ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας για τις επιπτώσεις των πλημμύρων στους αγρότες

Ζητά άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις και σχεδιασμό για έργα

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισες,


Ζήσαμε άλλη μια καταστροφή, τις προηγούμενες μέρες, από πλημμύρες στο νομό, στα χωράφια μας, στα σπίτια μας, στις περιουσίες μας.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους πληγέντες και θα δώσει συνέχεια στις πρωτοβουλίες της, για να μην ξανασυμβούν καταστροφές στο νομό μας.

Γι’ αυτή τη νέα καταστροφή δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Υπάρχουν παρά μόνο ευθύνες, σε όσους δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε όλα τα τελευταία χρόνια, όπως η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, που βάζουν όλοι τους στο ζύγι του κόστους, τις ανάγκες που υπάρχουν στα χωριά μας, στις ζωές μας.

Όλα τα χρόνια, δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά έργα, στον κάμπο στο Λεσίνι, στο Νιοχωρί, στο Λιγόρεμα στο Καινούργιο, όπου ξαναπνίγηκαν τα ίδια σπίτια όπως το 2017, με κατοίκους να κινδυνεύουν. Αναδείχτηκαν μαζί και κακοτεχνίες σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως στο Αγγελόκαστρο.

Η ζημιά δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε καλλιέργειες, που καλύφτηκαν από νερό και λάσπη, ζωοτροφές και ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ένα ακόμα τεράστιο εμπόδιο προστέθηκε, μαζί με τις καταστροφές από το χαλάζι, την ακαρπία, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις τιμές στα προϊόντα μας, που δεν εξασφαλίζουν ένα εισόδημα για να ζήσουμε.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια! Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της ζωής μας, των καλλιεργειών και των περιουσιών μας, από τις πλημμύρες.

Τώρα είναι ώρα να βγούμε μπροστά στον αγώνα. Τα προβλήματα μας έχουν πνίξει και τη λύση δεν μπορούν να τη δώσουν, για μια ακόμα φορά, αυτοί που μας πνίγουν. Έχουμε πείρα, από τις παρεμβάσεις, τις διαμαρτυρίες μας, τα μεγαλειώδη μπλόκα των προηγούμενων χρόνων, ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε, ακόμα και το παραμικρό κερδήθηκε από τους οργανωμένους αγώνες μας, από το φόβο τους μη τους πάρουμε περισσότερα.
Είναι ξεκάθαρο, οι κυβερνήσεις και το κράτος δεν έχουν στο σχεδιασμό τους την προστασία μας και αυτό έχει αποδειχτεί δεκάδες φορές, με τις αποζημιώσεις ψίχουλα, με τη φορολογία μας, ενώ ταυτόχρονα οι μεσάζοντας, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι του αγροτοδιατροφικού κλάδου, κάθε χρόνο παίρνουν νέα όπλα για να μας πολεμάνε και να μας βάζουν στο χέρι.

Η γνωστή σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους ΕΕ, δίνει κατευθύνσεις ότι κοστίζει λιγότερο να αποζημιώσεις με ψίχουλα την καταστροφή, από το να ξοδέψεις για κατασκευή, συντήρηση, πρόληψη γενικά, με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Κάνουν κουμάντο στις δικές μας ανάγκες, τις ζωές μας, με τους δικούς μας φόρους, με το δικό μας κόπο και ιδρώτα.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, διεκδικούμε:
• Γρήγορες, άμεσες και αντικειμενικές καταγραφές των ζημιών, όλων των πληγέντων.
• Πλήρη, 100% αποζημίωση και αποκατάσταση, όλων των πληγέντων.
• Έκτακτο επίδομα ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγή τους.
• Ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, εγγειοβελτιωτικά έργα. Γιατί δεν είναι δυνατόν όταν θέλουμε νερό να μην έχουμε και από την άλλη, να πνιγόμαστε από τη βροχή, γιατί έχουμε ακατάλληλες ή απαρχαιωμένες υποδομές.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισα, κάθε χωριανό, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους τους, με Επιτροπές Αγώνα, να καταγράψουν όλες τις ζημιές και τις ανάγκες τους και να απαιτήσουν, άμεσες λύσεις, τώρα!

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου να καλέσει τους πληγέντες και όλους τους κατοίκους του χωριού σε συγκέντρωση-συζήτηση την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 6μμ, στην Κεντρική πλατεία του χωριού, με σκοπό τη διεκδίκηση αιτημάτων για την προστασία τους και τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων – Πλημμυροπαθών».

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button