνολο εσόδων 113.896.969,47 και Εξόδων 113.896.969,47 €».

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ορθή σύνταξη και  την κανονική εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς προβλήματα παρά το γεγονός ότι επί δυο χρόνια υπάρχει η κρίση του Covid, ενώ νωρίτερα υπήρχαν τα μνημόνια και τα capital controls

«Πέρα όμως από τους αριθμούς καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόθεση μας να διαχειριστούμε με διαφάνεια τα χρήματα των συνδημοτών μας και να δρομολογήσουμε έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα τους. Και την επόμενη χρονιά η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Αγρινίου θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου για την προσπάθεια τους», είπε ακόμη ο δήμαρχος Αγρινίου, ζητώντας την  υπερψήφιση.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button