West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Η βασιλική οικογένεια στην πρώτη πανελλήνια έκθεση γυναικείων εργόχειρων τον Μάιο του 1898 στο Αγρίνιο

Γράφει ο Λευτέρης Τηλιγάδας

Η επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας στην έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τα εγκαίνια (μπορείτε να δείτε ΕΔΩ), αλλά το πρωινό της άλλης μέρας (21 Μαΐου 1898).


Πρώτα επισκέφθηκαν το περίπτερο με τα χαλιά και διάφορα άλλα υφαντουργικά έργα «μεγάλης αξίας και υψηλής τέχνης», σύμφωνα με τον τύπο της εποχής. Αγόρασαν κάποια απ’ αυτά και μετά επισκέφθηκαν το καλλιτεχνικό περίπτερο. Έργα ζωγραφικής και ραπτικής «κεντήματα απαραμίλλου τέχνης, απεριγράπτου ωραιότητος κοσμούσιν τας αιθούσας. Έτερον τμήμα περιλαμβάνει ωραία χρυσοΰφαντα έργα των εργοστασίων των απόρων γυναικών του Μεσολογγίου. Διακρίνονται τα έργα του εργαστηρίου των απόρων γυναικών Αθηνών. Τα μεταξωτά Καρασταμάτη αξίας είκοσι χιλιάδων δραχμών κατέχουσι το κέντρον Καλλιτεχνικού Τμήματος. Οι βασιλείς παραμένουσιν επί ώραν θαυμάζοντες τα υφάσματα και συγχαίρουσι την κ. Καρασταμάτη»[1].

«Η έκθεση του Αγρινίου απέδειξε τρανότατα», σημειώνει το ΣΚΡΙΠ της 24ης Μαΐου[2], «αφ’ ενός μεν, ότι αι εκθέσεις είναι αναγκαίαι δια να καταφαίνηται η πρόοδος της τέχνης και αφ’ ετέρου, ότι αι γυναίκες μας εργάζονται και πολύ μάλιστα χωρίς να έχουν ανάγκην της χειραφετήσεως».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Κώστας Στεροδήμας οργάνωσε με την ευκαιρία της παρουσίας του Βασιλιά στην πόλη ιππικούς αγώνες με αφετηρία τη γέφυρα του Αχελώου και τερματισμό το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Στον αγώνα αυτό πήραν μέρος πάνω από σαράντα ιππείς από το Αγρίνιο, το Μουσταφούλι (σημερινό Παναιτώλιο), τη Σπολάιτα, την Παραβόλα, την Ντέμη (σημερινό Καινούργιο), καθώς και τρεις ιππείς από τη Γαστούνη της Πελοποννήσου.

Η βασιλική οικογένεια με άμαξα που οδηγούσε ο Χρήστος Πλιάκας έφτασε στον Άγιο Κωνσταντίνο λίγο πριν την άφιξη των ιππέων, για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό.

Πρώτος τερμάτισε ο Μιχάλης Σουμέλης με ένα κατάλευκο άλογο, διανύοντας απόσταση 13 χιλιομέτρων μέσα σε 18 λεπτά της ώρας. Δεύτερος, με απόσταση 500 μέτρων, ήρθε ένας ιππέας από τη Γαστούνη, και τρίτος, με απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου, ένας από τους ιππείς του Παναιτωλίου. Η Βασιλική οικογένεια απένειμε τα μετάλλια στους νικητές και συνεχάρησαν θερμά τον διοργανωτή Στεροδήμα.

Την άλλη μέρα το πρωί (22 Μαΐου 1898), η βασιλική οικογένεια επιβιβάστηκε σε άμαξες και αναχώρησε από το Αγρίνιο με κατεύθυνση το Μεσολόγγι. Την άμαξα που προπορεύονταν και στην οποία επέβαιναν ο Γεώργιος και η Όλγα οδηγούσε ο νικητής των ιππικών αγώνων Μιχάλης Σουμέλης.

Μετά την αναχώρηση της βασιλικής οικογένειας ξεκίνησε το πρώτο γυναικείο συνέδριο, για το οποίο τόσα πολλά είχαν γραφτεί όλη την προηγούμενη χρονιά. Οι εκπρόσωποι όλων των γυναικείων οργανώσεων της χώρας συγκεντρώθηκαν σε έναν κατάλληλα διαρρυθμισμένο χώρο μέσα στην έκθεση και αφού έγινε η επίσημη παρουσίαση όλων των αντιπροσωπειών καθώς και του προεδρείου της έκθεσης ξεκίνησαν οι διαλέξεις. Πρώτη μίλησε η δεσποινίδα Καλλισπέρη με θέμα τη διαμόρφωση του ελληνικού σπιτιού, έτσι ώστε αυτό να συνάδει με τις παραδόσεις. Ακολούθως πήραν το λόγο μία σειρά από κυρίες και δεσποινίδες που μίλησαν με θέμα την απλοποίηση του γυναικείου ενδύματος και την γυναικεία βιοτεχνία της χώρας. Η Ελένη Χρυσανθοπούλου πήρε κατόπιν το λόγο και ως πρόεδρος της αντιπροσωπευτικής επιτροπής των γυναικών του Αιγίου υπέβαλε πρόταση για την τέλεση της 2ης Έκθεσης του Συλλόγου στο Αίγιο. Μετά την πρόταση αυτή το συνέδριο διέκοψε τις εργασίες του για να συνεχισθεί την επομένη.

Το πρωί της 23ης Μαΐου η Ελλανόδικος Επιτροπή γύρισε όλη την έκθεση, εξέτασε με προσοχή όλα τα εκθέματα και το απόγευμα ανακοίνωσε τις κρίσεις της.

Τέλος το βράδυ της ίδιας μέρας το προεδρείο της «Εργάνης Αθηνάς» παρέθεσε δείπνο προς τιμή όλων των αντιπροσωπειών και το συνέδριο όπως και η έκθεση έκλεισαν μέσα σε απόλυτη επιτυχία[3].

———————————————————————
1. ΣΚΡΙΠ, Σαββάτο 23/5/1898, Έτος Β΄, Περίοδος Α΄. Αρ. Φύλ.: 986, σελ.: 2 | 2. ΣΚΡΙΠ, Κυριακή 24/5/1898, Έτος Β΄, Περίοδος Α΄. Αρ. Φύλ.: 987, σελ.: 2 | 3. ΣΚΡΙΠ, Κυριακή 24/5/1898, ο.π., σελ.: 2.

Φωτογραφεία εξωφύλλου: Ο νικητής των ιππικών αγώνων Μιχάλης Σουμέλης (ο φουστανελοφόρος κάτω από τον πλάτανο) μαζί με τους επίσημους που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη για την Πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Γυναικείων Εργόχειρων

Πηγή: archeionagriniouemerologio.blogspot.com

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button