West Side Stories

Η μεταλλική γέφυρα στην τοποθεσία «Βαλτσόρεμα Ευήνου» και η ιστορία της (φωτο-video)

gefyra-metalliki

Πρόσφατη φωτογραφία της παλιάς Γέφυρα Ευήνου μεταξύ Κάτω Χρυσοβίτσας Θέρμου και Αχλαδόκαστρου Ναυπακτίας. Η μεταλλική αυτή γέφυρα έχει τοποθετηθεί στην τοποθεσία «Βαλτσόρεμα Ευήνου». Αυτό έγινε με την χάραξη του οδικού δικτύου το 1953 από το Θέρμο για Διασελάκι-Πέρκο –Περίστα ή Θέρμο –Αχλαδόκαστρο- Πλάτανος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από τη Λαμία. Αυτό έγινε με πρωτοβουλία του ,στρατηγού Αθανασίου Στράγγου από τον Πέρκο και του υπουργού Ιωάννη Νικολίτσα από το Θέρμο.
Η γέφυρα αυτή όταν και σταμάτησε να εξυπηρετεί τα διερχόμενα οχήματα το 2000, με την κατασκευή της νέας τσιμεντένιας γέφυρας στην ίδια τοποθεσία. Aποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για τους επισκέπτες του Εύηνου.

Όπως δείχνει η προχθεσινή φωτογραφία σήμερα η γέφυρα είναι κλειστή για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία του Θανάσης Βαλαώρας.

1950 ΦΩΤΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Πόσες και πόσες αναμνήσεις δεν μας συνδέουν με την παλιά γέφυρα στον Εύηνο. Με την χάραξη του οδικού δικτύου στα 1953 από το Θέρμο για Διασελάκι-Πέρκο –Περίστα ή Θέρμο –Αχλαδόκαστρο-Πλάτανο για να περνάνε τα οχήματα όλοι έπρεπε να διασχίσουμε το Βαλτσόρεμα. Μέχρι τότε η διαδρομη ποδαράτα από Πέρκο, Διασελάκι προς Θέρμο διαρκούσε περίπου 6 ώρες στο κατέβασμα, περνώντας με τα πόδια μέσα από το ποτάμι του Εύηνου και 8 ώρες απο Θέρμο στην επιστροφή για Πέρκο.


Φωτογραφία του Spyros Tsirkas.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1933 ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ 

Με τη χάραξη του χωματόδρομου επιλέχθηκαν οι δυο κοντινότεροι βράχοι και μεταξύ τους στήθηκε μια παλιά στρατιωτική τύπου bailey γέφυρα που όπως λένε οι παλιοί τη φέραν από τη Λαμία. Εκεί μένει ακίνητη ως τις μέρες μας, για να περνάει ο διαβάτης και να απολαμβάνει τη μαγεία και τη βουή του ποταμιού κοιτάζοντας το από το στρώμα της γέφυρας.

Φωτογραφία του Spyros Tsirkas.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1933 ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ 

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την κοντινή μας εποχή. Πόσους τόνους φορτίο άντεξε για 40 και παραπάνω χρόνια η πλάτη της πολύπαθης αυτής γέφυρας, πόσα αυτοκίνητα πέρασαν από πάνω της, πόσα φορτηγά, βαρέα οχήματα. Ψηλή και επιβλητική έμενε στη θέση της με το «παλάτζο της» και τα χοντρα ξύλα που ήταν το δάπεδο της να «τραγουδάνε» συγχρονισμένα και ξεκάρφωτα κάθε που τα πατούσε και πέρναγε κάποιο όχημα.

Πολλές φορές τα ξύλα φεύγανε τελείως από τη θέση τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποια τεραστια «παράθυρα» για να βλέπουμε το ποτάμι από κάτω μας και να αισθανόμαστε περισσότερο δέος. Όταν αξιωθήκαμε να οδηγήσουμε την περνάγαμε γρήγορα από το φόβο μας, μη μας βρεί “κανένα κακό”.

Φωτογραφία του Spyros Tsirkas.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1933 ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

Όμως και οι γέφυρες έχουν ψυχή. Ηθελε τούτη η γέφυρα από μόνη της να αντέξει και άντεξε γιατι ήθελε να μας εξυπηρετεί.. Σαν παλιό καλό και γερό σκαρί, γιατί έγινε με κόπους και από χέρια που μάτωσαν για να τη δημιουργήσουν. Κι αυτά τα χέρια τα σεβάστηκε και μας εξυπηρέτησε όλους χωρίς ουσιώδεις βλάβες ολον αυτό τον καιρό..

Σήμερα στη θέση της παραδίπλα είναι η τσιμεντένια γέφυρα. Η παλιά στέκεται επιβλητικά στη θέση της και ξεκουράζεται απολαμβάνοντας ότι έχει προσφέρει στους διερχόμενους. Πολλά τράβηξε και υπέφερε η καμπούρα της τόσα χρόνια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΗΣ
e-nafpaktia.gr
Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button