ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Η διαφορά μεταξύ φθηνού και ακριβού ουίσκι

Το ουίσκι παραμένει ως ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά στον κόσμο, αλλά μεταξύ όλων των συζητήσεων που γίνονται γύρω από αυτό, μερικές φορές ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια του ουίσκι. Είτε γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία του ουίσκι, είτε είστε πλήρως ενήμεροι γι αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργήθηκε ώστε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τη διάκριση μεταξύ ενός φθηνού και πραγματικά ακριβού ουίσκι. Αξίζει τελικά να επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα υπερβολικά ακριβό ουίσκι ή μήπως θα μπορούσατε να επιλέξετε αντ’ αυτού κάποιο οικονομικότερο προϊόν; Πάμε να το ανακαλύψουμε.

Η ηλικία παλαίωσης του ουίσκι παίζει μεγάλο ρόλο

Πάρτε στα χέρια σας ένα αξιοπρεπές μπουκάλι ουίσκι και πιθανό το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε είναι ο αριθμός που θα αποτυπώνεται στην ετικέτα του. Αυτός ο αριθμός λειτουργεί ως ένδειξη για το πόσο καιρό βρίσκεται το ουίσκι αποθηκευμένο σε ένα βαρέλι. Η ηλικία παλαίωσης λοιπόν είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό που επικρατεί στα ακριβά ουίσκι.

Ένα παλαιότερο ουίσκι θα κοστίσει γενικά περισσότερα για την παρασκευή του, λόγω του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την ωρίμανση και την αποθήκευσή του. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξετε, ανεξάρτητα αν του ουίσκι σας φέρει την ένδειξη 8 ή ακόμη και 70 χρόνων παλαίωσης. Σίγουρα είναι ένα κριτήριο που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του, δεν μεταφράζεται πάντα όμως σε ουίσκι υψηλότερης ποιότητας.

Η τέχνη και η ποιότητα παραγωγής του

Αυτό μας φέρνει στον πολύπλοκο και ιδιαίτερο κόσμο της ποιότητας του ουίσκι. Η φόρμουλα για την παραγωγή του ουίσκι μπορεί να είναι θεωρητικά απλή (σπόροι των δημητριακών, η μαγιά και το νερό), αλλά η παραλλαγή αυτών των συγκεκριμένων συστατικών σε συνδυασμό με τη διαδικασία της ωρίμανσης, δημιουργούν ένα ξεχωριστό προφίλ γεύσεων αλλά και αισθήσεων.

Ως εκ τούτου, η ποιότητα ενός ουίσκι και κατ επέκταση το κόστος του, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους εξής παράγοντες:

Θερμοκρασία και κλίμα: Ο ρυθμός γήρανσης του ουίσκι επηρεάζεται σημαντικά από το εξωτερικό κλίμα. Οι θερμότερες θερμοκρασίες αποδίδουν μια γρηγορότερη διαδικασία γήρανσης που μπορεί να είναι ταχύτερη από κάποιο άλλο αποστακτήριο, για παράδειγμα στη Σκωτία. Η ταχύτερη παραγωγή και η πιο μαζική παραγωγή, θα λέγαμε ότι επηρεάζουν την “προσιτότητα” ενός αλκοολούχου ποτού όσον αφορά τη τιμή.

Ποιότητα νερού: Πρόκειται για έναν αρκετό συχνό παραβλεπόμενο παράγοντα, που όμως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη τελική γεύση του ουίσκι. Όσο πιο “εξωτική” είναι η πηγή του νερού, τόσο πιο ακριβό θα είναι το τελικό προϊόν στις κάβες στην Αθήνα, φερ ειπείν.

Αποθήκευση: Επίσης μια συχνά παραβλεπόμενη πτυχή που επηρεάζει την τελική τιμή του ουίσκι. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει η διαδικασία της γήρανσης, τόσος μεγαλύτερος είναι ο χρόνος και ο χώρος που καταλαμβάνεται στο χώρο αποθήκευσης, πράγμα που επηρεάζει και την παραγωγή των επόμενων προϊόντων, η οποία μεταφράζεται σε περιορισμένη παραγωγική ικανότητα. Σκεφτείτε το σαν “ενοίκιο” αλλά για τα μπουκάλια ουίσκι που επιβαρύνουν τον τελικό αγοραστή τους.

Βαρέλια: Και φτάνουμε στον θαυμαστό κόσμο των βαρελιών. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να εξεταστεί ο τύπος του ξύλου που χρησιμοποιείται κατα την παρασκευή του βαρελιού, όπου θα μπορούσαν να είναι από την ισπανική και την αμερικάνικη βελανιδιά, μέχρι την ιαπωνική Mizunara που χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ασία. Το διαφορετικό είδος ξύλου, επηρεάζει και το πόσο πορώδες είναι ένα ξύλο, δηλαδή πόσο επιτρέπει η σύσταση του ξύλου να “διεισδύσει” μέσα στο ουίσκι και αυτό να αποτυπωθεί στη τελική του γεύση.

Προέλευση, επωνυμία και δημοτικότητα

Από εδώ και πέρα, όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν κυρίως τους εξωτερικούς παράγοντες που καθορίζουν εάν ένα ουίσκι είναι φθηνό ή ακριβό. Η φήμη της χώρας προελεύσεως παίζει προφανώς ένα σημαντικότατο ρόλο στο παιχνίδι της προώθησής του. Πάρτε για παράδειγμα την παραγωγή του ιαπωνικού ουίσκι. Από τη συγκεκριμένη χώρα προέρχονται πολλά ποιοτικά προϊόντα, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλα τους τα προϊόντα είναι άξια αναφοράς. Όμως αυτό δεν σταματάει κάποιος παραγωγούς να εκμεταλλεύονται όλη αυτή την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί ώστε να πουλήσουν μέτριας ποιότητας ουίσκι, πολύ πάνω από την πραγματική τιμής της αξίας τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button