Η Μονή στην Λευκάδα όπου ένα αρχαίο κιονόκρανο χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα

Άγιος Ιωάννης στο Ροδάκι στα Βουρνικά: Μια ζωντανή σύζευξη της αρχαίας θρησκείας με την ορθόδοξη λατρεία.
Κοντά στα Βουρνικά υπάρχει η Μονή του Αγ. Ιωάννου που χτίστηκε το 1654 από τον ιερομόναχο Μητροφάνη Χαμοσφακίδη. Το καθολικό της Μονής χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου δωρικού Ναού του 6ου ή 5ου αιώνα π.Χ. που εντόπισε ο W.Dörpfeld το 1906. Πολλά μέλη του αρχαίου Ναού έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του νέου Ναού. Ένα αρχαίο δωρικό κιονόκρανο, χρησιμοποιείται ως Ιερή Τράπεζα ακόμη και σήμερα στο ενεργό καθολικό της Μονής.
Οι συνολικές διαστάσεις του περιπτέρου αρχαίου ναού ήταν 17,20 μ. πλάτος και 32,70 μ. μήκος. Συνεπώς, επρόκειτο για ένα οικοδόμημα το οποίο σε μεγέθος ήταν μεγαλύτερο ακόμη και από τον ναό του Ηφαίστου (το λεγόμενο Θησείο) στην Αθήνα καθώς και από τον ναό του Ποσειδωνα στο Σούνιο». Ένας τόσο μεγάλος Ναός προϋποθέτει και μια ανεπτυγμένη κοινωνία. Αν σκεφθούμε ότι 2.000 χρόνια πριν έχουμε το μεγάλης σημασίας Κέντρο στο Στενό (μεταξύ Νυδρίου και Βλυχού) και ότι 250 περίπου χρόνια μετά τον μεγάλο αυτό Ναό στα Βουρνικά, χτίζεται το εντυπωσιακό θέατρο στον Κούλμο, συμπεραίνουμε ότι η Λευκάδα έχει μια συνεχή σημαντική πολιτισμική παρουσία από την προιστορία μέχρι τους νεότερους χρόνους.
Κατά τον W.Dörpfeld, η άποψη των αγροτών της περιοχής ότι πρόκειται για αρχαίο ιερό της Δήμητρας πιθανόν να προήλθε από την ύπαρξη ορισμένων σιδερένιων υνιών από άροτρα, που φυλάσσονται στη σημερινή εκκλησία και χρησιμοποιούνται για ένα παράξενο έθιμο. Στα αντικείμενα αυτά αποδίδεται η δύναμη, ότι οι γυναίκες που, μετά την γέννα ενός κοριτσιού, υπό την προσευχή του ιερέα, στέκονταν πάνω σε αυτά με γυμνά πόδια, την επόμενη φορά θα κυοφορούσαν αγόρι.
Είναι κρίμα που δεν συνεχίστηκαν οι ανασκαφές όχι μόνον εδώ αλλά και σε όλη την Λευκάδα. Σύμφωνα με τον Νόμο ο Δήμος μπορεί σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων να διενεργεί ανασκαφές. Η ανασκαφική περίοδος είναι περίπου 2 μήνες τον χρόνο. Και τα έξοδα δεν είναι πολλά. Θα έπρεπε να προγραμματισθούν μόνιμες ανασκαφές διότι το νησί έχει να δώσει πολλά.

Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπουλου στη σελίδα ΛΕΥΚΑΔΟΛΑΤΡΕΣ
Είκόνες: Η Αγία Τράπεζα πάνω σε δωρικό κιονόκρανο (Φωτ. Δ. Λεοντίδης). Η Μονή από ψηλά (Φωτ. Ν. Καββαδάς).










