Δυτική Ελλάδα

Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων (φωτο)

zoodoxou_pigis_kalyviaΤης Ζωοδόχου Πηγής χθες και στον ιερό  της Παναγίας Ελεούσας που βρίσκεται στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Καλυβίων, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία κατά την οποία συλλειτούργησαν οι ιερείς, π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος και π. Ιωάννης Κολοβός,  ενώ παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του χωριού μας.

Να αναφέρουμε ότι, προχθες το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος (Λεπενούς),  Δημήτριος Χαμαλέτσος (Κωνωπίνας), Αναστάσιος Σπυρόπουλος (Κυψέλης), Ιωάννης Κολοβός (Κλεισορευμάτων) και Θεοδόσιος Αθανασόπουλος (Καλυβίων).

Η Εκκλησία μας κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής.

Η εορτή αυτή καθιερώθηκε ως εξής. Στη Κων/πολη, τον 5ο αιώνα, ανευρέθη υπό του βασιλέως Λέοντος Α΄ του Θρακός (457-474), του επικαλουμένου Μακέ(λ)λη, αγίασμα της Παναγίας, πλησίον του οποίου ο βασιλεύς έκτισε μεγαλοπρεπέστατο ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο ή Ζωηφόρο Πηγή, δηλαδή την Παναγία μας.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Η Παναγία μας ονομάζεται έτσι, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της τον χορηγό και εξουσιαστή της ζωής τον Χριστό. Έτσι για το αγίασμα που ανέβλυζε συνεχώς και παρείχε ιάσεις δίπλα στο ναό δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο όνομα. Τα εγκαίνια του ναού αυτού ετελέσθησαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος και έκτοτε καθιερώθηκε να γιορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη των εγκαινίων αυτού του ναού κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

Έτσι την Παναγία μας, που την τιμάμε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής με την ακολουθία των Χαιρετισμών, την τιμάμε και αμέσως μετά την Ανάσταση, με τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Θα λέγαμε ότι η γιορτή αυτή είναι και η πρώτη θεομητορική γιορτή μετά την ανάσταση του Χριστού. Και η γιορτή αυτή δεν είναι τόσο η ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, της ευρέσεως δηλαδή του αγιάσματος της Παναγίας μας και της ανεγέρσεως του ναού, όσο ένας πανηγυρισμός και μία υπενθύμιση της ζωντανής πραγματικότητας, ότι η Παναγία μας -κατ’ άνθρωπον- είναι η πηγή της ζωής. Ότι ο Χριστός είναι η αληθινή ζωή. Ότι ο Χριστός μας είναι ο χορηγός της ζωής.

kalyvia.gr

Πληροφορίες από pigizois.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button