Lifestyle & PeopleΡοή Ειδήσεων

Η Ναυπάκτια Ζέφη Δημαδάμα εξηγεί γιατί θα παίξει στο θέατρο τον… εαυτό της

Η αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα μετέχει σε θεατρική παράσταση του studio Nama – Η πρόβα μέσω zoom, η πρόταση για τον ρόλο και ο λόγος που τον έχει αγαπήσει

Όταν διάβασα το Δελτίο Τύπου του θεάτρου Επί Κολωνώ για την παράσταση του studio Nama που θα ανέβει το Σάββατο και την Κυριακή 2-3 Ιουλίου, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας Ελένης Σκότη, με ιντρίγκαρε ο τίτλος: «Συνηθισμένοι χωρισμοί και ασυνήθιστες συναντήσεις».


Και γι αυτό το διάβασα ολόκληρο μέχρι που το βλέμμα μου έφτασε στα ονόματα των ηθοποιών. Και το δεύτερο όνομα, με αλφαβητική σειρά, ήταν της Ζέφης Δημαδάμα που την ήξερα ως αναπληρώτρια εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας Φ. Γεννηματά.

Μου φάνηκε περίεργο να πρόκειται για συνωνυμία και ρώτησα τη συνάδελφο μου Αγγελική Σπανού που είδα επίσης στο Δελτίο Τύπου ότι έχει γράψει τα κείμενα.

Κάπως έτσι έγινε η συζήτηση που ακολουθεί:

Δημαδάμα: Όταν μου είπε η Αγγελική να υποδυθώ στο θέατρο μια προοδευτική πολιτικό που ασχολείται με ζητήματα ισότητας των φύλων δεν το πήρα σοβαρά. Την περίοδο πριν από την πανδημία, έβλεπα θέατρο αλλά δεν έχω παίξει ούτε σε σχολική παράσταση. Από πού κι ως πού να ανέβω εγώ στη σκηνή; Είχα δει τους «Απαρατήρητους», το βιβλίο της Αγγελικής, που ανέβηκαν στο «Επί Κολωνώ» και ήξερα ότι έχει μαγευτεί με τη σκηνοθετική ματιά της Ελένης Σκότη.

Πίστεψα ότι το εννοεί όταν μου είπε ότι θα μου στείλει το κείμενο για να το διαβάσω και με περιμένει στην επόμενη διαδικτυακή πρόβα της ομάδας. Μπήκα στο zoom για να μην τη στενοχωρήσω. Ήμουν εντελώς «ουμπωμένη», εντελώς «έξω από τα νερά μου». Παρακολούθησα την πρόβα και πολύ γρήγορα, χωρίς καλά καλά να το καταλάβω, παρασύρθηκα στην ατμόσφαιρα του έργου και της ομάδας. Και όταν έκανα εγώ μια ανάγνωση της σκηνής, μαζί με την Ιόλη (Μπάκα), η Σκότη -που δεν με ήξερε καν- μου ζήτησε να πάρω το ρόλο. Έμεινα άφωνη!

Σπανού: Το έργο αποτελείται από οκτώ σκηνές χωρισμών και πρώτων συναντήσεων. Σε μια σκηνή, έπαιζαν δυο γυναίκες που κάθονταν δίπλα-δίπλα στο κομμωτήριο. Η μία ήταν τομεάρχης ισότητας των φύλων σε κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς και η άλλη χωρισμένη με δυο παιδιά και δύστροπο εργοδότη. Στην πρόβα δοκίμασαν δυο-τρεις να υποδυθούν την πολιτικό και το αποτέλεσμα ήταν κακό. Αγανάκτησε κάποια στιγμή η Σκότη, που η διδασκαλία της στην υποκριτική στηρίζεται στο ρεαλισμό, δηλαδή στη φυσικότητα, και μου λέει «αποκλείεται να μιλάει έτσι μια γυναίκα, θα την κόψουμε αυτή τη σκηνή».

