Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Η πανδημία του Covid-19 βελτίωσε ή έβλαψε το θεσμό των σχέσεων;

Η πανδημία του Covid-19 έχει κάνει πολλά περισσότερα από το να επηρεάσει αποκλειστικά τη σωματική υγεία των ανθρώπων. Μια από τις πιο ισχυρές επιπτώσεις της πανδημίας, σίγουρα αφορά και το κομμάτι των σχέσεων. Η τωρινή κατάσταση της πανδημίας μας έχει δημιουργήσει τεράστιο άγχος για τη διατήρηση της υγείας μας αλλά και της οικονομικής μας κατάστασης, δύο παράγοντες πολύ σημαντικοί που επηρεάζουν τις σχέσεις των ατόμων. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τον εσωτερικό εγκλεισμό που σίγουρα δημιουργεί τριβές, αυξάνει το διαπροσωπικό άγχος αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών.

Από την άλλη πλευρά, κάποια ζευγάρια μέσα από αυτήν την “δοκιμασία” θα μπορέσουν να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες δεσμούς τους, αντιμετωπίζοντας από κοινού τις αντιξοότητες της εποχής. Οι περίοδοι των lockdown έδωσαν στα ζευγάρια την ευκαιρία να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί και να εκτιμήσουν πραγματικά την προσφορά των συντρόφων τους στη σχέση. Όλο αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα συναισθήματα της εγγύτητας και αλληλοεκτίμησης μεταξύ των συντρόφων.

Τελικά η πανδημία βελτίωσε ή έβλαψε το θεσμό των σχέσεών μας και πόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει στο σήμερα όσον αφορά τις συντροφικές μας σχέσεις; Πάμε να το ανακαλύψουμε:

Διαζύγια


Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί για τα ποσοστά των διαζυγίων δείχνουν μια διαφορετική εικόνα με αυτό που ίσως θα περίμενε κανείς. Σε αρκετές χώρες παρατηρήθηκε πως ο ρυθμός των διαζυγίων σημείωσε κάθοδο, συγκριτικά πάντοτε με άλλες χρονιές. Φυσικά στις περιπτώσεις ενός lockdown οι άνθρωποι πιθανότατα να καθυστερούν την κατάθεση της αίτησης του διαζυγίου, αλλά παρόλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν πως η πανδημία δεν προκάλεσε και μια μαζική “επιδημία διαζυγίων”.

Ικανοποίηση μέσω των σχέσεων

Φυσικά η εξέταση των ποσοστών διαζυγίου σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μελετήσετε την πραγματική ποιότητα των σχέσεων, ειδικά όταν μελετάμε τα αποτελέσματα ενός πρόσφατου γεγονότος. Απαιτείται ο κατάλληλος χρόνος για τα ζευγάρια για να πάρουν την οριστική απόφαση του διαζυγίου και να οδηγηθούν εν τέλει στην αίτηση του διαζυγίου. Επομένως τα προβλήματα των σχέσεων που σχετίζονται με την πανδημία δεν θα μπορούσαν να γίνουν εμφανή από την εξέταση των ποσοστών των διαζυγίων. Μια σχέση για να οδηγηθεί στο χωρισμό, περνάει από πάρα πολλά στάδια. Μέσα σε αυτά τα στάδια πιθανότατα το ζευγάρι να αναζητήσει και τη βοήθεια ενός ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά στην αναδιάρθρωση της σχέσης τους. Η έννοια ψυχολογία για όλους σημαίνει ότι κάθε άτομο μπορεί να επωφεληθεί από αυτή, ειδικά στο πλαίσιο μιας συζυγικής ή συντροφικής σχέσης.

Αυτό που παρατηρήθηκε μέσα από έρευνες είναι η αύξηση του αισθήματος της συγχώρεσης και της κατανόησης ανάμεσα στα άτομα μιας σχέσης. Όμως η ικανοποίηση που λαμβάνεται μέσω μιας σχέσης δεν παρουσίασε μεγάλη αλλαγή. Η παρουσία των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας με τη μορφή υλικών αλλά και συναισθηματικών συνεπειών, δεν συσχετίστηκαν με την ικανοποίηση που λαμβάνουν τα άτομα μέσω της σχέσης.

Αντίθετα, αυτό που είχε σημασία για τα άτομα, ήταν ο αριθμός των συγκρούσεων με τους συντρόφους τους και πως οι σύντροφοί τους βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια ν’ αντιμετωπίσουν και να αποβάλλουν το άγχος. Εκείνα τα ζευγάρια που συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν μαζί την όλη πρόκληση και βίωσαν λιγότερες συγκρούσεις, σημείωσαν και τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης. Φυσικά το ποσοστό των σχέσεων που παρατήρησαν την αύξηση των συγκρούσεων, τη μείωση των αισθημάτων της ενσυναίσθησης και της συγχώρεσης, αναφέρθηκαν στη γενική μείωση της ικανοποίησης που τους παρέχει η σχέση τους.

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε λοιπόν είναι το εξής: η πανδημία βελτίωσε αλλά και έβλαψε το θεσμό των σχέσεων. Η συνεχής τριβή και η επικοινωνία που οδήγησε το lockdown στη ζωή των ζευγαριών, ανέδειξε στην επιφάνεια σημαντικές κρίσεις σε ήδη υπάρχοντα και προβληματικά ζευγάρια, ενώ βελτίωσε και ενδυνάμωσε τις ειλικρινείς σχέσεις των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συνεργατικά όλες τις απαιτητικές καταστάσεις της ζωής.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Θεωρώ ότι το θέμα είναι σύνθετο και δε μπορεί να λυθεί με μια απλή απάντηση.
    Οι δυνατές σχέσεις μάλλον ωφελήθηκαν από την κατάσταση, αφού είναι όμορφο να έχεις χρόνο με τους αγαπημένους σου και να νιώθεις ότι έχεις έναν σύμμαχο στη ζωή. Σίγουρα, όμως, η επιβάρυνση από το στρες και την κατάθλιψη μέσα στην καραντίνα δεν είναι αμελητέα. Κανείς δεν περνάει ωραία και αυτό βγαίνει σε μια σχέση. Όταν, όμως, όλα θα έχουν περάσει, κοιτώντας πίσω θα αισθανόμαστε περήφανοι, αν καταφέραμε με τον/την σύντροφό μας να έρθουμε πιο κοντά και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.
    Οι προβληματικές σχέσεις από την άλλη σίγουρα έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από αυτή την κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button