Άποψη

Η κοινωνία θέλει! Η κυβέρνηση μπορεί;

koi-greenpeace-energeia1“Ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου, έως και 80% η μείωση του κόστους θέρμανσης που επιτεύχθηκε χάρη στη δράση 2.000 πολιτών, που δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία της χώρας.”  αναφέρει ανακοίνωση της Greenpeace.

 Περισσότεροι από 2.000 πολίτες μέσα σε δύο μόλις μήνες συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου στην ορεινή Εύβοια, στηρίζοντας έμπρακτα την εκστρατεία της Greenpeace για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες ζουν σε παγωμένα κτίρια (όπως το σχολείο πριν την αναβάθμιση) η κοινωνία δείχνει ότι ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης θα στηρίξει αποφασιστικά μία θετική δράση αν υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και να θέσει ως προτεραιότητα της κεντρικής αναπτυξιακής πολιτικής της, τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον οικιακό τομέα και τη βιομηχανία[3].

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση συστηματικά υποτιμά την τεράστια επενδυτική και αναπτυξιακή ευκαιρία που αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας, σπαταλώντας περισσότερους εθνικούς πόρους για την επιδότηση της κατανάλωσης πετρελαίουπαρά για την εξοικονόμησή του. Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της ενεργειακής σπατάλης και της ενεργειακής φτώχειας διαιωνίζεται και επιδεινώνεται, ενώ κάθε χρόνο απαιτούνται όλο και περισσότερα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης μέσα από αναποτελεσματικά επιδόματα θέρμανσης.

Το σχολείο, το οποίο πριν την ενεργειακή αναβάθμιση χρειαζόταν κάθε χρόνο έως και 6.500 € (5 τόνους πετρέλαιο) για θέρμανση, χάρη στις ενεργειακές παρεμβάσεις χρειάζεται πλέον περίπου 1.200 €. Τα κονδύλια που θα απελευθερωθούν θα διατεθούν για τις υπόλοιπες ανάγκες του σχολείου και θα δώσουν τη δυνατότητα στον δήμο να κατευθύνει πόρους προς άλλες παρόμοιες δράσεις. Επιπλέον, οι εργασίες αναβάθμισης προσέφεραν θέσεις εργασίας στις τεχνικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο και ενίσχυσαν την τοπική οικονομία. Μεταφέροντας το παράδειγμα του μικρού σχολείου σε μεγαλύτερη κλίμακα, ένα μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ενεργοβόρου ελληνικού κτιριακού αποθέματος, συμβάλλει αποφασιστικά στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας αφού:

–       Εξαλείφει την ενεργειακή φτώχεια, καθώς και τα επικίνδυνα σχετιζόμενα φαινόμενα, όπως η αιθαλομίχλη

–       Ενισχύει το εισόδημα των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας

–       Αναβιώνει τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

–       Τονώνει και δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια

–       Μειώνει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ενισχύει το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας

–       Μειώνει δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας

–       Εκσυγχρονίζει την ελληνική οικονομία και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace σχολίασε:

«2.000 συμπολίτες μας έδειξαν στην κυβέρνηση ότι όπου υπάρχουν πράξεις, δεν χωρούν λόγοι και εξαγγελίες. Ένας λέβητας πετρελαίου αντικαθίσταται σε μία ημέρα, η θερμομόνωση τοποθετείται σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ξεκινώντας άμεσα από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, μπορούμε να εξαλείψουμε οριστικά την ενεργειακή φτώχεια. Είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων: οι λιγοστοί διαθέσιμοι εθνικοί πόροι να κατευθυνθούν τώρα στις σωστές επενδύσεις που προσφέρουν οριστικές λύσεις με μεγάλη προστιθέμενη κοινωνική αξία για όλη τη χώρα».

Ο κ. Γιάννης Μπουροδήμος, δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, δήλωσε:

«Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, επιθυμώντας να μην αφήσει καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε από την Greenpeace για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου της Τ.Κ. Στροπώνων. Μια πρωτοβουλία που, αξίζει να το τονίσουμε, χωρίς τη συμβολή και των απλών πολιτών θα ήταν καταδικασμένη. Κάνοντας, λοιπόν, ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος με κύριο άξονα τη συλλογική προσπάθεια, θέλω να υπενθυμίσω την προσωπική μου δέσμευση ότι η ενέργεια αυτή είναι μόνον η αρχή, καθώς βασική μας επιδίωξη ως δημοτικής αρχής στη σημερινή περίοδο της βαθιάς κρίσης σε όλους τους τομείς είναι η πραγματική ανάκαμψη και πραγματική ανάκαμψη δε νοείται χωρίς τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και το σεβασμό απέναντι στον πολίτη και στο δικαίωμά του για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button