Μου άρεσε, όμως, πολύ η συγκεκριμένη σκηνή γιατί είχε πολύ αστείες στιγμές και γελούσαμε όλοι στην πρόβα. Και επέμεινα. Τους έστειλα βίντεο με ομιλίες στη Βουλή για να δουν ότι δεν είναι εξωπραγματική αυτή η γυναίκα αλλά και πάλι δεν βρίσκαμε την κατάλληλη ηθοποιό από το εργαστήριο. Έτσι, για να πείσω τη Σκότη ότι πρέπει να ανεβάσουμε τη σκηνή, διάβασα το κείμενο εγώ, που ως πολιτική συντάκτρια για πολλά χρόνια έχω την “τεχνογνωσία”. Και όταν τελείωσα, η Σκότη μου είπε «πήρες το ρόλο»!

Δημαδάμα: Μόλις η Αγγελική «πήρε το ρόλο», όπως καταλαβαίνετε άρχισε η δική μου «εμπλοκή»! Με πρόφαση ότι θα είναι στην Αντίπαρο από τις αρχές του καλοκαιριού το «φόρτωσε» σε μένα! Και εγώ το πήρα σοβαρά. Τόσο που αλλάξαμε τη σκηνή, γιατί ξεκίνησα να έχω «άποψη» για αυτήν τη γυναίκα και τα «θέλω» της, το χαρακτήρα της, σχεδόν να σκέφτομαι όπως αυτή… Βγήκαμε από το κομμωτήριο και πήγαμε στον προθάλαμο ενός γυναικολόγου, εγώ για εξωσωματική και η Ιόλη για τεστ ΠΑΠ.

Το φοβήθηκα το κομμωτήριο. Γιατί ήταν μεν πολύ αστεία η σκηνή αλλά η εικόνα της πολιτικού περνούσε το όριο του αυτοσαρκασμού που μπορώ να υποστηρίξω και έφτανε στην αποδόμηση που δεν την αντέχω, γιατί πραγματικά έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης. Ευτυχώς, πήρα τη Σκότη με το μέρος μου και ήθελε και η ίδια να δούμε πιο τρυφερά αυτή την πολιτικό που παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ισότητα μέσα στο σπίτι της. Η Αγγελική είχε αρχικά πολύ πιο σκληρή ματιά.

Σπανού: Πείστηκα εύκολα γιατί ήθελα οπωσδήποτε να παίξει τον εαυτό της η Ζέφη, που είναι αντιπρόεδρος γυναικών στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και πρόεδρος της ΕΓΕ Αθηνών, κανονική φεμινίστρια δηλαδή, για να δείξουμε ότι ναι, μπορεί μια πολιτικός να «τσαλακωθεί» στη σκηνή, ότι μπορεί να μην παίρνει πολύ σοβαρά την εικόνα της, να ρισκάρει και να πειραματιστεί, να εκτεθεί. Είναι πολύ δύσκολο να ανέβεις στη σκηνή. Δεν θα μπορούσα να το κάνω ποτέ. Είναι σαν να ξεγυμνώνεσαι. Την εκτιμούσα πάντα την Ζέφη, αλλά μετά από αυτή την εμπειρία στο θέατρο, τη θαυμάζω. Όλη η ομάδα εντυπωσιάστηκε με το θάρρος και την αυθεντικότητα της. Η Ελένη Σκότη μου το λέει συνέχεια πόσο έχει εκπλαγεί με την δύναμη της ψυχολογικής της σκέψης και τον χαρακτήρα της. Πρέπει να είσαι εντελώς απαλλαγμένος από κόμπλεξ για να το κάνεις αυτό.

Δημαδάμα: Υπερβολές. Με κινητοποίησε πολύ το ίδιο το κείμενο. Η γραφή της Αγγελικής πάντα με άγγιζε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτή τη φορά όμως ένιωσα ότι ένα κομμάτι μου ήταν κομμάτι αυτής της γυναίκας, ήμουν μέρος αυτής της ιστορίας που είναι αληθινή. Μια πετυχημένη γυναίκα που βιώνει όλη την ταλαιπωρία και τις ματαιώσεις των εξωσωματικών σε μια χώρα με διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, με έναν σύζυγο αδιάφορο για την οδύνη της και μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό περιβάλλον.

