Ελλάδα

Η αφή του Αγίου Φωτός (φωτο & video)

afi-agio-fos

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες πιστοί κατακλύζουν τον Ναό της Αναστάσεως, για να παρακολουθήσουν την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.

Δείτε την τελετή από τον Ναό της Αναστάσεως

Στις 12.00 το μεσημέρι ο Ορθόδοξος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’, συνοδεία Αρχιερέων και άλλων Κληρικών θα φθάσει στο Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια θα εισέλθει στο Άγιο Βήμα του Καθολικού και οι ετερόδοξοι θα πάρουν την άδεια για να λάβουν μέρος στην Τελετή.

Κατόπιν οι Αρχιερείς και Κληρικοί ντύνονται με άμφια και ο Πατριάρχης με την πλήρη Αρχιερατική στολή.

Η Τελετή αρχίζει με την είσοδο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Ναό, συνοδευόμενου από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους.

Ακολουθεί η Ιερή Λιτανεία και η αποσφράγιση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα πριν, έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί με βουλοκέρι.

Τότε, ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο, παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο.

Όλα τα καντήλια στο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως είναι σβηστά. Ο Πατριάρχης προσεύχεται στο εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου. Χέρια απλώνονται από παντού και μέσα σε λίγα λεπτά ο Ναός γεμίζει από φλόγες που «προχωρούν» μέχρι να καλύψουν όλο τον χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην ιστοσελίδα του, ότι οι ετερόδοξοι έχουν, προηγουμένως, ερευνήσει όλο το εσωτερικό του ιερού Κουβουκλίου, για να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει αναμμένο καντήλι ή άλλη πηγή φωτός.

Μετά τη λιτανεία ο Πατριάρχης θα σταθεί μπροστά στην είσοδο του Αγίου Κουβουκλίου, θα αφαιρέσει τα άμφια και θα αναμένει με το στοιχάρι, πετραχήλι και τη ζώνη.

Ακολουθεί έρευνα από τους ετερόδοξους για να βεβαιωθούν ότι πάνω του δε έχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει υπόνοια ή να κινήσει υποψία.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, οι φύλακες αφαιρούν τη σφραγίδα από την είσοδο και ο Πατριάρχης περνά μέσα στο ιερό Κουβούκλιο με δύο δεσμίδες σβηστά κεριά.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Το μνημείο του Πανάγιου Τάφου λέει την ιστορία του

Μέχρι σήμερα πολλοί σύγχρονοι μελετητές αμφισβητούσαν την αυθεντικότητα του σημείου που είχε ταφεί ο Ιησούς, καθώς οι μεγάλες καταστροφές που είχε υποστεί το μνημείο από πολεμικές επιδρομές, φωτιές και σεισμούς, δυσκόλευαν τη χρονολόγησή του.

Μετά τις εργασίες όμως, που έγιναν στο ταφικό μνημείο, από την διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποδεικνύεται ότι ο Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ είναι ο αυθεντικός, εκείνος δηλαδή που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι στα μέσα του 4ου αιώνα, όπως μαρτυρούν οι ιστορικές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Νational Geographic, οι νέες επιστημονικές χρονολογήσεις επιβεβαιώνουν πως η πρώτη κατασκευή του ταφικού μνημείου έγινε την εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρώμης.

Ο Τάφος του Ιησού ανοίχτηκε για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προέβη σε εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Μεγάλη έκπληξη τους περίμενε, όταν κάτω από το αρχικό μάρμαρο του τάφου, βρήκαν ένα παλαιότερο, σπασμένο μάρμαρο με έναν σταυρό επάνω του, το οποίο βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ταφικό κρεβάτι.

Αυτή η δεύτερη μαρμάρινη πλάκα αποτέλεσε σημείο διαφωνίας μεταξύ των επιστημόνων. Άλλοι υποστήριζαν ότι προέρχεται από την περίοδο των Σταυροφοριών, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι είναι προγενέστερη.

Η έρευνα του ΕΜΠ με επικεφαλής την καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, απέδειξε ότι αυτή η μαρμάρινη πλάκα ήταν η πρώτη, εκείνη που τοποθετήθηκε τη Ρωμαϊκή εποχή, υπό τις εντολές του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στο πρώτο ταφικό μνημείο για τον Χριστό.

Η κατασκευή του τάφου την περίοδο αυτή, επιβεβαιώνεται κι από τα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από το νότιο τοίχος της σπηλιάς, τα οποία χρονολογούνται επίσης τον 4ο αιώνα.

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, που προκαλεί παγκόσμιο δέος, προήλθε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας.

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button