ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Η επέκταση του ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» στο Δημ. Συμβούλιο Σπάρτης

«Κάποιοι στη Μεσσηνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ποικιλία που δεν τους ανήκει!», είπε ο δήμαρχος Π. Δούκας

Το θέμα «Περί Προστασίας και Επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, κλπ.» συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης της Δευτέρας 22/3, μετά από αίτημα της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες Δ. Σπάρτης».

Μια συνεδρίαση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Αιτωλοακαρνανία, όπου όπως είναι γνωστό, παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας στην Ελλάδα.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας παρέθεσε την εισήγησή του από διαδικτυακή συζήτηση που είχε διοργανώσει το Επιμελητήριο Λακωνίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Αφορούσε την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της αίτησης του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

Ειδικότερα, ο κ. Δούκας τόνισε: «Η ποικιλία ελιάς “Καλαμών” δεν είναι αρχέγονη μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας -ούτε στη Μεσσηνία! Υπήρχε και σε άλλες περιοχές και επαρχίες.

Καθιερώθηκε το “Kalamata”, γιατί στην Καλαμάτα υπήρχαν πιο πολλοί μεγαλέμποροι, και φυσικά ο εμπορικός Λιμένας.

Δηλαδή κάποιοι στη Μεσσηνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ποικιλία που δεν τους “ανήκει”!»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης, «για να κερδίσουν κάποιοι στη Μεσσηνία €30 εκατομ., η Ελλάδα θα χάσει €200 εκατομ., απαξιώνοντας τη δυνατότητα και άλλων νομών να αξιοποιήσουν το παγκοσμίως πλέον γνωστό “Kalamata Olives” brand.

Αν ισχυριζόταν κάποιος ότι το brand ανήκε μόνο στη Καλαμάτα, τότε δεν θα έπρεπε να ανήκει ούτε καν στην υπόλοιπη Μεσσηνία, παρά μόνο στους παραγωγούς του Δήμου Καλαμάτας».

Ο Π. Δούκας υπογράμμισε πως «πλήθος παραγωγών στη Λακωνία και σε άλλους νομούς της χώρας, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην καλλιέργεια, στην προώθηση και το μάρκετινγκ αυτής της ποικιλίας – με τη βεβαιότητα ότι μπορούν να τις διαθέσουν ως “Kalamata Olives” brand.

Αν η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση καταπέσει, και απωλέσουν τη δυνατότητα να τις διαθέτουν ως “ Kalamata Olives” (brand για το οποίο όλοι οι παραγωγοί συνέβαλαν στην παγκόσμια καταξίωσή του, και όχι μόνο οι παραγωγοί από την Καλαμάτα), τότε πάνε χαμένα και δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεων.

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία, την Αίγυπτο κ.α. φαίνεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία Kalamata, περίπου ανενόχλητοι.

Ως Δήμος Σπάρτης, θα ενισχύσουμε την κοινή προσπάθεια με όποιον τρόπο κριθεί πιο πρόσφορος».

agropublic

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button