Δίπλα της μια κοπέλα με πολύ πιο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της και απολύεται τηλεφωνικά ενώ περιμένει να έρθει η σειρά της για να μπει στο γραφείο του γυναικολόγου. Οι αρχικές επιφυλάξεις που απορρέουν από τις διαφορές τους εξαφανίζονται όσο περνά η ώρα και έρχονται στο φως οι ρωγμές τους που τις φέρνουν κοντά. Συνδέονται οι αγωνίες τους, οι φόβοι τους, τα άγχη τους, και κάπως έτσι η γνωριμία τους γίνεται αναγνώριση. Τον αγάπησα το ρόλο μου. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πολιτική στηρίζεται σε μια τεχνική μικρών και μεγάλων ψεμάτων. Όχι, υπάρχει αλήθεια στην πολιτική, υπάρχει και αλήθεια για να είμαι πιο ακριβής.

Θα μπορούσα να είμαι εγώ η γυναίκα που υποδύομαι. Να παλεύω για τις ιδέες μου και την ίδια ώρα να αναζητώ την προσωπική μου ευτυχία. Εντάξει, είμαι πιο τυχερή από τη γυναίκα του ρόλου. Έχω έναν γιο που με ενθάρρυνε μάλιστα να ανέβω στη σκηνή και έναν σύζυγο που αν χρειαζόταν να κάνω εξωσωματική θα ερχόταν σίγουρα μαζί μου στον γυναικολόγο. Όμως την ξέρω αυτή την πονεμένη τομεάρχη ισότητας των φύλων. Έχω γνωρίσει «συναδέλφους» της που διεκδικούν δυναμικά κάτι που οι ίδιες μπορεί να μην έχουν κατακτήσει στην προσωπική τους ζωή.

Η κοπέλα που γνωρίζω στον προθάλαμο του γυναικολόγου, που βλέπει «μεσημεριανάδικα» και τα δίνει όλα στο instagram, βάζει στη θέση του τον πρώην σύζυγό της όταν πάει να ακυρώσει για μια ακόμη φορά μια υποχρέωσή του απέναντι στα παιδιά τους. Δεν τις αρέσουν οι φεμινίστριες αλλά είναι φεμινίστρια χωρίς να το ξέρει! Θα ήθελα να είναι φίλη μου στην πραγματική ζωή!

Σπανού: Οι γυναικείες φιλίες μπορεί να είναι πολύ όμορφες όταν δεν στηρίζονται σε χρησιμοθηρικά κίνητρα. Ακόμη και όταν γεννιούνται στο σαλονάκι του γυναικολόγου! Πόσες δεν έχουμε περιμένει το γιατρό που ποτέ δεν είναι στην ώρα του και δεν τολμάμε να διαμαρτυρηθούμε για την καθυστέρηση; Πόσες δεν μπλέξαμε στη δουλειά μας επειδή έπρεπε να πάμε στο γιατρό; Πόσες χωρισμένες που απολύονται δεν βρίσκονται σε απόγνωση; Και πόσες πολιτικοί δεν έχουν μια κρυφή πλευρά που μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτή που βλέπουμε στην τηλεόραση;

Δημαδάμα: Πολλές, αρκεί να έχουν την ευκαιρία να βγουν από τα «κλισέ». Αλλά και να μάθουν να αγνοούν τα στερεότυπα της πολιτικής και να υπερασπίζονται αυτό που είναι και αυτό που πιστεύουν χωρίς να φοβούνται ότι θα κριθούν πιο αυστηρά.

Σπανού: Μακάρι να έχεις δίκιο. Αλλά πολύ αμφιβάλλω.

Η ταυτότητα του έργου

«Συνηθισμένοι χωρισμοί και ασυνήθιστες συναντήσεις» της Αγγελικής Σπανού, από το studio ΝΑΜΑ

Πότε και πού

Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 στις 21:00 και για δύο μόνο παραστάσεις, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του σεμιναρίου υποκριτικής Διηγήματα και Διηγήσεις υπό την υποκριτική και σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελένης Σκότη. Η παράσταση έχει βασιστεί σε κείμενα της Αγγελικής Σπανού ενώ το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε από την δουλειά των μαθητών κατά την διάρκεια της παρακολούθησης του ετήσιου σεμιναρίου, με τίτλο «Συνηθισμένοι χωρισμοί και ασυνήθιστες συναντήσεις».

