Άποψη

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας για την συζήτηση-ενημέρωση για το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο

anaptyxiako-sterea-ellada

“Οφείλουμε να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο στόχος αυτών των συνεδρίων” τονίζεται στην ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδος , όπου και σχολιάζεται το πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο ου διεξήχθη στην Πάτρα.

Αναλυτικά:

“Συζητώντας σήμερα για την πραγματοποίηση του λεγόμενου “Αναπτυξιακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση”, που κυβέρνηση και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργάνωσαν, οφείλουμε να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο στόχος αυτών των συνεδρίων, για ποιον πραγματικά αγωνιούν κυβέρνηση, Περιφέρεια, κόμματα και τοπικές διοικήσεις που συμφωνούν με τις κατευθύνσεις που και μέσα από την συγκεκριμένη φιέστα χαράκτηκαν. Ποιος θα κερδίσει άραγε από την ανάπτυξη που με ζήλο υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας και την στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων που βαδίζουν χέρι-χέρι σε αυτήν την κατεύθυνση;

Το ερώτημα πρέπει κατά κύριο λόγο να το θέσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, και όσοι σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος αυτής της πολιτικής, μικροί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Αυτή η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική για την οποία κάνει λόγο η Περιφερειακή Αρχή και όχι μόνο αυτή, τι ακριβώς επιπτώσεις θα έχει στη ζωή, το εισόδημα και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού της Περιφέρειάς μας; Και άραγε αξίζει να βάλει πλάτη ο λαός μας προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτό που εσείς το βαπτίζετε εθνικό στόχο;Όπως και εσείς λέτε σκοπός ήταν η “αναλυτική διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας”. Θα διερευνήσετε αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες, με ποιόν σκοπό; Και θα τις αξιοποιήσετε σε συνεργασία με ποιους, και σε όφελος ποιων αυτές τις δυνατότητες;

Για παράδειγμα ο πρωτογενής τομέας που παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες στην Περιφέρειά μας, όλες αυτές οι δυνατότητες οδήγησαν μήπως στην βελτίωση του εισοδήματος των μικρών παραγωγών; Μα αυξάνονται αυτοί που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Και συμβάλλετε από τη μεριά σας σε μια πολιτική που ενισχύει τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές με την αγροδιατροφική σύμπραξη, με την διαχείριση μέρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και με την συμφωνία σας με την πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε. στον πρωτογενή τομέα.

Στον τουρισμό που ρίχνετε και ιδιαίτερο βάρος και υπάρχει και αύξηση των αφίξεων αλλά πήρατε και βραβείο από την Ε.Ε., είναι μήπως  οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές καλύτερες για τους εργαζόμενους; Κάνουν περισσότερες μέρες διακοπές τον χρόνο; Βελτίωσαν το εισόδημά τους οι μικροϊδιοκτήτες καταλυμάτων; Επομένως από όλη αυτήν την υπόθεση ευνοημένοι βγαίνουν οι πιο ισχυροί του κλάδου, τσακίζοντας μισθούς, ωράρια, συνθήκες εργασίας.

Αλήθεια σε αυτό τον αποκεντρωμένο διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς όπως λέτε, ποιοι συμμετείχαν; Οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πάντως ήταν απέξω και διαδήλωναν.

Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, του Περιφερειάρχη και τις υπόλοιπες ομιλίες για εμάς είναι καθαρό πως στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η εξειδίκευση του άδικου, αντιλαϊκού σχεδίου σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας που έχει εκπονηθεί από τα επιτελεία των εκμεταλλευτών του λαού και υλοποιεί το πολιτικό τους προσωπικό.  Γι’ αυτό και όπως μας λέτε τα βήματα αυτής της ανάπτυξης που θα ακολουθηθούν στην Περιφέρεια μας συμβαδίζουν με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, που η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί για λογαριασμό όσων έχουν κάτσει στο σβέρκο του λαού μας και του κάνουν την ζωή δύσκολή.

Τώρα πως γίνεται να κόβονται μισθοί, να επιδεινώνονται οι εργασιακές σχέσεις, να παίρνουν τα σπίτια των μεροκαματιάρηδων, να είναι ιδιώνυμο αδίκημα η προστασία της λαϊκής κατοικίας, να κόβονται συντάξεις, να ξεπουλιέται ο πλούτος της χώρας και να μας λέτε οτι θα περάσουμε με όλα αυτά σε μια ανθρώπινη ανάπτυξη, μόνο ως κυνισμό και προσπάθεια παραπλάνησης του λαού μας μπορούμε να το εκλάβουμε. Αλήθεια, πείτε μας σε μια χώρα εφαρμόστηκε αυτό που ευαγγελίζεστε και είχε θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα; Η απάντηση είναι πως πουθενά στον πλανήτη δεν έγινε κάτι τέτοιο, γιατί ακριβώς δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη, ανάπτυξη σε όφελος όλων, μέσα σε ένα άδικο σύστημα. Θέλετε να ζεί η πλειοψηφία μέσα στην φτώχεια και την ανασφάλεια και ταυτόχρονα να αποδέχεται και να χειροκροτεί αυτή την πολιτική.

