ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Η ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς καθορίζει το νέο πακέτο στήριξης

Ο τρόπος που θα ανοίξει η αγορά θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και το εύρος του πακέτου στήριξης τον Απρίλιο. Το υπουργείο αναμένει τις επιδημιολογικές εξελίξεις προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τα επερχόμενα μέτρα

Την ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική χαλαρότητα και την οικονομική ευελιξία επιδιώκουν στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να μη βρεθεί η χώρα σε εκτροχιασμό.

Οπως έχουμε σημειώσει κατ’ επανάληψη το μήνυμα του οικονομικού επιτελείου προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι οι αντοχές της οικονομίας έχουν φτάσει στα όριά τους.

Το άνοιγμα της οικονομίας θα αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο πότε θα συμβεί αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι είναι εφικτό αυτό να συμβεί ακόμη και στις 22 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους αποφάσεις.

Εκτιμούν πάντως ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδος, όταν και θα έχει διαφανεί μία πιο συγκεκριμένη τάση, σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να ανοίξει κάποια δραστηριότητα, προφανώς το λιανεμπόριο, τότε ως επόμενος στόχος θα είναι η 29η Μαρτίου.

Πότε θα αποφασιστούν τα μέτρα του Απριλίου

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε χθες ότι ειδικά για τα ενοίκια δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το τι ακριβώς θα συμβεί τον Απρίλιο.

Τον προβληματισμό, πάντως, την επόμενη ημέρα, τον μετέφερε ο υπουργός σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ της δημοσιονομικής χαλαρότητας, της ευελιξίας και του εκτροχιασμού».

Και έστειλε το μήνυμα ανησυχίας σημειώνοντας «νέα μέτρα θα φέρουν μεγαλύτερα ελλείμματα και ψηλότερο χρέος. Θέλουμε ισορροπία για να έχουμε ικανοποιητικό κόστος δανεισμού. Κάθε μήνα έχουμε λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες».

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Το κόστος των μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί ανέρχονται σε 11,6 δισ., έναντι 7,5 δισ. που ήταν προϋπολογισμένα μερικές εβδομάδες πριν.
Ποια μέτρα έρχονται το επόμενο διάστημα;

  1. Ερχεται το Γέφυρα 2, για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.
  2. Κάλυψη μέρους παγίων δαπανών για ζημιογόνες επιχειρήσεις.
  3. Μειώσεις φόρων που ήδη έχουν εξαγγελθεί (προκαταβολή, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)
  4. Ερχεται η επιστρεπτέα 7, με κόστος 1 δισ. ευρώ.

Βέβαια, θα υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων στήριξης, οριζόντιων ή στοχευμένων, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς, έστω και σταδιακά.

Πηγή
Ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button