Γεγονότα

Η σημερινή εικόνα – προσπάθειες άρσης αποκλεισμού χωριών-δηλώσεις Χρ. Σταρακά

koi-gefyra-templas1Στην άρση των αποκλεισμών χωριών και οικισμών σε Θέρμο και Ναυπακτία επικεντρώνουν σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών  με μηχανήματα τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και ιδιωτών να προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους.

Έναν απολογισμό της κατάστασης έκανε νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΔΥΤΙΚΑ FM 96,1 η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, περιγράφοντας τόσο τα προβλήματα όσο και τις ενέργειες που έγιναν και γίνονται για την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν σε όλο σχεδόν το εύρος της Περιφερειακής Ενότητας.


Η σωτηρία 22χρονης στην Κλεπά

geg-klepa-katastrofes4“Στην Κλεπά, είχαμε ένα μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο το οποίο μας έδειξε τα δείγματά του από την Κυριακή, σπεύσαμε άμεσα αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε πρόσβαση από πουθενά καταφέραμε να έχουμε πρόσβαση χθες το απόγευμα στο χωριό μετά από μεγάλες προσπάθειες και από μεταφορά μηχανολογικού εξοπλισμού στο συγκεκριμένο σημείο που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Τελικά καταφέραμε να έχουμε πρόσβαση στο χωριό, αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο, χθες τα ξημερώματα νωρίς το πρωί είχαμε μία αναφορά για μία κοπέλα 22 χρονών που έχριζε ιατρικής περίθαλψης και ήταν εγκλωβισμένη σ’ αυτό το χωριό. Μέσω του Επιχειρησιακού Κέντρου της Γενικής Γραμματείας κάναμε ενέργειες σηκώθηκε ελικόπτερο, παρέλαβε την κοπέλα γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ήταν μία ασθενής, επέβαιναν τρία άτομα συνολικά και μία γεωλόγος προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Δόξα το Θεώ έγινε η μεταφορά, πήγαν όλα καλά με την ασθενή, τη μεταφέραμε στο Κέντρο Υγείας, συνεχίσαμε εμείς τις ενέργειές μας εκεί προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε με το υπόλοιπο χωριό, οι γεωλόγοι που ήρθαν από Αθήνα και Πάτρα κρίνανε ότι πρέπει να γίνει μερική εκκένωση του χωριού η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε το βραδυ.  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ζωές, να σημειώσουμε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική και όχι αναγκαστική, μεταφέρθηκαν πολλοί κάτοικοι που δεν ήθελαν να φύγουν από το χωριό στο πάνω μέρος του χωριού που είναι ασφαλές  και οι υπόλοιποι φύγανε με ίδια μέσα ή με ένα λεωφορείο που είχε εκεί η Πυροσβεστική.  Δόξα το Θεό  δεν μιλάμε για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής στην ορεινή Ναυπακτία.”

Η κατάσταση στην ορεινή Ναυπακτία

Σχετικά με το ανησυχητικό γεωλογικό φαινόμενο στην Κλεπά, η κ. Σταρακά τονίζει πως είναι σε εξέλιξη: ” Εμείς το παρακολουθούμε να δούμε που θα καταλήξει, έχουν αρχίσει οι εργασίες προκειμένου να γίνει η αντιμετώπισή του και την ασφαλή πρόσβαση και αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε και με τη διάνοιξη των δρόμων γιατί εκεί μιλάμε για πέντε συνολικά αποκλεισμένα χωριά . Από σήμερα το πρωί, τα ξημερώματα ο μηχανολογικός εξοπλισμός και ο δικός μας και ο μισθωμένος  έχει προχωρήσει για να εξασφαλίσει  του άνοιγμα του δρόμου Άνω Χώρα – Αράχωβα από χθες το βράδυ. Στο  Νεοχώρι – Αράχωβα δουλεύουν τώρα τα μηχανήματα και με αυτή τη διάνοιξη εξασφαλίζεται,  μετά από μεγάλη κατάπτωση που είχε και εκεί,  η πρόσβαση για τα υπόλοιπα χωριά που ήταν αποκλεισμένα, Περίστα – Άγιος Δημήτριος – Λιβαδάκι, Νεοχώρι όλα αυτά ήταν αποκλεισμένα και με αυτή τη διάνοιξη διασφαλίζουμε την πρόσβαση και στα υπόλοιπα χωριά. Έχουμε βέβαια μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σήμερα ξεκίνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες και οι δικές και με την αρωγή μηχανικών από την έδρα της Περιφέρειας, από την Πάτρα και το δήμο Ναυπακτίας να κάνουν καταγραφή των ζημιών. Αυτά για την ορεινή Ναυπακτία, αλλά δεν είχαμε μόνο την ορεινή Ναυπακτία, είχαμε μεγάλες ζημιές και στο Θέρμο.”

Οι προσπάθειες στο Θέρμο

geg-thermo-katastrofes8Μέχρι και σήμερα αποκλεισμένο είναι το Αργυρό Πηγάδι και  κλιμάκιο μηχανικών ήταν χθες στο Θέρμο όπου έγινε αυτοψία.