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Το Studio Nama στο θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζει οκτώ μικρές, πολύ προσωπικές ιστορίες. Πού μπορεί να φτάσει μια γυναίκα-θύμα body shaming; Τι θα κάνει ο γείτονας ακούγοντας το ζευγάρι της διπλανής πόρτας να καβγαδίζει άγρια; Αρέσουν στην escort που συνάντησες χθες τα φασολάκια της μαμάς σου; Και αν ο ντελιβεράς αποφασίσει να δειπνήσει στο πολυτελές σπίτι σου; Αν ο άντρας σου σε απατήσει με την καλύτερή σου φίλη, με ποιον από τους δυο θα θυμώσεις; Πόσο φεμινίστρια είναι στη ζωή της μια πολιτικός που φωνάζει κατά της πατριαρχίας; Γίνεται να διαρκέσει η σχέση ενός Αλβανού με μια Εκαλιώτισσα; Και δυο κοριτσιών που η μία φοβάται να αυτοαποκαλυφθεί;

Οι ερωτήσεις θα τεθούν επί σκηνής και οι απαντήσεις θα δοθούν από τους θεατές, αφού τελειώσει η παράσταση, όταν πια θα έχουν προστεθεί κι άλλες: Είμαστε ίδιοι στο τέλος και στην αρχή μιας σχέσης; Ποιο είναι το αληθινό μας πρόσωπο; Όταν συστηνόμαστε για πρώτη φορά ή όταν κλείνουμε πίσω μας την πόρτα; Και η μοναξιά; Την αναγνωρίζουμε όταν μας κατοικεί ή της κρυβόμαστε; Μπορεί να είμαστε μόνοι μαζί με τον άλλον και περισσότερο κοντά με έναν ξένο;

Το τανγκό του χωρισμού και της πρώτης συνάντησης μπορεί να είναι έντονο, αργό, παθιασμένο, λυπημένο, βίαιο και, σ’ αυτό το έργο, αναπάντεχο.

Σημείωμα συγγραφέα:

Ήθελα να γράψω για χωρισμούς για να αναζητήσω τις ψυχικές διεργασίες πίσω από τις μεταμορφώσεις που συχνά σημαδεύουν το τέλος μιας σχέσης. Η Ελένη επέμενε ότι μια πρώτη γνωριμία μπορεί να είναι εξίσου αποκαλυπτική. Γιατί, όταν ο άλλος δεν μας ξέρει, μπορούμε να δείξουμε αυτό που θέλουμε να είμαστε και να συστήσουμε έναν εαυτό που οι γύρω μας δεν έχουν γνωρίσει. Τελικά μέσα από την επικοινωνία με την ομάδα προέκυψαν συνηθισμένοι χωρισμοί και ασυνήθιστες συναντήσεις. Ίσως γιατί όλοι μοιάζουμε όταν πονάμε και όλοι είμαστε μοναδικοί κάθε πρώτη φορά.

Συντελεστές

Κείμενα: Αγγελική Σπανού
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Φωτισμοί: η Ομάδα των συντελεστών

Παίζουν

Κλειώ Αβραμίδου, Ζέφη Δημαδάμα, Κάτια Βλάχου, Σωτήρης Καραβάς, Χριστίνα Καρατζά, Μαρία Κάτσενου, Αλέξανδρος Μανωλίδης, Γιάννης Β. Μαριάς, Λήδα Ματάλα, Ιόλη Μπάκα, Γιώργος Σιδέρης, Ειρήνη Σιδηροπούλου, Χαρίκλεια Σταμούλη, Παναγιώτης Τζαφέρης, Γελένα Τσακλίδου Facebook Page Θέατρο Επί Κολωνώ: https://www.facebook.com/epikolono.gr/

Παραστάσεις:
Σάββατο 2 Ιουλίου & Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 5€
Διάρκεια: 90 λεπτά
Χώρος: Επί Κολωνώ – Κεντρική Σκηνή
Διεύθυνση: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94
Τηλέφωνο: 210 5138067, Site: www.epikolono.gr
Facebook: https://www.facebook.com/epikolono.gr/
Στάση Μετρό: Μεταξουργείο

Κράτηση θέσεων & Πώληση εισιτηρίων:
στο ταμείο του Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός
τηλ 210 5138067, email: xkolono@otenet.gr, site: www.epikolono.gr, Instagram: epi_kolono
Στάση Μετρό Μεταξουργείο

protothema.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button