Γεγονότα

"Η Δυτική Ελλάδα κρύβει 4 δισ. βαρέλια πετρελαίου"

epi-petrelaio-platforma

 

Την εκτίμηση ότι οι θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας πιθανότατα “κρύβουν” εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα οποία θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025 και θα απαιτήσουν συνολική επένδυση άνω των 22 δισ. ευρώ, διατύπωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο γεωλόγος πετρελαίων Ντίνος Νικολάου, μέλος διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και επί 35ετία διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 8ου Ενεργειακού Διαλόγου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο κ. Νικολάου επισήμανε: “Στη δυτική Ελλάδα έχουμε 30.000-40.000 χλμ σεισμικών ερευνών, δεκάδες [ερευνητικές] γεωτρήσεις σε θάλασσα (13) και ξηρά (50) αντίστοιχα, γνωρίζουμε την έκταση και τα πάχη των πετρωμάτων και τους δείκτες παραγωγικότητας, υδρογόνου και ωρίμανσης. Στην περιοχή εκτιμάται ότι έχουν “γεννηθεί” 40 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα μητρικά πετρώματα, εκ των οποίων το 10% περίπου σε εμπορικά αξιοποιήσιμες συγκεντρώσεις”, σημείωσε ο κ. Νικολάου, που παρουσίασε για πρώτη φορά επισήμως τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Βέβαια, όπως επισήμανε, για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, τα προαπαιτούμενα είναι πολλά. “Πρέπει να έχουμε 15-20 ερευνητικές άδειες και γιγάντιες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, γιατί πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολες περιοχές, ως προς τη γεωλογία και το ανάγλυφο. Εκτιμώ ότι για τις έρευνες θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και για την εγκατάσταση, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση δεκαπλάσιες, δηλαδή συνολικά πάνω από 22 δισ. ευρώ”, υποστήριξε ο κ. Νικολάου, ο οποίος δεν διατύπωσε αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Κρήτη, καθώς όπως είπε, τα διαθέσιμα στοιχεία για εκεί δεν είναι επαρκή για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο.

Επενδύσεις 200 δισ. ευρώ θα απαιτήσουν στην επόμενη 10ετία τα ενεργειακά έργα στην Ευρώπη

Επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν στα επόμενα έξι έως δέκα χρόνια για την υλοποίηση ενεργειακών δικτύων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, όπως επεσήμανε ο επίσημος εκπρόσωπος του Norton Rose Fulbright στην Ελλάδα, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, τον Οκτώβριο του 2013, υπήρχαν καταγεγραμμένα στην ΕΕ 248 έργα του είδους.

Η “μερίδα του λέοντος” των 200 δισ. θα κατευθυνθεί σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης (140 δισ.), ενώ το αμέσως μεγαλύτερο κομμάτι της “πίτας” θα απολαύσουν οι υποδομές αερίου, για τις οποίες αναμένεται να διατεθούν 40 δισ. ευρώ. Επιπλέον 20 δισ. αναμένεται να χρηματοδοτήσουν έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Από το βήμα του 8ου Ενεργειακού Διαλόγου, ανέφερε ακόμη ότι, βάσει των τρεχουσών εκτιμήσεων, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% μέχρι το 2050, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη και προκειμένου να μην υπάρξει έλλειμμα, θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 35 τρισ. δολ.

Η ζήτηση αερίου στην ΕΕ το 2050 και η αντιφατική κοινοτική πολιτική

Την πεποίθηση ότι η ζήτηση αερίου στην ΕΕ δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2050, εξαιτίας -μεταξύ άλλων- μιας σειράς αρνητικών πολιτικών, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Βρετανός αναλυτής Κρις Γουόλτερς της Gas Stragegies.

Παρατήρησε ακόμη ότι η αγορά της “Γηραιάς Ηπείρου” υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την “αντιφατική κοινοτική πολιτική” υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που έχει προσελκυσει επενδύσεις-μαμούθ στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως είπε, η αντιφατική αυτή πολιτική, σε συνδυασμό με τον φθηνό άνθρακα και τις χαμηλές τιμές αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχουν μέχρι στιγμής “βοηθήσει” το αέριο. “Ο ανταγωνισμός μεταξύ του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και των εισαγωγών, μέσω αγωγών, στην Ευρώπη προς το τέλος της δεκαετίας εκτιμώ ότι πιθανώς θα δημιουργήσει πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας” πρόσθεσε ο κ. Γουόλτερς.

“Το ρωσικό αέριο δεν θα φύγει ποτέ”

Αναφερόμενος στο ρωσικό αέριο, διατύπωσε χαρακτηριστικά την εκτίμηση ότι “αυτό δεν θα φύγει ποτέ” και ότι θα διατηρήσει την κρισιμότητά του για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Το 2010, σημείωσε, το 47% του ρωσικού αερίου που διακινείτο προς την Ευρώπη διέσχιζε το ουκρανικό έδαφος, ποσοστό που πλέον έχει μειωθεί στο 29%, λόγω του αγωγού Nord Stream και των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι με την κατασκευή του South Stream δημιουργείται πλέον η δυνατότητα πλήρους παράκαμψης της Ουκρανίας.

Η ΝΑ Ευρώπη θα αποκτήσει το δικό της σύστημα διαμόρφωσης τιμών

Ο κ. Γουόλτερς διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή εντός των επόμενων ετών, η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα αποκτήσει το δικό της σύστημα διαμόρφωσης τιμών στο αέριο. Πρόσθεσε δε, ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στις έξι μεγαλύτερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 1% από το 2000 μέχρι σήμερα.

Στροφή στο LNG

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γουόλτερς στη στροφή που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως στο LNG. Για του λόγου το αληθές, επεσήμανε ότι 40 έργα του είδους -τα περισσότερα ήδη υλοποιημένα- έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ “τρέχουν” 95 projects για τη μετατροπή μονάδων σε εξαγωγικές LNG, ενώ αύξηση παραγωγής σημειώνεται σε Αυστραλία, Ρωσία, Καναδά και ανατολική Αφρική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button