Δυτική Ελλάδα

Ι.Μ. Βλοχού: Ενα μοναδικής ομορφιάς μοναστήρι

koi-moni-bloxosΤου Κωνσταντίνου Σκεπετάρη- Για το”Αγιορείτικο Βήμα”

( ο Κωσταντίνος Σκεπετάρης είναι από το Παναιτώλιο και το κείμενο έχει δημοσιευθεί στο agioritikovima.gr το Σεπτέμβριο του 2013)
    Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού (Ιερά Μονή Βλοχού) είναι ορθόδοξο ελληνικό μοναστήρι, αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Βλοχό στον πρώην δήμο Θεστιέων με πρωτεύουσα το Καινούργιο της Αιτωλοακαρνανίας. Σε αυτό βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας της Ωραιοτάτης. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. Έγινε επανίδρυσή του όμως στα μέσα του 16ου αιώνα. Από το 1834 η μονή διαλύθηκε όπως και άλλα μοναστήρια με διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα. Η περιουσία , ζώα και άλλα εκποιήθηκαν και καταπατήθηκαν και η μονή εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Από τα Ιερά κειμήλια απέμενε ένα Ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, μια λειψανοθήκη και η σφραγίδα με την επιγραφή . Σήμερα η Μονή ξαναλειτουργεί με έναν μοναχό.
   
    Ο ιερομοναχος πατηρ Ιερόθεος  , ο μοναδικός μοναχός  στο μοναστήρι τις Παναγιάς, κατασκεύασε και τελείωσε ενα εκκλησάκι μοναδικό στον κόσμο αφιερωμένο στους δυο προφήτες  ΗΛΙΑ και  ΕΝΩΧ  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button