ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Η «πονηρή» ιδέα της μεγάλης κεντροαριστεράς και το σύμπλεγμα συμφερόντων

Όταν και όσοι λένε για μεγάλη κεντροαριστερά σήμερα στην Ελλάδα εννοούν κατά βάση ένα πράγμα :Ένα χυλοποιημένο πολιτικό υποκείμενο με αρκετή δόση από ΠΑΣΟΚ, βλέπε Σπίρτζης, Μπίστης, Δούκας, Ανδρουλάκης κτλ. γύρω από ένα αμφιλεγόμενο συνονθύλευμα θέσεων, που θα τα περιλαμβάνει περίπου όλα και τίποτα, αρκεί αριθμητικά και μόνο να υπάρχει η προοπτική να ηττηθεί ο Μητσοτάκης με τρόπο όμως που να μην είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα που εκπροσωπούνται από αυτόν. Δηλαδή μια «βολική» ήττα για το σύστημα και ευχάριστη εναλλαγή.

Είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα; Απερίφραστα όχι.
Και εξηγούμαι.
Αρχικά ,τη συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα περί κεντροαριστεράς την εκπονούν εδώ και έναν χρόνο κέντρα συμφερόντων έπειτα από την μεγάλη ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023.Με μια φωνή όλοι είπαν τότε – τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ,τον διαλύουμε- τέλος η ιδέα της κυβερνώσας αριστεράς. Επιστρέφουμε ξανά στο βολικό αμαρτωλό δίπολο ΠΑΣΟΚ -ΝΔ ,εύκολα διαχειρίσιμο από την εγχώρια διαπλοκή, προκειμένου να συνεχίσει η τελευταία να προασπίζεται τα συμφέροντα και τα υπερκέρδη της(πακέτο ανάκαμψης) με τρόπο αποτελεσματικό. Την εξέλιξη αυτού του έργου παρακολουθούμε με ξεχωριστά επεισόδια και πρωταγωνιστές όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα καινούργιο κόμμα. Κυβέρνησε διαχρονικά τη χώρα σε εναλλαγή με τη Νέα Δημοκρατία και με τις πρακτικές τους μετά από κάποιο σημείο, οδήγησαν τη χώρα σε μεγάλη κρίση και χρεοκοπία. Όσα ΑΦΜ και να αλλάξει, όσα νέα πρόσωπα και να εφεύρει η ουσία παραμένει ίδια .Το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί ,φορώντας την προβιά του κεντροαριστερού τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και το αμαρτωλό τρίγωνο, όπως είχε πει σωστά κάποτε ο Τσίπρας ,ΜΙΝΤΙΑ-ΚΟΜΜΑΤΑ-ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ .Το τρίγωνο που δεν αφήνει μισό αιώνα τώρα τη χώρα να προοδεύσει και να προκόψει.


Τρίτον, ας θυμηθούμε ότι το 2023 είχαμε εκλογές με απλή αναλογική. Ας θυμηθούμε ποιος πολιτικός φορέας έκανε διαρκώς εγκλίσεις προκειμένου να υπάρξει τότε, έπειτα από όσα είχαν συμβεί στην χώρα την τετραετία του Μητσοτάκη, κοινό μέτωπο για να μπει τέρμα στην αλαζονεία. Εκεί μετρήθηκαν όλοι, φανερώθηκαν οι σκοποί και οι επιδιώξεις του καθενός. Είναι μέγιστη υποκρισία των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται σήμερα ως αντίπαλοι του Μητσοτάκη και «αντι-δεξιοί». Καλύτερα από τα λόγια μιλούν οι πράξεις.

Τι χρειαζόμαστε σήμερα. Τι δεν υπολόγισαν σωστά όλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελείωσε. Η ιδέα της «αριστεράς» που τους πάει κόντρα δεν τελείωσε.
Παρά τα προβλήματα και τις διασπάσεις παραμένει εκλογικά αξιωματική αντιπολίτευση σε πείσμα πολλών. Τι δεν υπολόγισαν σωστά όλοι αυτοί;;
Κατά την άποψη μου δεν υπολόγισαν σωστά, την απροσδόκητη «εξέγερση» της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαλυθεί ήδη αν δεν υπήρχε εδώ και έναν χρόνο μια ενεργοποίηση ενός κοινού που το έχουν κατηγορήσει αφ’ υψηλού και με δόσεις ελιτισμού όλοι, από την αριστερά μέχρι τη δεξιά. Τι κάνει λοιπόν η βάση που όλοι την είχαν ξεγραμμένη και υποτιμημένη. Ακυρώνει όλα τα σχέδια και τα «κοπρεμί» που είχαν εκπονηθεί πίσω από κλειστές πόρτες . Ακυρώνει την «κομματίλα» και ψηφίζει κάποιον «άσχετο», εκτός κομματικού σωλήνα με την εντολή να βάλει φωτιά στα επιτελεία και την νερόβραστη σούπα που είχε καταντήσει η αριστερά και να δώσει προοπτική. Δεν καταλαβαίνουν αρκετοί, ότι το θέμα δεν είναι ο «άσχετος» όπως τον αποκαλούν, αλλά η δημοκρατική ενεργοποίηση και η διαθεσιμότητα ανθρώπων απέναντι σε αυτό το σύστημα που είχε αρχίσει να μυρίζει ναφθαλίνη ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι χρειαζόμαστε σήμερα.

Κατά την άποψη μου σήμερα χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, μαζικό, πατριωτικό αριστερό κόμμα ,που θα διεκδικήσει πέρα και έξω από κάθε αλλότριο σχεδιασμό την αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές ,όχι για να υπάρξει μια βολική αλλαγή ,αλλά για να χτυπηθεί το τρίγωνο των συμφερόντων και των αντιλήψεων που κρατάν δέσμια την Ελλάδα. Να χτυπηθεί ο πυρήνας του συμπλέγματος που παράγει υπερκέρδη για λίγους και αποχαύνωση για τη μεγάλη πλειοψηφία.
Γύρω από αυτό το στόχο πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες και να αθροισθούν δυνάμεις. Όχι γενικά και αόριστα.

Tου Γιώργου Καραθάνου φιλόλογος, ιδιωτικός υπάλληλος

Χορηγούμενη

EURO 2024

Ένα Σχόλιο

  1. Τελείωσαν τα αριστερά και δεξιά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε χρυσή ευκαιρία να καθαρίσει ως κόμμα στις εκλογές του 19 που πήρε 32%. Τεράστιο και προσωπικό λάθος του Τσίπρα. Και “κάπως έτσι” εμφανίστηκε ο Κασσελάκης που μέχρι στιγμής δεν κάνει ο άνθρωπος.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία φρεσκάδα και έχει λίγους χωρίς άσπρα μαλλιά.

    Η ΝΔ δυστυχώς παίζει χωρίς αντίπαλο με πολύ μεγάλες τάσεις αλαζονείας. Υπό άλλες συνθήκες με πραγματική αντιπολίτευση θα είχε μεγάλο πρόβλημα.

    Όποιος αυξήσει σημαντικά το πραγματικό εισόδημα των πολιτών, αντιμετωπίσει την ακρίβεια, φτιάξει την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια αυτός πρέπει να ψηφισθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button