ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Η «Αντίσταση Πολιτών» φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα για τα εκτός ημερήσιας διάταξης

Η περιφερειακή παράταξη «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» ζητά την εκτός ημερήσιας διάταξη συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο με θέμα: «Το σχέδιο Νόμου του Υπ. Εσωτερικών (άρθρο 42)» με το οποίο όπως αναφέρει «καταργεί τη δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης».

Η «Αντίσταση Πολιτών» εκτιμά ότι «το περιφερειακό συμβούλιο με την εισαγωγή του συγκεκριμένου άρθρου (42 ) του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, θέτει μείζον θέμα ηθικής τάξης αφού αλλάξει την φυσιογνωμία και το ρόλο του Περιφερειακού συμβουλίου και από μικρό κοινοβούλιο το μετατρέπει σε διακοσμητικό συμβουλευτικό όργανο».


Αναλυτικά:

«Κυρία Πρόεδρε ,
Κύριε Περιφερειάρχη
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι

Η πρόθεση της Κυβέρνησης με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, εγείρει μείζον θέμα ηθικής τάξης αφού αλλάζει την φυσιογνωμία και το ρόλο του Περιφερειακού συμβουλίου και από μικρό κοινοβούλιο το μετατρέπει σε διακοσμητικό συμβουλευτικό όργανο.

Συγκεκριμένα καταργεί το δημοκρατικό δικαίωμα που έχουν οι επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων, να εισάγουν για συζήτηση κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης προφασιζόμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου»!

Δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να διαγράφει από την υποβαθμισμένη είδη από τον Αύγουστο του 2019, νομοθεσία το δικαίωμα να συζητούνται επίκαιρα θέματα που προκύπτουν και οφείλει η Περιφερειακή αρχή, με βάσει την νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας δια του προέδρου του Π.Σ., να θέτει στο σώμα ώστε από τον διάλογο και συγκλίσεις τα κατεπείγοντα να οδηγούνται λύση .

Με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση περιγράφει με σαφήνεια ότι:

« Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων»

Η συγκεκριμένη μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης να επιβάλει νόμο «της σιωπής» στις Παρατάξεις, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» αποτελεί ταφόπλακα και όνειδος για τη Δημοκρατία. Αποτελεί ξεκάθαρα άλλη μια αντιδημοκρατική νομοθετική εκτροπή και μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές του ΄΄η Δημοκρατία περισσεύει.

Ακολουθείται παρελκυστικά μια πορεία του περιορισμού του ρόλου της αυτοδιοίκησης από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, αφού οι υπουργοί του της κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη με την θεσμοθέτηση πρωτοφανών αντιδημοκρατικών διατάξεων με τις οποίες ανέτρεψαν τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2019 και υποβάθμισαν παντελώς τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσαν στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών.

Η νέα αντιδημοκρατική μεθόδευση που κατατίθεται σήμερα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα προκλητική, η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό της κατήφορο υποβαθμίζοντας παραπέρα το ρόλο της Αυτοδιοίκησης μετατρέποντάς την στο υποτακτικό μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης .
Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο είναι σε επίσημη διαβούλευση είναι αναγκαίο να συζητηθεί ως κατεπείγον προ ημερήσιας διάταξης στο άμεσο Περιφερειακό μας Συμβούλιο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΄΄Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας΄΄ ζητούν να τεθεί το θέμα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε τακτική συνεδρίαση όπως ορίζει ο νόμος, Να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και οι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι στο ερώτημα:« Ποια είναι η άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το άρθρο 42 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών;

Οι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΄΄Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας΄΄
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Κούστας Κων/νος

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button