Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Ι. Μ. Βομβοκούς Ναυπακτίας (φωτο)

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, εορτή και του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στην μεταβυζαντινή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπακτίας.
Η σχετική ενημέρωση αναφέρει:
«Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Ιερεύς π. Γεώργιος Γεωργάτος και ο Διάκονος π. Παίσιος Παρασκευάς.
Πρίν την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στον λόγο του ότι το Άγιο Πνεύμα πού εορτάζουμε παράγει καρπούς, δέν είναι κάτι αφηρημένο, καί, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος, «ο καρπός του πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια» (Γαλ. ε΄, 22). Όποιο έργο κάνουμε παράγει αποτελέσματα, καί τό Άγιον Πνεύμα παράγει καρπούς.
Επίσης, αναφέρθηκε καί στό σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα στό οποίο παρουσιάζεται από τόν Απόστολο Παύλο η νοερά προσευχή ως ένδειξη παρουσίας του Αγίου Πνεύματος: «πληρούσθε εν Πνεύματι, λαλούντες εαυτοίς ψαλμοίς καί ύμνοις καί ωδαίς πνευματικαίς, άδοντες καί ψάλλοντες εν τη καρδία υμών τώ Κυρίω» (Εφεσ. ε΄, 18-19). Αυτή είναι η νοερά προσευχή στην καρδιά.
Έπειτα είπε ότι ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, το Γενέσιο του οποίου εορτάζουμε στην Ιερά αυτή Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ναυπάκτου, έλαβε το Άγιον Πνεύμα έξι μηνών έμβρυο στην κοιλία της μητέρας του, ανεγνώρισε τόν Χριστό και «εσκίρτησε εν αγαλλιάσει». Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος από έμβρυο έγινε Προφήτης και μετέδωσε το προφητικό χάρισμα στην μητέρα του Ελισάβετ για να αναγνωρίσει και εκείνη την μητέρα του Χριστού.
Ακόμη ανέφερε ότι και ο άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, που πριν τέσσερα χρόνια (2020) σαν χθες (23 Ιουνίου) συγκαταριθμήθηκε στο αγιολόγιο της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν «πλήρης Πνεύματος Αγίου», όπως έδειξε η ασκητική του ζωή, η πίστη του, η αγάπη του, η υπομονή του, η Χριστοειδής ζωή του, η μαρτυρική αντιμετώπιση της ασθενείας του, το θαυματουργικό του χάρισμα, η εκδίωξη των δαιμονίων από τούς ανθρώπους.
Καταλήγοντας είπε ότι δεν πρέπει να εορτάζουμε την Πεντηκοστή, όπως οι Εβραίοι εόρταζαν τυπικά και θρησκευτικά την δική τους Πεντηκοστή, την παράδοση του Νόμου του Θεού στο Σινά με τα μεγάλα και συγκλονιστικά γεγονότα, αλλά εμείς πρέπει να την εορτάζουμε με επίγνωση της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδιά μας και την ζωή μας, με την κάθαρση των παθών και τον φωτισμό του νού.
Αυτό έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σήμερα, διότι χωρίς τον νόμο του Θεού και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, η κοινωνία αποθηριούται και τα πάθη εξάπτονται.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας η Γερόντισσα Ειρήνη και οι μοναχές προσέφεραν κέρασμα σέ όλους τούς προσκυνητές».