ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Η μετάβαση από την ενεργειακή εξοικονόμηση στην ενεργειακή αυτονομία «περνά» από τις περιφέρειες

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες σε ότι αφορά το ζήτημα της απορρόφησης των περίπου 44 δις ευρώ για την ενέργεια ως το 2030.

Αυτές θα είναι που θα κληθούν να  «απαντήσουν» στις προκλήσεις της πράσινης συμφωνίας και θα υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του εθνικού σχεδίου ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.


Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και τα όσα τόνισε στην ομιλία του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δρόμοι Ανάπτυξης», για το 8th Regional Growth Conference ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Δυτικής Ελλάδας, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Υπό αυτό το πρίσμα αυτό λοιπόν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες και ο Αντιπεριφερειάρχης απαρίθμησε:

  • Κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να επιλύσει προβλήματα ένταξης πέντε έργων αναβάθμισης Δομών Υγείας.
  • Προέβη σε ανοικτή πρόσκληση στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ να συμμετάσχουν στις ενεργειακές κοινότητες ώστε να επιλυθεί το ζήτημα τους κόστους ενέργειας για τον αγροτικό πληθυσμό.
  • Πρότεινε οι μικροί παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να ομαδοποιηθούν και να καταθέσουν κοινά αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για τη δημιουργία νέων υποσταθμών, κάτι το οποίο προωθεί το νέο νομοσχέδιο.
  • Προωθήθηκαν και επισπεύσθηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ESMARTCITY
  • Παρέλαβε το πλάνο ανάπτυξης για την ηλεκτροκίνηση στη Δυτική Ελλάδα.
  • Αξιοποίησε τα εξαγώγιμα συμπεράσματα του LIFE-IP AdaptInGR, ενός εργαλείου ενέργειας που μπορεί να βοηθήσει στην αγροτική παραγωγή.
  • Απέστειλε μνημόνιο συναντίληψης σε δήμους και τοπικούς φορείς για να τροφοδοτηθούν με την απαραίτητη τεχνογνωσία και πολιτικές για τις «έξυπνες» πόλεις.
  • Προχωρά στην πληροφόρηση των πολιτών σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι μόνο.
  • Κατέθεσε πρόταση συμμετοχής σε ευρωπαϊκό έργο για τη βιομάζα σε συνδυασμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ παράλληλα προωθείται και συνεργασία με ομοσπονδιακή περιφέρεια της χώρας ώστε να αποκτηθεί τεχνογνωσία για τη διαχείριση σκουπιδιών και ενέργειας.
  • Συντήρησε τους «έξυπνους» μετρητές στα κτήρια της Περιφέρειας και προχωρά στο σχέδιο διαχείρισης της ενεργειακής απόδοσης και στο σκέλος του πιστοποιητικού ενεργειακού απόδοσης που είχε καθυστερήσει πέντε χρόνια στη Δυτική Ελλάδα.
  • Διοργάνωσε διεθνές συνέδριο στις 6-7 Ιουλίου για την Πράσινη Οικονομία και Πράσινη Καινοτομία.

Σε συνδυασμό με την ηγεσία του Υπουργείου, ο κ. Δημητρογιάννης ζήτησε την κατάρτιση ενός περιφερειακού σχεδίου Ενεργειακής πολιτικής ως το 2030, ώστε να προγραμματιστούν συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη μετάβασης από την ενεργειακή εξοικονόμηση στην ενεργειακή αυτονομία των περιφερειών αλλά και στη δημιουργία προοπτικών και υποδομών που θα καθιστούν εφικτό κάτι τέτοιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί ενδελεχώς το πώς η απορρόφηση των κονδυλίων θα γίνει δίχως να χαθούν χρήματα και χρόνος, προτείνοντας να εξεταστεί περιορισμός των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αύξηση του ορίου των αρμοδιοτήτων των αιρετών Περιφερειακών Αρχών.

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button