ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αναφέρει σε αυτή:


«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 θα διεξαχθεί με θέμα «Μόνο μία Γη», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές , μέσω των πολιτικών και των επιλογών μας ,προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η Γη εκπέμπει ένα επείγον τριπλό σήμα SOS. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξελίσσεται σε τρία μέτωπα:

Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει περιθώρια να προσαρμοστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι και η φύση.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με άλλες πιέσεις, έχει οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης, ενώ η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλίμα της Γης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι οι εποχές να αλλάζουν, οι καταιγίδες να εντατικοποιούνται, ενώ πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, αλλά και περισσότερο καταστροφικές.

Η κλιματική κρίση επιτείνει τις πιέσεις στη φύση, ενώ τα είδη και τα οικοσυστήματα αγωνίζονται να προσαρμοστούν. Κρίσιμα οικοσυστήματα όπως τροπικά δάση και υγρότοποι συνεχίζουν να χάνονται εξαιτίας της ανθρώπινης επεκτατικότητας, συμπεριλαμβανομένης και της αποψίλωσης των δασών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εντατική γεωργία.

Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που έδωσε ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η υλοτομία, η υπεραλίευση και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποδεκατίζουν πληθυσμούς σπάνιων φυτών και ζώων.      Η επιστήμη δείχνει ότι αυτές οι αλληλένδετες κρίσεις είναι αποτέλεσμα της μη βιώσιμης χρήσης των πόρων του πλανήτη, αλλά και της παντελώς ανεύθυνης διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Οι άνθρωποι επηρεάζουν σημαντικά σχεδόν τα τρία τέταρτα της Γης χωρίς πάγο, αλλά και τα δύο τρίτα των ωκεανών. Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό στην επόμενη οκταετία, προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, μεγάλο μέρος της οποίας προκαλείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

  Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους , περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία  , χάνονται κάθε χρόνο.                                                                                                                                     

Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.

Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια.                               Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 ° C

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, «Μόνο μία Γη», όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο Γενικός Γραμματείας του ΟΗΕ είναι μια πραγματικότητα. Αυτός ο πλανήτης είναι το μόνο μας σπίτι. Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την υγεία της ατμόσφαιράς της, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματά της και τους πεπερασμένους πόρους της. Αλλά αποτυγχάνουμε να το κάνουμε. Ζητάμε από τον πλανήτη μας να διατηρήσει τρόπους ζωής που δεν είναι βιώσιμοι. Τα φυσικά συστήματα της Γης δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις μας. Αυτό δεν βλάπτει μόνο τη Γη, αλλά και εμάς. Ένα υγιές περιβάλλον είναι απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους  να παρέχει τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα, τη ρύθμιση του κλίματος και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.                Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε με σύνεση τη φύση και να διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες της, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα και κοινότητες  με όλους τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης  όπως αναφέρονται στο τελευταίο βιβλίο της Ζέφης Δημαδάμα :

Βιώσιμη οικονομική Ανάπτυξη

1. Μηδενική φτώχεια 2. Μηδενική πείνα 3. Καλή υγεία και ευημερία
4. Ποιοτική εκπαίδευση 5. Ισότητα φίλων 6. Νερό και διαχείρηση νερού 7. Φτηνή και καθαρή ενέργεια 8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη 9. Καινοτομία και υποδομές
10. Λιγότερες ανισότητες 11. Βιώσιμες πόλεις και βιώσιμο αστικό τοπίο

12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή προϊόντων 13. Κλιματική αλλαγή 14. Ζωή στο νερό 15. Ζωή στο έδαφος 16. Ειρήνη ,δικαιοσύνη και θεσμοί 17. Συνδυασμός και υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να ηγηθούν αυτών των συνεργατικών παγκόσμιων προσπαθειών, διότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να συνεργαστούμε με τη φύση, και όχι εναντίον της.                                                                                                            Μαζί , όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ευδοκιμεί,                                                                                                               επειδή έχουμε μόνο μία Γη».

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button