Και καταλαβαίνουμε την διάθεση σας να συνεργαστείτε και με την κυβέρνηση και με όσους καταστρώνουν τέτοια σχέδια γιατί ακριβώς συμφωνείτε με αυτή την πολιτική, και γι’ αυτό τον λόγο έχετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης στην προσπάθεια παραπλάνησης του λαού. ‘Ετσι υλοποιείτε αυτό για το οποίο καμαρώνεται οτι συμπεριφέρεστε ως υπεύθυνη αυτοδιοικητική οντότητα. Όποιος λοιπόν συμβάλλει στην επιδείνωση της ζωής του λαού είναι υπεύθυνη οντότητα και “αξιόπιστος συνομιλητής της κυβέρνησης”,όπως λέτε!

Όλο αυτό το περιβάλλον της σκληρής καθημερινότητας που βιώνει η λαϊκή πλειοψηφία, που κρύβει και νέους κινδύνους, αφού οι ανταγωνισμοί και οι κόντρες των ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων φουντώνουν, με τους σχεδιασμούς να αφορούν και την Δυτική Ελλάδας, και με την ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο που ζητήσαμε να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και που η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε να κουβεντιάσει, με την ελληνική κυβέρνηση να αναδεικνύεται σε σημαιοφόρος των Νατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή μας, κάνετε πως δεν το βλέπετε, γιατί ακριβώς επιθυμείτε να συμβάλλετε, σε ότι σας αφορά, στην προσπάθεια ανάκαμψης  των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν μπορεί λοιπόν να οξύνονται αυτοί οι ανταγωνισμοί, οι πολεμικές συγκρούσεις στην γειτονιά μας, και να μας λέτε οτι μέσα σε αυτό το πλαίσιο  θα διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία του λαού. Άλλο σας απασχολεί. Σας ενδιαφέρει μέσα σε αυτό το λυσσαλέο κυνήγι του κέρδους που επικρατεί, με τις πολεμικές συγκρούσεις ως άμεσο αποτέλεσμα ξαναμοιράσματος των αγορών, να αξιοποιήσετε τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν για να ευνοηθούν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, σε μια σειρά κλάδους που παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα, με προσέλκυση επενδύσεων, με φοροαπαλλαγές, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, με κονδύλια από κοινοτικά ταμεία. Ήταν άλλωστε κάτι που έταξε απλόχερα και ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του.

Το γεγονός οτι δεν αναπτύσσονται οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα αλλά και η Περιφέρειά μας, και μάλιστα σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί μέσα σε ένα σύστημα που επενδύει και αναπτύσσει εκείνους τους κλάδους και σε εκείνες τις περιοχές που του διασφαλίζουν την μέγιστη κερδοφορία. Επομένως σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης γίνεται μακριά από τις ανάγκες του λαού, είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, και η όποια ανάπτυξη θα είναι πάντα σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.

Τα ζητήματα που θέσατε και αφορούν σε έργα που προτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής, γι’ αυτό και οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν δεν διασφαλίζουν το λαϊκό συμφέρον. Για παράδειγμα βάλατε ζήτημα για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού, αλλά κουβέντα δεν είπατε με ποιους όρους αυτή θα πραγματοποιηθεί, για κατάργηση των διοδίων και μη επιβολής νέων στα νέα τμήματα που θα κατασκευαστούν. Για το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν κάνατε καμία αναφορά για πλήρη υπογειοποίηση του τμήματος που θα διέρχεται από την Πάτρα, και παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στους κατοίκους της περιοχής. Κάνετε λόγο για την ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, ένα αναγκαίο έργο για την περιοχή που όμως αν διαχείρισή του γίνει με τους όρους που προβλέπει η κυβέρνηση θα σημάνει την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού με το χαράτσωμα των κατοίκων. Και σε αυτό είστε έτοιμοι να βάλετε πλάτη.

Όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων είναι εκφρασμένη η συμφωνία της Περιφερειακής Αρχής με την πολιτική κυβέρνησης- Ε.Ε. που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της με τις ΣΔΙΤ, την ανάμειξη ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Καταθέσαμε αίτημα και θεωρούμε πως άμεσα πρέπει να δούμε στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, μιας και η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι απαράδεκτη.

Μετά από όλα αυτά η αγωνία που εκφράζεται, οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού προς το κεφάλαιο, να μην μείνουν επικοινωνιακό πυροτέχνημα, είναι απολύτως κατανοητή. Είναι στο χέρι του λαού να παρέμβει στις εξελίξεις, να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει, ανατρέποντας τα σχέδια μιας αντιλαϊκής ανάπτυξης για τους λίγους, που απεργάζονται σε ξένο αχυρώνα κυβέρνηση, Περιφέρεια, κεφαλαίο και οι διεθνείς τους σύμμαχοι Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Με την πάλη του, να αποτρέψει την επιδείνωση της ζωής του, να παρεμποδίσει τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει, να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης σε όφελός του.  Η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, που είναι σε όφελος του λαού. Είναι στο χέρι των λαϊκών στρωμάτων να τον επιβάλλουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button