ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Η διαγραφή Σαμαρά και το «στοίχημα» της πολιτικής σταθερότητας

Φυγή προς τα μπρος επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Με διακύβευμα την πολιτική σταθερότητα, την οποία συνδέει με την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία, «ξορκίζει» διασπαστικές κινήσεις στο εσωτερικό της της Ν.Δ., με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει βέβαιος ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει «άνετη πλειοψηφία» και είναι συμπαγής.


«Ό,τι έγινε, έγινε. Και νομίζω ότι η απόφαση εξηγήθηκε σαφέστατα… Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίστε το ως μεμονωμένο. Λυπάμαι για αυτή τη μεμονωμένη στιγμή» δήλωσε (18/11/24) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg.

Η δέσμευση Μητσοτάκη για εκλογές το 2027

Παράλληλα, μια την φράση του… «είναι μια απόλυτη δέσμευση δική μου ότι θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και θα κάνουμε εκλογές την Άνοιξη – νωρίς το καλοκαίρι του 2027» o Πρωθυπουργός «πέταξε τη μπάλα» στην πλευρά Σαμαρά για οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη, δηλαδή για τυχόν απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.

«Η Κ.Ο. δεν έχει «Συμπιλίδηδες»

Νωρίτερα δε, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μίλησε για τον παράγοντα της ατομικής ευθύνης του κάθε «γαλάζιου» βουλευτή.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει «Συμπιλίδηδες» ανάμεσά της. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ούτε υποψία… Δεν έχει διαθέσεις να ρίξει τη χώρα «στα βράχια»» δήλωσε, για να προσθέσει: «ο καθένας προφανώς έχει και το βάρος της ατομικής ευθύνης».

Θα ρίξει ο Α. Σαμαράς την κυβέρνηση; – Οι εκτιμήσεις

Είναι κυρίαρχη η εκτίμηση στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης ότι ο Α. Σαμαράς δεν θα επιδιώξει να ρίξει την κυβέρνηση, για δεύτερη φορά μετά το 1993. Πρώτον, γιατί θα τον «σημαδέψει» πολιτικά και δεύτερον, αυτό που εκτιμούν πολλοί είναι ότι εφόσον προκαλέσει πρόωρες εκλογές, σε ένα τάιμινγκ μάλιστα με μεγάλες οικονομικές, ακόμη και γεωπολιτικές ανασφάλειες, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα ενισχυθεί η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης.

Έμφαση στην καθημερινότητα

Επιχειρώντας να αφήσει πίσω της την διαγραφή Σαμαρά, η Κυβέρνηση θα εστιάσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, στα θέματα της καθημερινότητας και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Στο «μέτωπο» αυτό θα κριθεί η Κυβέρνηση το 2027. Προχωράμε μπροστά, όλα αυτά θα μείνουν στη λήθη!» δηλώνει στο newsit.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Οι «σταθμοί» για το crash test

Δύο είναι οι πολιτικοί «σταθμοί», στους οποίους θα φανεί αν υπάρχει επιρροή Σαμαρά σε βουλευτές που είναι κοντά του:

Ο πρώτος είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025 στη Βουλή, στα μέσα Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι σε αυτή την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία, η ψήφος έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, κάποιος ή κάποιοι να πάρουν στα χέρια τους τον… «μουτζούρη».

Η αρνητική ψήφος στον Προϋπολογισμό θα προκαλέσει δυσάρεστες εξελίξεις και αν και εφόσον είναι μαζικές – πάνω από 5 ή 6 «κατά», θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε πρόωρες κάλπες.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η εκλογή του / της Προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανέστατα ρόλο θα παίξει ποια τελικά θα είναι η κυβερνητική πρόταση, αν δηλαδή το πρόσωπο που θα κληθεί να εγκρίνει με την ψήφο της η Βουλή θα προέρχεται από τον δεξιό ή τον κεντροαριστερό χώρο.

Αλλά και πάλι, πόσο πιθανό είναι να υπάρξει συντονισμένο «μέτωπο» βουλευτών της Ν.Δ. κατά της ίδιας τους της παράταξης;

Πάντως, είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι η πρόταση Σαμαρά για επιλογή του Κώστα Καραμανλή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα έχει «καεί».

«Γρίφος» η στάση Καραμανλή

Μετά τη διαγραφή Σαμαρά – με τον οποίο ο Κώστας Καραμανλής ήταν σε απόλυτο συντονισμό το τελευταίο διάστημα – αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού την Παρασκευή, στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου.

Θα συνταχθεί με τον Μεσσήνιο πολιτικό, εν μέσω μάλιστα φημών για την ίδρυση νέου κόμματος ή και σύμπραξης με το κόμμα «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου;

Θα σταθεί στην ανάγκη ενότητας, επιμένοντας ταυτόχρονα, σε πιο ήπιους τόνους, στην κριτική προς την κυβέρνηση για μία σειρά θεμάτων (εθνικά, κοινωνικά κ.α.);

Θα πάρει θέση επί της πρότασης Σαμαράς να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι με την είδηση της διαγραφής του Μεσσήνιου πολιτικού και πρώην Πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό, διέρρευσε μέσω συνεργατών του ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τον κ. Σαμαρά.

Κοντός ψαλμός…

newsit.gr

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button