Γεγονότα

Η πρώτη γέννα με τη φροντίδα του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου

koi-genna-koinonikoiatreioΠαραχώρησε δυσεύρετο φάρμακο αξίας 500 ευρώ σε ασθενή το Κοινωνικό Φαρνακείο Αγρινίο

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου, οι οποίες έρχονται να καλύψουν τα κενά και τις παραλείψεις της κεντρικής πολιτείας.

Ίσως ποτέ όμως η προσφορά του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη όσο στις δύο αυτές περιπτώσεις οι οποίες έπεσαν πρόσφατα στην αντίληψή μας. Ένα μωράκι ήρθε στον κόσμο την Τρίτη που μας πέρασε, χάρη στη φροντίδα που βρήκε η μητέρα από τους γιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου. Μόλις μια μέρα μετά, ένας κύριος ο οποίος προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει ένα φάρμακο αξίας 500 ευρώ που χρειαζόταν για τη θεραπεία της γυναίκας του, το βρήκε χάρη στο Κοινωνικό Φαρμακείο το οποίο του το παραχώρησε δωρεάν.

Η Στέλλα και ο σύζυγος της Ντορίν, βρέθηκαν οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια. Όντας ήδη γονείς δύο μικρών κοριτσιών, δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της γέννας αλλά και της ιατρικής παρακολούθησης η οποία απαιτούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απευθύνθηκαν έτσι στο Κοινωνικό Ιατρείο και η απόκριση ήταν άμεση. Οι υπηρεσίες φρόντισαν κάθε λεπτομέρεια της εγκυμοσύνης. Ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Διαμάντης παρακολούθησε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ενώ το Κοινωνικό Φαρμακείο κάλυψε τις φαρμακευτικές ανάγκες. Άλλωστε, και τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας παρακολουθούνται από τον οδοντίατρο του Ιατρείου.

Τα ξημερώματα της Τρίτης στις 5 και 25, στο νέο Νοσοκομείο Αγρινίου, ήρθε στον κόσμο το τρίτο μέλος της οικογένειας Νούχου, ένα πανέμορφο και υγιέστατο αγοράκι, βάρους 4 κιλών και 30 γραμμαρίων. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν», είπε με μια φωνή το τρισευτυχισμένο ζεύγος. Βέβαια, οι άνθρωποι που πλαισιώνουν το Κοινωνικό Ιατρείο τονίζουν ότι η συμπαράστασή τους στην οικογένεια δεν σταματά εδώ αλλά θα είναι εκεί για να συνεχίσουν να προσφέρουν στις ανάγκες της οικογένειας και του νεογέννητου μέλους της.

Εξίσου σημαντική ήταν και η βοήθεια που δέχθηκε ένας ακόμη συνάνθρωπός μας από την υπηρεσία του Κοινωνικού Φαρμακείου. Η σύζυγος του Ιωάννη Μπουκοθανάση, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας πάσχοντας από σοβαρή πάθηση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος θεραπείας. Το φάρμακο όμως το οποίο απαιτείται για τη θεραπεία της δεν μπορούσε να βρεθεί με αποτέλεσμα αυτή να κινδυνεύει να διακοπεί. Ευτυχώς όμως, απευθύνθηκε στο Κοινωνικό Φαρμακείο το οποίο είχε το φάρμακο και του διέθεσε το σκεύασμα αξίας 500 ευρώ. Το φάρμακο άνηκε σε κάποιον συμπολίτη μας, ο οποίος δεν το χρειάζονταν πια και το παραχώρησε στο Φαρμακείο. Το Φάρμακο δεν χάθηκε σε κάποια αποθήκη αλλά όταν χρειάστηκε, παραχωρήθηκε σ’ έναν άνθρωπο που το είχε ανάγκη για την υγεία του. Ο κ. Μπουκοθανάσης, συγκινημένος, θέλησε να ευχαριστήσει κι αυτός με τη σειρά του τους ανθρώπους του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Στην εποχή της κρίσης την οποία διανύουμε, ο ρόλος αυτών των υπηρεσιών του δήμου γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, καθώς έρχονται να καλύψουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των πολιτών στον τομέα της Υγείας. Προκειμένου όμως να λειτουργήσει τα Κοινωνικό Ιατρείο, Οδοντιατρείο και Φαρμακείο, έχουν την ανάγκη της στήριξης όλων μας. Ο δήμος στελεχώνει τις υπηρεσίες με προσωπικό διοικητικό και νοσηλευτικό, υπάρχει όμως και η ανάγκη για γιατρούς οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πολίτες οι οποίοι θα προσφέρουν φάρμακα στους εράνους της υπηρεσίας. Και ίσως η διάδοση της κουλτούρας της έμπρακτης αλληλεγγύης και προσφοράς στο συνάνθρωπο, μέσα στις άγριες συνθήκες που βιώνουμε, να είναι και η πιο σημαντική προσφορά του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου.

 Μαργαρίτα Σερπάνου, αντιδήμαρχος Υγείας

«Αγκαλιάζουμε όλους τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος, και σε όλους προσφέρουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κυρία Νούχου παρακολουθούνταν από το Κοινωνικό Ιατρείο εδώ και 9 μήνες, ενώ όταν χρειάστηκε να γίνουν υπέρηχοι, απευθυνθήκαμε σε ιατρικά εργαστήρια γιατρών της πόλης μας. Γέννησε στο νέο Νοσοκομείο όπου βρέθηκαν και οι νοσηλεύτριές μας για να ολοκληρώσουν την φροντίδα. Είμαστε όλοι ιδιαίτερα συγκινημένοι από το γεγονός, το μωράκι είναι υγιέστατο και φυσικά θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του και θα διαθέσουμε κάθε παροχή που θα χρειαστεί η οικογένεια. Η προσφορά μας στο χώρο της υγείας είναι πραγματική και ουσιαστική και έχει μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες.

Όσον αφορά τον κ. Μπακοθανάση, η σύζυγός του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας και για τη θεραπεία της απαιτείται ένα φάρμακο το οποίο κοστίζει 500 ευρώ και δεν μπορούσε να βρεθεί. Τη λύση έδωσε το Κοινωνικό Φαρμακείο με δική μου παρέμβαση, καθώς η ασθενής διέθετε βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ και τυπικά δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Πιστεύουμε όμως ότι στον τομέα της υγείας δεν υπάρχουν όρια και σύνορα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. Στηριζόμαστε από ανθρώπους οι οποίοι μας φέρνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται, τίποτα δεν πάει χαμένο. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας βοηθούν, γιατρούς αλλά και τον κόσμο που μας στηρίζει».

Κώστας Καρακώστας

Εφημερίδα “συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button