Η Δεξαμενή που έδωσε το όνομά της σε μια από τις πιο γνωστές γειτονιές στο Κολωνάκι
Όλοι έχουν ακούσει για τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι αλλά λίγοι γνωρίζουν την ιστορία πίσω από αυτή την ονομασία. Μια ιστορία που ξεκινάει πολύ παλιά και συγκεκριμένα τον 2ο αιώνα μ.Χ. και φυσικά έχει να κάνει με μια πραγματική δεξαμενή. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά η Δεξαμενή στο Κολωνάκι παραμένει με αυτό το όνομα και μάλιστα αποτελεί και πολύ διάσημο στέκι.
Πηγαίνουμε αρχικά κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1870. Τότε η Αθήνα και φυσικά η σημερινή περιοχή του Κολωνακίου είχαν τελείως διαφορετική εικόνα. Μιλάμε για μια πολύ αραιοκατοικημένη πόλη των περίπου 50.000 κατοίκων. Θύμιζε περισσότερο επαρχία και εξοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί την εξέλιξη των επόμενων ετών και δεκαετιών. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, οι κάτοικοι των Αθηνών ανακάλυψαν κάτι πρωτόγνωρο που θα άλλαζε πολλά όσον αφορά την ύδρευση της περιοχής.
Το εύρημα αυτό που προκάλεσε θαυμασμό ήταν η ρωμαϊκή δεξαμενή ή αλλιώς η Δεξαμενή στο Κολωνάκι όπως λέμε σήμερα. Η δεξαμενή αυτή ανακαλύφθηκε όταν σχεδιαζόταν μια άλλη δεξαμενή με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες διοχέτευσης του νερού στην πόλη μέσω του δικτύου του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Πηγαίνοντας τώρα αιώνες πίσω, μιλάμε για την Αδριάνειο Δεξαμενή η οποία κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. όπως αποδείχθηκε με έρευνες και μελέτες.
Η συγκεκριμένη δεξαμενή αποτελούσε το τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου, του περίφημου Αδριάνειου Υδραγωγείου. Ένα έργο που αποτέλεσε το όραμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού, με στόχο να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της Αθήνας.
Έπειτα, η Αδριάνειος Δεξαμενή ανακατασκευάστηκε και έφτασε τα 2.200 κυβικά μέτρα χωρητικότητα ενώ λειτούργησε μέχρι και το 1940. Αρχικά, η πρώτη δεξαμενή στο Κολωνάκι είχε χωρητικότητα μόλις 400 κυβικά νερού και έμοιαζε περισσότερο με λεκάνη λατομημένη στο βράχο. Σύμφωνα με τον Ερνέστο Τσίλερ, τον σπουδαίο αρχιτέκτονα που γέμισε την Αθήνα «διαμάντια» η αρχαία δεξαμενή καλύφτηκε με νέο θόλο γιατί ο παλιός είχε καταρρεύσει. Από αυτή τη Δεξαμενή, λοιπόν, πήρε το όνομά της μια ολόκληρη γειτονιά στο Κολωνάκι που σήμερα αποτελεί στέκι και αγαπημένο σημείο πολλών για φαγητό και καφέ.
Δεξαμενή στο Κολωνάκι: Μια γειτονιά με εστιατόρια, ήρεμη ζωή και γραφικότητα
Ήδη η περιοχή είχε ξεχωρίσει από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του επόμενου. Η πλατεία Δεξαμενής, όπως ονομάζεται, έγινε ένα από τα κύρια και πιο γνωστά στέκια λογοτεχνών στην Αθήνα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ιστορικό καφενείο δίπλα στην ρωμαϊκή δεξαμενή το οποίο, μάλιστα, πήρε και το όνομά της. Εκεί σύχναζαν σπουδαίοι λογοτέχνες και ποιητές όπως για παράδειγμα ο Παπαδιαμάντης , ο Βάρναλης, ο Σικελιανός, αλλά και ο Βλαχογιάννης. Συναντιόντουσαν εκεί για να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και για να εμπνευστούν και να γράψουν.
Σήμερα η Δεξαμενή στο Κολωνάκι και η ομώνυμη πλατεία διατηρούν μια γραφικότητα. Μια ηρεμία που σε κάνει να ξεχνάς ότι στην πραγματικότητα βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια στη Δεξαμενή, καφενεία και παραδοσιακά μαγαζιά που διατηρούν κάτι από το παρελθόν. Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, τα καταστήματα της εστίασης στη Δεξαμενή αποτελούν πόλο έλξης και για κατοίκους άλλων περιοχών των Αθηνών, που έχουν κάνει την ομώνυμη πλατεία, στέκι τους. Juzz και funk μουσικές, bistro μαγαζάκια αλλά και πιο παραδοσιακοί ήχοι και γεύσεις συνθέτουν την εικόνα μιας εκ των πιο παλιών συνοικιών της Αθήνας, τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Και φυσικά το θερινό σινεμά με την ομώνυμη ονομασία.
Πώς πάω στη Δεξαμενή
Είναι αρκετά εύκολο να πας στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι και με τα μέσα μεταφοράς και με το αυτοκίνητο. Αρχικά, αν πάρεις το μετρό, κατεβαίνεις στη στάση Ευαγγελισμός και περπατάς περίπου 800 μέτρα προς το Κολωνάκι. Σε λιγότερο από 15 λεπτά φτάνεις στη Δεξαμενή. Με το αυτοκίνητο, ανάλογα από την περιοχή από την οποία πηγαίνεις και ενώ κινείσαι στην Βασιλίσσης Σοφίας, στρίβεις δεξιά στην Ηροδότου και ανεβαίνεις προς Κολωνάκι. Θα βρεθείς στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι στην οδό Ξανθίππου.