Αυτοδιοίκηση

Η Ομιλία Μοσχολιού στην έκτακτη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ

po-mosxolios

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είναι δεδομένο ότι αυτή η περίοδος, είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Αυτοδιοίκηση και ότι υπάρχουν κατά την άποψή μου δύο διακυβεύματα.

Πρώτα-πρώτα, το πρώτο διακύβευμα, είναι η διατήρηση του κύρους του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Και έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη εμείς οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι μας έλαχε ο κλήρος να υπηρετήσουμε την Αυτοδιοίκηση αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Το δεύτερο διακύβευμα είναι η τιμή και η αξιοπρέπεια και των αιρετών, αλλά και των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Και εκεί έχουμε μεγάλη υποχρέωση να διατηρήσουμε και το δικό μας κύρος και την αξιοπρέπειά μας αλώβητη, αλλά και τους εργαζόμενους στους Δήμους μας, γιατί είναι δεδομένο ότι η κεντρική εξουσία θα συνεχίσει την επίθεση στην Αυτοδιοίκηση γιατί τη βολεύει και τη βολεύει γιατί δεν έχει μεγάλο πολιτικό κόστος όταν απολύει εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, ενώ δεν θα είναι το ίδιο αν προχωρήσει στο δημόσιο τομέα και στα Υπουργεία και θα συνεχίσει γιατί το δηλώνει κιόλας. Ήδη ο κύριος Μητσοτάκης βγήκε και είπε ότι δεν φταίμε εμείς, οι αυτοδιοικητικοί φταίνε, οι οποίοι δεν αξιολογήθηκαν και για αυτό κάνουμε οριζόντιες απολύσεις, οριζόντιες διαθεσιμότητες. Και το ίδιο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Άρα λοιπόν, είναι αποφασισμένοι να βάλουν χέρι βαθιά στην Αυτοδιοίκηση αν τώρα εμείς αυτή τη στιγμή υποχωρήσουμε έστω και κατά κεραία. Δεν πρέπει να δεχτούμε σε καμία περίπτωση αυτά τα επαίσχυντα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Και σίγουρα κόκκινη γραμμή σε κάθε περίπτωση είναι καμία απόλυση στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, γιατί δεν περισσεύει κανένας. Μπορεί να υπάρχουν Δήμοι που τους περισσεύει προσωπικό, υπάρχουν όμως και Δήμοι και θα σας πω στη Δυτική Ελλάδα παραδείγματος χάριν, οι 12 από τους 19 Δήμους έχουν προβλήματα να εκτελέσουν έστω και στοιχειωδώς τις αρμοδιότητες τις οποίες έχει ένας Δήμος, γιατί δεν έχουν υπηρεσίες. Άρα λοιπόν υπάρχουν ανάγκες στην Αυτοδιοίκηση. Δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος.

Χαίρομαι γιατί σήμερα, ίσως από τις λίγες φορές, διαπιστώνεται ότι η υπάρχει μια ενότητα στην Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον στο μέγιστο βαθμό που μπορεί να υπάρξει και αυτό είναι καλός οιωνός για το μέλλον, γιατί πραγματικά, όπως το πολιτικό σύστημα όταν εκφράζεται απέναντι στην Αυτοδιοίκηση πολλές φορές είναι ενωμένο και για το θεσμό, αλλά και για τα προβλήματα που θέλουν να δημιουργηθούν στο θεσμό, έτσι και εμείς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα, σε όλες τις παρατάξεις, πέρα από τις διαφορές τις πολιτικές που μπορεί να έχουμε, γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που μας εκφράζει και μας ενώνει όλους.

Σε ότι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία. Πριν από λίγο με πήραν τηλέφωνο. Στο Αγρίνιο αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον 20 μικροπωλητές στο κέντρο και δεν ξέρω πόσοι είναι στην περιφέρεια, και η κατάσταση με την ελεγχόμενη στάθμευση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει Δήμος αστικός, τουριστικός, χωρίς Δημοτική Αστυνομία. Αυτό πρέπει να το χωνέψουν καλά όσοι απεργάζονται άλλα σχέδια.

Τέλος, για τις παραιτήσεις. Αγαπητοί συνάδελφοι, στο Συνέδριο και στη συνδιάσκεψη που έγινε εδώ όταν έμπαινε το θέμα τότε με τις διαθεσιμότητες, ήμουν και παραμένω ακόμα μπορώ να πω, αντίθετος με τις παραιτήσεις, γιατί πιστεύω και εγώ ότι στα δύσκολα πρέπει να φαίνεται ο καπετάνιος, όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι. Όμως μέχρι πότε; Είχα θέσει έναν παράγοντα για να μπορεί να παραμείνουμε. Να μπορούμε να υπηρετήσουμε τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες εκλεγήκαμε. Εάν δεν μπορούμε γιατί θα μας έχουν επιβάλλει κάποια πράγματα εκ των άνω, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, συνάδελφοι. Και αν ισχύσει αυτό το πολυνομοσχέδιο σε ότι αφορά και τις απολύσεις, αλλά και το Παρατηρητήριο, πείτε μου εσείς τι ανεξάρτητοι Δήμαρχοι θα είμαστε. Και τότε θα κινδυνεύουμε να είμαστε καπεταναίοι σε ένα καράβι το οποίο θα έχουν στασιάσει από κάτω και εμείς δεν θα το έχουμε πάρει χαμπάρι.

Να είστε καλά.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button