ΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το παράδειγμα του 1965

Θα προχωρήσει η Ιεραρχία στην εκλογή ενός Μητροπολίτη για την ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποχωρώντας έτσι στις αιτιάσεις του Δημάρχου Μεσολογγίου και μιας δράκας τοπικών παραγόντων οι οποίοι θέλουν να έχουν άποψη για την διχοτόμηση και από την άλλη φωνάζουν για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, ή θα τους αγνοήσει και θα κάνει αυτό που πρέπει;

Τα παραπάνω αναφέρει σε κείμενο του ο Σωτήρης Μ. Τζούμας, στο exapsalmos.gr


Στο κείμενο του ο κ. Τζούμας, συνεχίζει:

«Και τι θα πρέπει να κάνει εν προκειμένω η Εκκλησία αν σέβεται πράγματι η ίδια τον θεσμό που εκπροσωπεί;
Να προχωρήσει στις εκλογές των δύο νέων Μητροπολιτών( Αγρινίου και Μεσολογγίου) λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένη την διχοτόμηση κατά το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει η Εκκλησία δια της Συνόδου στο Υπουργείο Παιδείας και να αγνοήσει τους πειρασμούς που εμφανίζονται.
Ας κάνει αυτό που πρέπει και ας αναγνωρίσει εκ των υστέρων το κράτος τις εκλογές.

Κάποτε στο όχι τόσο μακρινό 1965, η Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου ( Σεπτέμβριος 1965- Δεκέμβριος 1966) δεν έδινε άδεια στην Εκκλησία για την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων που υπήρχαν τότε και δεν ήταν λίγες.
Βρισκόμασταν στην προ δικτατορίας εποχή και η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Η συνεργασία Εκκλησίας και Κράτους δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Υπήρχαν πάνω από 15 κενά Μητροπόλεων , που έμεναν επί πολλά χρόνια με τοποτηρητές.

Το Νοέμβριο του 1965 η τότε ιεραρχία προέβη χάρη στην επιμονή και τόλμη του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β ´ σε μαζικές εκλογές χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη της τότε Κυβέρνησης. Γι’αυτό και οι εκλεγέντες το επίμαχο αυτό διάστημα, παρέμειναν για ένα έτος χωρίς να τους αναγνωρίζει το κράτος και να επιτρέπεται να έχουν δικαίωμα υπογραφής σε επίσημα έγγραφα. Μεταξύ των Μητροπολιτών που εξελέγησαν εκείνη την εποχή ήταν οι σπουδαίοι και δυναμικοί Ιεράρχες Κορίνθου Παντελεήμων, Μεσσηνίας Χρυσόστομος Β ´, Σύρου Δωρόθεος Α ‘, Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β ´ ( ως Σάμου τότε), Πατρών Νικόδημος( ως Ζιχνών τότε), Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος, Δράμας Διονύσιος, Μηθύμνης Ιάκωβος και έγιναν και σημαντικές μεταθέσεις όπως του Αργολίδος Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη στον Πειραιά, του Μηθύμνης Κωνσταντίνου στην Μητρόπολη Σερρώνκ.ά.

Η Εκκλησία μολονότι είχε μείζονα θέματα να αντιμετωπίσει και να λύσει εκείνη την εποχή, πήγε κόντρα στο ρεύμα και προχώρησε με το έτσι θέλω στις εκλογές των νέων Ιεραρχών.

Μάλιστα ο τότε Γέρων Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε πει ότι «και πολύ αργήσαμε να τις κάνουμε».

Οι μαζικές νέες αυτές εκλογές το 1965,άλλαξαν την σύνθεση της Ιεραρχίας και απέκτησε ο Αρχιεπίσκοπος μία ισχυρά δύναμη περιφρούρησής του για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ανακτόρων που ήθελαν να τον οδηγήσουν σε παραίτηση.

Η Ιεραρχία τον στήριξε τότε σθεναρά, αλλά τον πρόδωσε η επισφαλής υγεία του (ήταν πολύ γέρων και σχεδόν 90 ετών) γι’αυτό και παραιτήθηκε για να ανοίξει τον δρόμο στον Ιερώνυμο Α ´που ήθελαν τα Ανάκτορα.
Μάλιστα ενώ του ζητήθηκε να παραιτηθεί υπέρ του τότε Πρωθιερέως των Ανακτόρων Αρχιμ. Ιερωνύμου Κοτσώνη, εκείνος πρόσθεσε στην επιστολή του και τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Γιαλούρη, δεινό ιεροκήρυκα και άφταστο λειτουργό, ο οποίος ανήκε στην Ι.Μητρόπολη Πειραιώς- λίγο αργότερα εξελέγη Μητροπολίτης Χίου, διαδεχόμενος τον Παύλο Πολυμερόπουλο, των 11 μηνών.
Να επισημάνουμε τέλος με την ευκαιρία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια χρονική συγκυρία η οποία επαναλαμβάνεται για Τρίτη φορά: το 1965 εξελέγησαν οι Μητροπολίτες Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος και Δράμας Διονύσιος. Το 2005 εξελέγησαν οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και τώρα 2022 θα εκλεγούν πάλι οι νέοι Μητροπολίτες για την Αιτωλοακαρνανία ( ένας ή δύο, θα φανεί) και για την Δράμας.

Αυτό είναι από τα γεγονότα που δεν πρέπει να περνούν χωρίς να τα επισημαίνουμε!».

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button