“Σήμερα λοιπόν από τα ξημερώματα δουλεύουν τα μηχανήματα προκειμένου να έχουμε την πρόσβαση από Αμπέλια, από κείνη την μεριά, θεωρούμε ότι μέχρι αύριο θα μπορέσουμε να καταλήξουμε να μπούμε στο χωριό, υπάρχουν εφτά οικογένειες εκεί με τους οποίους επικοινωνήσαμε μαζί τους, είναι καλά μας είπαν «εμείς εδώ καλά είμαστε, κάντε τη δουλειά σας», ήταν αρκετά χαλαροί θα έλεγα, παρόλα αυτά ήμασταν δίπλα τους εμείς και ο δήμος παράλληλα με τον  οποίο έχουμε μία άριστη συνεργασία και μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Στο Θέρμο επίσης ο δρόμος Κόνισκα – Διπλάτανος ήταν κλειστός σήμερα θα ανοίξει και αυτός με ιδιωτικά μηχανήματα που δουλεύουν εκεί, Πέρκος – Περίστα υπάρχει δικό μας μηχάνημα που επίσης καθαρίζει το δρόμο και ανοίγει και αυτή η περιοχή και επίσης στην περιοχή Νεροσύρτη – Λαδικο – Χαλίκι πάλι έχουμε μισθώσει μηχανήματα γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν φτάνουν σε όλο το νομό τα δικά μας και επειδή έχουμε πρόσβαση και από τα Αραποκέφαλα θεωρώ ότι σήμερα αργά το μεσημέρι θα είμαστε εντάξει. ” σημειώνει η κ. Σταρακά.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη αύριο Τετάρτη θα υπάρχει μια καλή εικόνα αρκεί να βοηθήσουν βέβαια και τα καιρικά φαινόμενα (σ.σ. από την Παρασεκυή αναμένεται νέα επιδείνωση). Σ στο Λαμπίρι ήταν κλειστός ο δρόμος όμως με τη βοήθεια δικών  μηχανημάτων της Περιφερειας και τη συνδρομή ιδιωτών άνοιξε η μία λωρίδα χθες και  σήμερα ανοίγουν και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Η κατάσταση στον Βάλτο

Επίσης πολλές ζημιές σημειώθηκαν στο Βάλτο όπου εκεί πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν από τον Ίναχο ποταμό στις τοπικές κοινότητες Πατιόπουλο, Αγρίδι, Εμπεσός, Σταθά, Αμοργιανοί, Ποδογορά, όπου  παρασύρθηκαν  λιθοδομές στήριξης στην κοίτη του ποταμού . Δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες αλλά υπάρχουν πλημμύρες σε  καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σημειώθηκαν και εκτεταμένες ζημιές σε γεωτρήσεις υδρευτικές και αρδευτικές. Η κ. Σταρακά που έφτασε στον Βάλτο το Σάββατο μετέφερε αποκαλυπτικές εικόνες για το ξέσπασμα της φύσης στην περιοχή.

geg-kakokairia4Να σημειωθεί πως στην περιοχή του Βάλτου, έντονα απασχολεί τις τοπικές κοινωνίας η κατάσταση των δυο ιστορικών γεφυριών της Τέμπλας στα Βρουβιανά και του Αυλακίου. Μετά την υποχώρηση μέρους των υδάτων του Αχελώου, υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κοιμήση, ζημιές έχουν και τα δυο γεφύρια, και ειδικά για την Τέμπλα, υπάρχει δέσμευση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ότι θα αναλάβει την αποκατάσταση της.

Στην γέφυρα του Αυλακίου η ζημιές είναι πολύ πιο σοβαρές και κρίνεται πως απαιτούνται μεγαλύτερες παρεμβάσεις και σε κάθε περίπτωση η κυκλοφορία εκεί θα πρέπει να διακοπεί για αρκετό διάστημα.

Ευηνος και Αχελώος

Στον Εύηνο παρουσιάστηκαν  πλημμυρικά φαινόμενα τόσο σε καλλιεργήσιμες ενώ υπήρχε πρόβλημα και στη γεώτρηση ειδικά με τη γεώτρηση που έχει να κάνει με το δήμο Μεσολογγίου γι’ αυτό και η ύδρευση του Μεσολογγίου παρουσιάζει προβλήματα ακόμα και σήμερα. “Να ξέρετε ότι εκεί και ο δήμος Μεσολογγίου και εμείς με δικούς μας μηχανικούς με δικά μας μηχανήματα αλλά και με τη βοήθεια της ΤΕΡΝΑ μπορούμε και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, θεωρώ ότι αύριο θα είναι ένα λήξαν το πρόβλημα καθώς και η στάθμη του νερού έχει μία πτωτική τάση κατά το ήμισυ.” συμπληρώνει η κ. Σταρακά, που για την περιοχή της παραχελωϊτιδας, ου επίσης κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης  σημειώνει: ” Και εκεί στον κάμπο στην παραχελωϊτιδα από τον Αχελώο, αυτή τη στιγμή και σε όλο το νομό όπου υπήρχαν παραποτάμιες περιοχές  υπάρχουν πλημμύρες και αναμένουμε την πτώση της στάθμης για να δούμε και το μέγεθος της ζημιάς.

Η Αντιπεριφερειάρχης τέλος, δεν κρύβει την ικανοποίηση της για την αποτελεσματικότητα που επέδειξε η Περιφέρεια, απέναντι σε ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας , υπογραμμίζοντας πως υπήρχε πολύ καλή προετοιμασία: “Οφείλω να πω ότι είχαμε ένα πάρα πολύ καλό συντονισμό, ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτή τη μεγάλη καταστροφή και μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε πολύ σωστά και άμεσα. 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button