Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Η εορτή της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στο Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας (φωτο)

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στο Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας ιερούργησε την Τρίτη 2 Μαΐου 2023, εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η τιμή και η προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων, μέσα στην εκκλησιαστική ζωή, εστιάζοντας σε τρία σημεία.


Προσκυνώντας και τιμώντας τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας διατρανώνουμε, ότι η πίστη μας είναι δυνατή και ταυτόχρονα ζωντανή. Δεν είναι μια φιλοσοφική σκέψη, μια ιδεολογία ή ένας στοχασμός. Είναι μια δυναμική εμπειρία πίστης στην Ανάσταση του Χριστού, στην νίκη της ζωής έναντι του θανάτου και στην προοπτική της αιωνιότητας. Οι Άγιοι είναι οι γνήσιοι εκφραστές αυτής της πίστης. Η πίστη τους στον Χριστό και η εφαρμογή των ευαγγελικών επιταγών τους κατέστησε θεοφόρους και πνευματοφόρους. Όταν ο άνθρωπος μετέχει στην αγιότητα του Χριστού, αγιάζεται και η ψυχή και το σώμα του και αυτόν τον αγιασμό δεν τον διακόπτει ούτε ο θάνατος.

Το δεύτερο σημείο που υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος ήταν, ότι προσκυνώντας τα Άγια Λείψανα συνειδητοποιούμε το μεγαλείο της αγάπης τού Θεού για τον άνθρωπο και θαυμάζουμε πώς ο Θεός αντιδοξάζει εκείνους που τον δόξασαν με τη ζωή τους και πώς τιμά εκείνους που τον τίμησαν, εφαρμόζοντας τις εντολές Του.

Το τρίτο που επεσήμανε ήταν, ότι κάθε φορά που προσκυνάμε ευλαβικά τα Λείψανα των Αγίων, λαμβάνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα και να επιτελέσουμε την αποστολή και το καθήκον, που ο καθένας έχει αναλάβει μέσα στην Εκκλησία, στην οικογένειά του, στην επαγγελματική του ζωή, στην κοινωνία. Ο καθένας μπορεί να γίνει φως και να φωτίσει τους άλλους, να γίνει οδός για να οδηγηθούν και άλλοι στην πίστη, να γίνει το πρότυπο που θα παραδειγματίσει τους άλλους. Τότε η προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων θα είναι μια έκφραση πηγαίας αγάπης, καρδιακού σεβασμού και έντονης διάθεσης να μιμηθούμε τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Μεταξύ των Χριστιανών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας και ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Το απόγευμα της Δευτέρας 1ης Μαΐου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στην Ενορία της Λεπενούς.

anoixiatiko agios athanasios1

anoixiatiko agios athanasios2

anoixiatiko agios athanasios3

anoixiatiko agios athanasios4

anoixiatiko agios athanasios5

anoixiatiko agios athanasios6

anoixiatiko agios athanasios7

lepenou agios athanasios1

lepenou agios athanasios2

lepenou agios athanasios3

Περισσότερες φωτογραφίες, ΕΔΩ

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button