Άποψη

Η εκτροπή του Αχελώου δεν λύνει τα προβλήµατα νερού στη Θεσσαλία

epi-ektropi-axeloou

Από τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε η προπαγάνδιση του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τον κάµπο της Θεσσαλίας. Ολοι τότε διατείνονταν, πολιτικά κόµµατα και φορείς, ότι µε την εκτροπή 1.200.000 κ.µ νερού ανά έτος θα µετέτρεπαν όλα τα αγροτεµάχια σε ποτιστικά και ο κάµπος θα γινόταν παράδεισος του πρωτογενούς τοµέα παραγωγής. Σηµειωτέον ότι από εκείνη την εποχή έως σήµερα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα που απαιτούνταν για την εκµετάλλευση του νερού του Πηνειού και των άλλων παραποτάµων της περιοχής έχουν προχωρήσει ελάχιστα και το υπάρχον υδάτινο δυναµικό καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος.
Χρόνο µε το χρόνο η έλλειψη νερού διαρκώς αυξανόταν χωρίς να παίρνεται κανένα µέτρο. Η λύση του προβλήµατος επαφιόταν στη φαραωνικού τύπου εκτροπή του Αχελώου. Έτσι σιγά σιγά φτάσαµε στα σηµερινά αδιέξοδα όπου εκτός από έλλειψη νερού έχουµε και τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβληµα µε την δραµατική υποχώρηση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονταν στην πραγµατικότητα να λύσουν το ζήτηµα του νερού στη Θεσσαλία, αλλά µόνο το πώς θα κατασκευαστούν τα φράγµατα της Μεσοχώρας και της Συκιάς µε τα αντίστοιχα υδροηλεκτρικά έργα.
Αυτό αποδεικνύεται πρώτον, από το γεγονός ότι ακόµα και αν γινόταν σήµερα η εκτροπή του Αχελώου, δεν θα υπήρχε πρακτικό αποτέλεσµα γιατί δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα για την υποδοχή και διάχυση των ποσοτήτων νερού που θα εκτραπούν. Δεύτερον, γιατί δεν υπάρχει στον προγραµµατισµό ούτε της κυβέρνησης ούτε της περιφέρειας ένταξη και χρηµατοδότηση τέτοιου τύπου έργων από ευρωπαϊκά προγράµµατα. Τρίτον, από το γεγονός ότι το µεν φράγµα της Μεσοχώρας κατασκευάστηκε ώστε να υποδεχθεί 1.200.000 m3 νερού, η σήραγγα εκτροπής κατασκευάστηκε για να εκτρέψει 600.000 m3, και µε την τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος µόνο 250.000 m3 νερού, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για την εξασφάλιση της οµαλής ροής του Πηνειού κατά τους καλοκαιρινούς µήνες. Tο συµπέρασµα που βγαίνει από τη µέχρι τώρα πορεία του έργου είναι ότι δόθηκαν µέχρι σήµερα περί τα 600 εκατοµµύρια ευρώ για τις υπάρχουσες κατασκευές, θα χρειαστούν άλλα 100 περίπου για την ολοκλήρωση των βασικών έργων, και λύση στο πρόβληµα του νερού δεν θα έχουµε.
Aντιταχθήκαµε στην κατασκευή του φαραωνικού αυτού έργου γιατί διαταράσσει τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της περιοχής και αντιπροτείναµε ως ισοδύναµο την κατασκευή 18 φραγµάτων σε υπάρχουσες λεκάνες απορροής της περιοχής Θεσσαλίας και την ανασύσταση της λίµνης Κάρλας. Με τα χρήµατα που έχουν δοθεί µέχρι σήµερα για το έργο της εκτροπής του Αχελώου θα είχαν ήδη κατασκευασθεί αυτά τα φράγµατα και θα είχαν ήδη εξασφαλισθεί 250.000 m3 νερού χωρίς να διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία. Να σηµειώσουµε εδώ ότι η κατασκευή έξι µόνο από τα 18 προτεινόµενα φράγµατα, θα εξασφάλιζε 200.000 m3 νερού, η δε ανασύσταση της λίµνης Κάρλας σίγουρα θα άλλαζε τις τοπικές κλιµατικές συνθήκες ώστε να έχουµε περισσότερες βροχοπτώσεις. Παράλληλα, µε την πραγµατοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων που απαιτούνται, την κατασκευή ταµιευτήρων, την υπογείωση των καναλιών και την εφαρµογή σύγχρονων οικονοµικών µεθόδων ποτίσµατος καλλιεργειών θα είχαµε λύσει σε µεγάλο βαθµό το πρόβληµα.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε από το υπουργείο η µελέτη για το υδάτινο ισοζύγιο της Θεσσαλίας µε τρεις προτεινόµενες λύσεις. Εκτός του γεγονότος ότι όλες οι λύσεις στην ουσία τους προτείνουν αναδιάρθρωση καλλιεργειών µε µείωση των αρδευόµενων αγροτεµαχίων κατά 20%, περιλαµβάνουν και τη φράση κλειδί ότι οι αγρότες θα πληρώνουν την κατανάλωση του νερού µε το σκεπτικό της µη κατασπατάλησής του. Δηλαδή µε δικαιολογία την οικονοµία του νερού θα προστεθεί στους αγρότες ένα επιπλέον κόστος στην αγροτική παραγωγή, κατά τα άλλα κόβεται η κυβέρνηση για στροφή στον πρωτογενή τοµέα παραγωγής και ανταγωνιστικά προιόντα. Αν βεβαίως γίνει πραγµατικότητα η µνηµονιακή επιλογή της ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτικών εργοστασίων της ΔΕΗ και των φραγµάτων τότε εύκολα συµπεραίνει κανείς ότι το νερό που εκτρέπεται από τον Αχελώο θα είναι ένα καλό έσοδο για τον ιδιώτη «επενδυτή». Πράγµα που εξηγεί το γεγονός ότι δεν κατασκευάζονται τα µικρά φράγµατα µια και είναι ασύµφορο να ιδιωτικοποιηθούν.
Ας σταµατήσουν λοιπόν οι µεγαλοϊδεατισµοί και τα φαραωνικά έργα που δεν σέβονται το περιβάλλον και το πολύτιµο αγαθό που λέγεται νερό. Εργα που προωθούνται όχι για να επιλυθούν προβλήµατα αλλά για να συντηρηθεί και να πλουτίσει ο κρατικοδίαιτος διαπλεκόµενος ιδιωτικός τοµέας. Ας ενσκύψουµε στο πρόβληµα του νερού και των αγροτών της Θεσσαλίας µε προσανατολισµό τα µικρά, ευέλικτα, φθηνά εγγειοβελτιωτικά έργα και παράλληλα τις οικονοµικές και λιγότερο υδροβόρες µεθόδους ποτίσµατος καλλιεργειών. Οσον αφορά στα έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί, επιβάλλεται καινούργια µελέτη και διαβούλευση ώστε να αξιοποιηθούν µε το µέγιστο κοινωνικό όφελος µια και εχει γίνει πλέον φανερό ότι τα υπάρχοντα έργα δεν έχουν καµία σχέση µε την υδροδότηση του θεσσαλικού κάµπου.
Η συνεχιζόµενη κοροϊδία των αγροτών της Θεσσαλίας από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ πρέπει να σταµατήσει και να αποκαλυφθεί. Το όλο ζήτηµα συντηρείται για προεκλογικούς και επικοινωνιακούς λόγους χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσµα.
Γκόγκος Γιώργος, Πολιτικός Μηχανικός
To άρθρο δημοσιεύτηκε στο http://www.avgi.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button