Θέατρο

Η "Πρόταση Γάμου" συμμετέχει στο 7ο Πανελλήνιο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Ομάδων

pol-protasi-gamouΣτο 7ο Πανελλήνιο Θεατρικό Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Ομάδων “Μώμος ο Πατρεύς” στην Πάτρα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2015, θα ταξιδέψει η “Πρόταση Γάμου” από τη Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”.Μετά από 6 παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, η “Πρόταση Γάμου” του Α. Τσέχωφ προκρίθηκε στη δεκάδα για το Φεστιβάλ του “Πατρινού” Μώμου. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιλογή και τη συμμετοχή μας σε αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο θεατρικό φεστιβάλ της χώρας μας.Το Φεστιβάλ του “Μώμου” συνδιοργανώνουν, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ. Το Φεστιβάλ τελεί επίσης, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών (Ε.Ε.Θ.Σ.Μ & Μ). Η Επιτροπή επιλογής στελεχώθηκε από:

  • έναν εκπρόσωπο/1ψήφο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (Περικλής Βασιλόπουλος)
  • έναν εκπρόσωπο/1ψήφο του Πατρινού Καρναβαλιού (Πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας/ Νίκος Χρυσοβιτσάνος)
  • έναν εκπρόσωπο/1ψήφο της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. (δημοσιογράφος/Παναγιώτης Μαρτάτος)
  • έναν ψήφο/ που εκπροσωπεί 4 μέλη της Ένωσης Αποφοίτων Τμήματος Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Γεωργακοπούλου, Έ. Θεοφιλά, Μ. Ξυνή, Ν. Πετρουλή)
  • έναν ψήφο/ που εκπροσωπεί 9 μέλη του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ».ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ:Α. ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΔΑΦΙΛΙΑΤΕΣ Θεσπρωτίας Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Νεότητας Φιλιατών Θεατρική Ομάδα Φιλιατών με το δεκάλεπτο «Αρμένικη βίζιτα» Α. Τσέχωφ

ΤΡΙΠΟΛΗ Ν. Αρκαδίας Θεατρική ομάδα Τρίπολης με το δεκάλεπτο “Μπαμ ηκούσθη στον αέρα” (Γ. Δάλκου) ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Ν. Θεσπρωτίας Θ.Ε.Α.Τ.Ο. με το δεκάλεπτο “Το δώρο” Α. Τσέχωφ

ΡΟΔΟΣ Θεατρική Ομάδα “Τρίο Μπαστάρντι” με το δεκάλεπτο “Τρίο Μπαστάρντι” του Α. Αρχοντάκη ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

ΔΙΣΤΟΜΟ Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου “Θεατροφρένεια” με το δεκάλεπτο «Οι πρωτευουσιάνοι» (απόσπασμα από το έργο “Μεγάλο μας τσίρκο” του Ι. Καμπανέλλη)

ΑΙΤΩΛΙΚΟ Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» με το δεκάλεπτο “Πρόταση Γάμου” Α. Τσέχωφ (απόσπασμα)

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Πειραματική Θεατρική Σκηνή Ηγουμενίτσας με το δεκάλεπτο “Η σταγόνα” ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

ΑΙΓΙΝΑ Μορφωτικός Σύλλογος “Ο Καποδίστριας” με το δεκάλεπτο “Γειτονιά” του Γ. Μαρίνου ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

ΠΑΤΡΑ Ν. Αχαίας Θεατρική Ομάδα Ένωσης Καλαβρυτινών “Ταξιδευτές της πρόζας” με το δεκάλεπτο “Η πώληση της Αθηνάς” Ν. Λάσκαρη (απόσπασμα)

ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ Ν. Αττικής, Θεατρικό Εργαστήρι «Αναβύσσου – Παλαιάς Φώκαιας», του Ν.Π. «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού με το δεκάλεπτο «Λάθος πάτωμα» Γ. Πετρινόλη ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΒ. ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:11.ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Χαλκιδικής Πολιτιστικός Φορέας “Ένεπε Μούσα” με το δεκάλεπτο “Το φλιτζάνι μας” του Μιλτιάδη Π. Μαρέτα, ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

Στην 12η και 13η θέση ισοψήφισαν οι ομάδες:

12/13 ΙΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Θεατρική Ομάδα “ΘεατρΙΛΙΟΝ” με το δεκάλεπτο «Οσία Διφενμπάχια» του Γιάννη Ξανθούλη σε διασκευή του Σταμάτη Μπαντούνα

12/13. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης Συκεών με το δεκάλεπτο “Η γέννα” από το έργο “Φτυστός ο μακαρίτης” της Πένυς Φυλακτάκη ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΓ. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ:ΑΓΡΙΝΙΟ Τμήμα Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Αγρινίου με το δεκάλεπτο «Εταιρία Θαυμάτων” Δ. Ψαθά (απόσπασμα)

