Άποψη

Η ΛΑ.Σ Αγρινίου για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

laiki-syspeirosi-agriniou1Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας:
“Ξεκίνησε και πάλι να υλοποιείται από τους δήμους και τις περιφέρειες μέσω του ΟΑΕΔ το πρόγραμμα με τίτλο “Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας” . Πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στα γραφεία των καπιταλιστών και που η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Τοπική Διοίκηση, από Δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το πρόγραμμα αυτό Κυβέρνηση-Δήμαρχοι-Περιφερειάρχες τσαλαπατούν, κουρελιάζουν τη δυνατότητα των εργαζομένων να δουλεύουν με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Αντικαθιστούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την μόνιμη δουλειά με κακοπληρωμένη και ελαστική σχέση εργασία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας υπήρξαν και άλλα, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα stage, τους συμβασιούχους με μπλοκάκι, τα 5 μηνα μέσω ΜΚΟ κλπ.
Αντιμετωπίζουν του εργαζόμενους σαν αναλώσιμους πέντε μηνών για να ξεγελάσουν δήθεν το τέρας της ανεργίας. Αξιοποιούν την ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, σαν στρόφιγγα για να ρίχνουν μισθούς και μεροκάματα, για να πετσοκόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Για αυτό σε αποκαλούν ωφελούμενο και όχι εργαζόμενο.
Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να ρίξουν στα τάρταρα τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Θέλουν να εκπαιδεύσουν το λαό να “βολεύεται” με λίγες μέρες δουλειάς (εκ περιτροπής εργασία), με λίγους μήνες, να επιβιώνει με ψίχουλα, να θεωρεί “πολυτέλεια” βασικά εργασιακά δικαιώματα (άδεια, ασθένεια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας). Κι όλα αυτά για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών.
Αυτά τα προγράμματα περιέγραφε η Λευκή Βίβλος που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου στη θέση 8.8 όταν αναφέρονταν στην αναγκαιότητα: «θέσπισης μέτρων παροχής κινήτρων για την κάλυψη των νέων ευκαιριών για απασχόληση από εγγεγραμμένους ανέργους, μέσω π.χ. συστημάτων κυκλικής εναλλαγής σε θέσεις απασχόλησης».

Αυτή την ανακύκλωση της ανεργίας με χρήματα μάλιστα και των ίδιων των εργαζομένων υλοποιούν σήμερα με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.
Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι τα μέτρα αυτά, όπως και τα διάφορα προγράμματα εργασίας τα σχεδίασαν πολλά χρόνια πριν, δεν τα έφερε το μνημόνιο αλλά τα επιτάχυνε η κρίση, δεν εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί απλά είναι μέτρα που ξεζουμίζουν παραπέρα τους εργαζόμενους, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Τα αντεργατικά μέτρα δεν θα σταματήσουν. Τα περσινά 5μηνα πληρωνόντουσαν με μισθό 625 ευρώ, φέτος με 490 και 427 για τους νέους έως 25 χρονών. Πέρυσι οι εργαζόμενοι μπορούσαν να επιλεγούν κι ας δούλευε άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Φέτος απαιτείται να είναι όλη η οικογένεια άνεργη!! Φέτος με “προφορικές εντολές” θέλουν να κόβουν ασθένειες, άδειες κλπ. Χαρακτηρίζουν αυθαίρετα παροχές αυτά τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση πίσω από το εργασιακό πλαίσιο, που έχει φτιάξει – εργαζόμενοι «ειδικού σκοπού» – προσπαθεί να αφαιρέσει και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, άδεια, υγιεινή και ασφάλεια, δικαίωμα στην απεργία. Αυτό το εργασιακό μοντέλο φτιάχνουν για τους εργαζόμενους σήμερα, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά.
Σε πέντε μήνες θα ακολουθήσει νέα σειρά εργαζομένων πεντάμηνης διάρκειας και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.
Διεκδικούμε :
• Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.
• Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, από την πρώτη μέρα δουλειάς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα και τους ανέργους.
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας. Καμιά καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας κλπ).
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
• Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους όταν τελειώνει το πρόγραμμα.
• Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, των εργαζομένων στα 5μηνα και των οικογενειών τους για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας. Να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς.
• Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία.
• Να απαγορευτεί η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Άμεσα να υπάρξει δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Να καταργηθούν οι φόροι και τα δημοτικά τέλη, που υπάρχουν στα τιμολόγια.
• Να μην επιτρέψουμε να χαθεί σπίτι λαϊκής οικογένειας. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκή κατοικία.
Απαιτούμε:
• Κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας (Κοινωφελής εργασία – Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης κ.α.). Νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ σε προσωπικό με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Δημόσιες και δωρεάν κρατικές υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. ”
Οι εκλεγμένοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑ.Σ.)
που στηρίζει το ΚΚΕ : Νικάκης Βασίλης – Σιδέρης Κώστας – Δήμας Δημήτρης
Αγρίνιο 22/01/2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button