Άποψη

Η αναβλητικότητα στην αποκατάσταση της ακοής

akoi-2

«Έχουν μαζευτεί οι λογαριασμοί, θα τους πληρώσω αύριο». Χρειάζεται συμμάζεμα το γραφείο…θα το τακτοποιήσω μόλις γυρίσω το βράδυ». «Πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό μου…αλλά θα το κάνω κάποια άλλη στιγμή», τώρα καλό είναι να αφοσιωθώ στούς στόχους της εβδομάδας».. κ.α

Αυτές είναι μερικές από τις πολλές δηλώσεις που κάνουμε καθημερινά, αλλά ‘‘τυχαίνει’’ να μην τις πραγματοποιούμε ή να τις αναβάλλουμε συνεχώς.

Γιατί όμως αναβάλλουμε πράγματα και καταστάσεις, παρά την σημαντικότητα τους για εμάς;

Σύμφωνα με τον Vanden Heuvel, η Αρχή της Ευχαρίστησης μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αναβλητικότητα. Κάποιος μπορεί να προτιμά την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και να καθυστερεί τις εργασίες που του προκαλούν άγχος.

Η καθυστέρηση και αναβλητικότητα όμως σε θέματα υγείας είναι μια πολύ κακή συνήθεια και πράξη ανευθυνότητας προς εαυτό μας ή προς τους δικούς μας ανθρώπους.!

Εχουμε δεί και ακούσει για διάφορα περιστατικά, πού σε πολλές περιπτώσεις εάν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως, θα ειχαν θετικό αποτέλεσμα.

Εδώ ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα στο θέμα της αναβλητικότητας και καθυστέρησης των ασθενών, στο να επισκεφτούν ειδικούς για το πρόβλημα της απώλειας ακοής τους (βαρηκοία) και για την αποκατάστασή της.

Ισως μαζί με την φροντίδα της οδοντοστοιχίας μας, ή αποκατάσταση και ή φροντίδα της ακοής μας να έχουν το μεγαλύτερο χρόνο καθυστέρησης και αναβλητικότητας από όλους μας.!

Όμως όπως όλα τά θέματα πού όταν μένουν άλυτα μεγαλώνουν και διογκώνονται, ετσι και η απώλεια ακοής (βαρηκοία) όταν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, γίνεται πιο δύσκολη στη θεραπεία της και στήν αποκατάστασή της.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Εάν προσθέσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις πού μπορεί να εμφανιστούν στο άτομο με απώλεια ακoής, όπως ή απομόνωση, η νευρικότητα, η αντικοινωνική συμεριφορά, ή κατάθλιψη, η άνοια κλπ, τότε το πρόβλημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση.!

Στην σημερινή εποχή με τά νέα τεχνολογικά δεδομένα οι βαρηκοίες όλων των ειδών μπορούν να αντιμετωπισθούν και να αποκατασταθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, είτε χειρουργικά (βαρηκοίες αγωγιμότητος – κοχλιακά εμφυτεύματα), είτε στις περισσότερες περιπτώσεις απωλειών προθετικά, δηλαδή με εφαρμογή ακουστικών βαρηκοίας.

Οί νέες επιστημονικές μέθοδοι αποκατάστασης ακοής (new hearing), η συνεργασία του ειδικού ακοοπροθετιστή* με τον ασθενή βαρήκοο και τά ψηφιακά ακουστικά της νέας γενιάς με τις άπειρες δυνατότητές τους, μπορεί να επαναφέρουν την ακοή σε μεγάλο βαθμό κοντά στην φυσιολογική.

Βασικό ρόλο όπως είπαμε και πάνω είναι ή εγκαιρη επίσκεψη και η εγκυρη διάγνωση από τούς ειδικούς ακοής (Ωρλ – Ειδ. Ακοοπροθετιστές).

Μέχρι μια μέση απώλεια ακοής, ή προσαρμογή και τελικά ή αποκατάσταση μπορεί επιτευχθεί πιο εύκολα και γρήγορα. Σε μια σοβαρή βαρηκοία και ιδίως σε μια βαθειά, ή προσαρμογή και ή αποκατάσταση είναι αναλογικά πιο δύσκολη και πιο αργή.

Επίσης η ποσοτική και ή ποιοτική εκμετάλευση του ακουστικού κέρδους (gain) πού μπορούν να προσφέρουν τά ακουστικά μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι ή πτώση της ακοής.

Στοn πίνακα βλέπουμε ένα ακοόγραμμα φυσιολογικής ακοής 0-20 db, όπως και με χρώμα τις ζώνες διαβάθμισης των βαρηκοϊών

akoi-1
Στοn πίνακα βλέπουμε ένα ακοόγραμμα φυσιολογικής ακοής 0-20 db, όπως και με χρώμα τις ζώνες διαβάθμισης των βαρηκοϊών

Στο κέντρο μας εφαρμόζουμε την ειδική μέθοδο προσαρμογής και αποκατάστασης ακοής new hearing, που δημιούργησε το τμήμα ακοολογίας του Νοσοκομείου “John Hopkins”, σε συνεργασία με τρία αμερικανικά πανεπιστήμια και από το 2006 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα, κατ’ αποκλειστικότητα, μόνο από τα Κέντρα Ακοής του δικτύου της Otomed.

Επιπλέον μπορούμε βάση δεδομένων αξιολόγησης της ακοή σας, του ιατρικού ιστορικού σας και μετά την ενημέρωσή σας, να γίνει δοκιμή ακουστικών (τριών μοντέλων,bf bernafon Ελβετίας) ΔΩΡΕΑΝ, ώστε να αισθανθείται την διαφορά …σε πρώτο στάδιο.!!

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας.

Πάντα δίπλα σας

Ακοήplus

Κέντρο Αποκατάστασης & Προστασίας Ακοής

Στ. Ζαρκαβέλης – Ειδικός Ακοοπροθετιστής

Αναστασιάδη 4 – 1ος όροφος (εναντι Γερμανός)- Αγρίνιο.

Τηλ: 2641033999 & 6984079513 – www.otomed.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button