ΠΑΤΡΑ Θεατρικό Εργαστήρι Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας με το δεκάλεπτο «Γκάλοπινγκ with the stars» της Α. Καλλιμάνη ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

ΕΡΕΤΡΙΑ Ν. Ευβοίας Θεατρική Ομάδα “Ερέτες” με το δεκάλεπτο “Ο νευρικός κύριος” (του Δημήτρη Ψαθά)

Στις επόμενες 2 θέσεις ισοψήφισαν οι ομάδες:

ΚΕΡΑΤΕΑ Πειραματική Σκηνή “Θέσπις” “Χρυσή τομή” Κερατέας με το δεκάλεπτο «Γκολφτσίτα” Γ. Αλεξοπούλου ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

ΠΑΤΡΑ Θεατρική Ομάδα Πολ. Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. με δεκάλεπτο, αποτελούμενο από δύο μονόπρακτα του έργου “Κοίτα τους” του Μ. Ποντίκα

ΙΕΡΙΣΣΟΣ Θεατρική ομάδα πολιτιστικού συλλόγου “ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ” «Γκαργκάνια» “Εχθροί εξ αίματος” του «Αρκά» (απόσπασμα).Σημείωση Οργανωτικής ΕπιτροπήςΗ Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και η Επιτροπή Επιλογής θέλουν να ευχαριστήσουν κάθε υποψήφια ομάδα χωριστά γιατί σε ζοφερούς καιρούς, μέσω της σάτιρας, διατηρούν

την προσφορά του Ερασιτεχνικού Θεάτρου σε υψηλά επίπεδα. Είθε να είχαμε τους πόρους, να φιλοξενήσουμε όλες τις συμμετοχές, είθε να μη χρειαζόταν καμιά επιλογή και κανένα κριτήριο, να «μετρήσει» την αυθόρμητη-εθελοντική έκφραση ερασιτεχνών του θεάτρου απ’ όπου κι αν δραστηριοποιούνται.

Τους τιμούμε όλους το ίδιο, εμείς δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε όλους… και γι αυτό ζητάμε ταπεινά συγνώμη. Ευχή μας κάποτε να ανταμώσουμε και στο μεταξύ, Όλοι μας, ας συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε με τον δικό μας τρόπο… τον ερασιτεχνικό!

Για την “Πρόταση Γάμου”Σε αυτή τη μονόπρακτη κωμωδία ο Τσέχωφ, βαθιά κωμικός και σαρκαστικός, δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει τη ρωσική μεγαλοαστική τάξη της εποχής του, μια σάτιρα που αποδείχθηκε διαχρονική και πέραν των ρωσικών συνόρων. Μια πρόταση γάμου φέρνει στην επιφάνεια τη ματαιοδοξία, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, το ”δήθεν” και τη γελοιότητα των ”εχόντων” που τυφλωμένοι από τον εγωισμό τους οδηγούνται σε μάταιες ασυνεννοησίες σε βάρος συχνά του ίδιου του συμφέροντός τους. Ο μεγάλος Ρώσος δραματουργός καταφέρνει μέσα από μια φαινομενικά απλοϊκή οικογενειακή ιστορία να περάσει ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα. Αναζητώντας τις αντιστοιχίες με το παρόν μεταφερόμαστε μαγικά -όπως μόνο το θέατρο μπορεί- στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας του σήμερα. Τηρουμένων των αναλογιών η πρόταση γάμου γίνεται πρόταση συνεργασίας και η ασυνεννοησία των μελλονύμφων γίνεται αδυναμία συναίνεσης. Οι διάλογοι των ηρώων μετατρέπονται σε εξαντλητικά debate και παράλογες αψιμαχίες σε τηλεοπτικά πάνελ ξιπασμένων πολιτικών χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη από το πρωτότυπο κείμενο…αρκεί μια στιγμή να παραλλάξουμε τα πρόσωπα και να αφεθούμε στην κωμωδία της πολιτικής μας καθημερινότητας.


Διανομή:

Ιβάν Βασίλιεβιτς Λομόφ: Αντώνης Χαραλάμπους

Στεπάν Στεπάνοβιτς Τσιμπουκόφ: Βασίλης Καστανάς

Ναταλία Στεπάνοβνα: Αστέρω ΠεργαντήΣυντελεστές:

Σκηνοθεσία: Διονυσία Ολιβώτου

Σήμα Αφίσας: Μιχάλης Κότσαρης

Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Καφρίτσας

Κομμώσεις – Μακιγιάζ: Μαρία Σύρρου

Οργάνωση Παραγωγής: Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού/Πολ. & Μορφ. Συλλόγου “Το Αιτωλικό”

Παραγωγή: Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος “Το Αιτωλικό”

 

— 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button