Δυτική Ελλάδα

Η περιφορά του Επιταφίου στα Καλύβια

kalyvia_perifora_epitafios_26

Με κατάνυξη και σεμνότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος, παρά τον βροχερό καιρό, η περιφορά του Επιταφίου από το Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Καλυβίων προς το κοιμητήριο, παρουσία πολλών πιστών που προσήλθαν από νωρίς στην εκκλησία.

Οι ψαλμωδίες από τα Στάσιμα «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» ακούστηκαν από τον ιερέα π. Θεοδόση Αθανασόπουλο, τους ιεροψάλτες, την Χορωδία Γυναικών με χοράρχη τον κ. Νίκο Στρατόπουλο και από άλλους συγχωριανούς μας, δίνοντας έτσι το μήνυμα της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου, που σταυρώθηκε, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Στη συνέχεια οι πιστοί, κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό, ο οποίος ήταν στολισμένος με πολύχρωμα λουλούδια και κατευθύνθηκαν προς το εξωκλήσι του παλαιού Αγ. Νικολάου.

Στην επιστροφή της πομπής του  Επιταφίου, τηρήθηκε το έθιμο μπροστά στην είσοδο του ναού όπου γίνεται η αναπαράσταση της σκηνής των «κεκλεισμένων θυρών»: Ο ιερέας παριστάνει τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης και ψέλνει τους στίχους του Δαυίδ «άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας» ενώ ακούγεται μια φωνή, που παριστάνει το διάβολο και προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών.

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί μετά την κορύφωση του θείου δράματος, που βίωσαν κατά την Μ. Εβδομάδα, αναμένουν να ακουστεί αύριο το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα!

kalyvia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button