Pressαρίσματα

Η ιστορία μιας φωτογραφίας που είναι στους δρόμους

pre-raixstag-originalΘα ξέρετε ότι σήμερα σε πολλά μέρη της Ευρώπης γιορτάζεται η “Ημέρα της Ευρώπης”. Αν δεν το ξέρετε δεν σας αδικεί κανείς γιατί δεν έχει γίνει και κανένα μεγάλο hit στη χώρα μας!
Βλέπετε, εδώ δεν μπορούμε να πούμε κι ότι γιορτάζεται ιδιαίτερα κάθε τι ευρωπαϊκό τα τελευταία χρόνια.Υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις που γίνονται υπ΄την αιγίδα της Ε.Ε. στις περιφέρειες-για παράδειγμα σήμερα το πρωί είχε μία στο Μεσολόγγι στην έδρα της περιφερειακής ενότητας-και αν παραμείνουμε σε καλές σχέσεις με τη Ευρώπη και τα υπόλοιπα χρόνια μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν μερικές, αν όχι θα τις ξεχάσουμε. Επισήμως σαν σήμερα το 1950 έπεσε στο τραπέζι η ιδέα μιας ένωσης, αρχικά εμπορικής, των κεντροευρωπαϊκών χωρών που θα έβαζε μαζί χώρες παραδοσιακά εχθρικές ώστε να μην έχουμε ξανά πολέμους. Αυτή είναι η μία εκδοχή, που στα δικά μας τα μέρη δεν έχει περάσει και πολύ. 
pre-raixtasg-kkeΑν βγεις μια βόλτα στο Αγρίνιο θα δεις παντού την αφίσα του ΚΚΕ που πανηγυρίζει για τα 70 χρόνια από τη νίκη των λαών ενάντια στον φασισμό, επέτειος που συμπληρώνεται φέτος και που θα εορταστεί με πρωτοφανείς εκδηλώσεις στη Μόσχα. Εκεί οι δυτικοί-όπου θεωρητικά ανήκουμε κι εμείς-θα εκπροσωπηθούν σε κάπως χαμηλότερο επίπεδο και για να καταλάβετε, επί παραδείγματι, ο Τσίπρας δεν επρόκειτο να παραβρεθεί σήμερα στην μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.
Η πιο δυναμικά εμφανιζόμενη εκδοχή στους ελληνικούς δρόμους και τοίχους είναι ότι η ιστορία πάει να ξαναγραφτεί από τους δυτικούς για να υποτιμηθεί η μεγάλη προέλαση των Σοβιετικών προς το Βερολίνο.
Για το λόγο αυτό βλέπετε παντού την εικόνα με την σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, που δεν υπάρχει πια, πάνω στο Ράιχστανγκ. Θυμηθείτε ότι ο Στάλιν ήθελε αυτή φωτογραφία να ταυτιστεί με την 1η Μάη και αργότερα δόθηκαν εξηγήσεις από τον ίδιο τον δημιουργό της πως το όλο σκηνικό στήθηκε για να έχει απήχηση και δεν ήταν της στιγμής. Η είσοδος στο Ράιχστανγκ έγινε στις 2 Μαΐου, η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13 Μαΐου.
Εδώ, όμως, υπάρχει το εξής πολύ ενδιαφέρον.Η αφίσα που έχει κυκλοφορήσει το ΚΚΕ και στη πόλη είναι η αυθεντική.Διακρίνεται ένας αξιωματικός που κρατά τον στρατιώτη που έχει τοποθετήσει τη σημαία αλλά όχι όλος.Ολόκληρη η φωτογραφία ντοκουμέντο είναι η πρώτη που βλέπετε στο θέμα μας.Ο αξιωματικός αυτός(ο κάτω)σε αυτή την αυθεντική φωτογραφία έχει ένα ρολόι στο δεξί του χέρι και το κανονικό του ρολόι στο αριστερό! Αυτός είναι ο λόγος που εκείνη τη εποχή κυκλοφόρησε και μια τρίτη φωτογραφία(η τελευταία στο θέμα μας)όπου ο φωτογράφος, Γιεβγκένι Χαλντέι,με μια καρφίτσα αφαίρεσε το ρολόι από το χέρι του αξιωματικού κάτω. Ο λόγος; pre-raixstag-fakeΚανείς δεν ήθελε να υπάρχει η υπόνοια ότι οι Σοβιετικοί στρατιώτες έπαιρναν λάφυρα από τους νεκρούς Γερμανούς και τι άλλο θα μπορούσε να σήμαινε ένας αξιωματικός που έχει φορεμένα δυο ρολόγια στα χέρια του; Οπότε δούλεψε το φωτομοντάζ από τότε! Αργότερα όταν ο Χαλντέι ρωτήθηκε για τις παραποιήσεις στη φωτογραφία, απάντησε: «Είναι μια καλή φωτογραφία και σημαντική ιστορικά. Επόμενη ερώτηση παρακαλώ», ενώ ο αντίλογος έλεγε πως δεν ήταν δυο ρολόγια αλλά ένα ρολόι και μια πυξίδα, που πάντως θα έφερνε λάθος συνειρμούς.
Όλα αυτά μοιάζουν σήμερα λεπτομέρειες αλλά είχαν τεράστια σημασία για τις προπαγάνδες όλων Συμμάχων,Σοβιετικών και Γερμανών.Μην ξεχνάμε ότι πέρασαν μετά 40 χρόνια αλληλοκατηγοριών και ψυχρού πολέμου…
 
 
η συντακτική μονάδα
Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button