ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Η 3η Σεπτέμβρη, εκφράζει την αυθεντική έννοια της πολιτικής, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου

Σε δήλωση του για την 48η επέτειο από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι η 3η Σεπτέμβρη, εκφράζει την αυθεντική έννοια της πολιτικής, που μετουσιώνει τα οράματα του λαού σε πραγματικότητα. Η επέτειος αυτή, προσθέτει, αποτελεί ευκαιρία να κρατηθούν ζωντανές οι θεμελιώδεις αξίες του Κινήματός.

Ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωση του προτάσσει ως ένα από τα βασικά διδάγματα της 3ης Σεπτέμβρη, ότι τα οράματα μεταφράζονται σε πραγματικότητα μόνο όταν οι πολίτες παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.


Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

Η 3η Σεπτέμβρη, εκφράζει την αυθεντική έννοια της πολιτικής, που μετουσιώνει τα οράματα του λαού σε πραγματικότητα. Μέσα από αγώνες, μέσα από την σχεδόν πάνδημη συμμετοχή, ο Ελληνικός λαός ανέτρεψε ρίζες του συντηρητισμού και της εξάρτησης βάζοντας τις βάσεις για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισονομία, ισοπολιτεία, αλληλεγγύη, έλεγχο της εξουσίας και εθνική ανεξαρτησία.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Επέτειος αυτή αποτελεί ευκαιρία να κρατηθεί ζωντανός όχι μόνο ο ιστορικός ιστός αλλά και οι θεμελιώδεις αξίες του Κινήματός μας, μιας Παράταξης που σε κρίσιμες εποχές άλλαξε καθοριστικά τη χώρα προς όφελος της Ελληνίδας και του Έλληνα.

Είναι μια Επέτειος που ενώνει όλες τις γενιές γύρω από την κοινή αγωνία να μην μείνει ο Ελληνισμός απλός θεατής, και στην νέα εποχή να μην παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, και τελικά υπέρ ενός αδιαφανούς πλέγματος ισχυρών συμφερόντων.

Ένα από τα βασικά διδάγματα της 3ης Σεπτέμβρη, είναι ότι τα οράματα μεταφράζονται σε πραγματικότητα μόνο όταν οι πολίτες παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Όταν οι πολίτες αποφασίσουν να αποκτήσουν φωνή και δύναμη πολιτική με καθημερινή παρουσία, συμμετοχή και αγώνες. Όταν μέσα από την κριτική ανάγνωση του παρελθόντος, συνειδητοποιούν τα βαθύτερα αίτια που κρατούν την Ελλάδα πίσω. Όταν τις αποφάσεις που οδηγούν στο μέλλον αποφασίσουν να τις συνδιαμορφώσουν οι ίδιοι. Όταν απορρίψουν τα πρότυπα που αναπαράγουν τα εκάστοτε συμφέροντα και κατεστημένα – τη μοιρολατρική θεωρία του μονόδρομου – και διαμορφώσουν συμμετοχικά νέες πορείες, νέες προοπτικές και συλλογικά οράματα, δικαιότερα, βιώσιμα, δημοκρατικά.

Το γεγονός ότι η 3η Σεπτέμβρη είναι και η Επέτειος της υιοθέτησης του Πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας, είναι μια συμβολική υπενθύμιση για τη σημασία που έχει η περιφρούρηση και η θωράκιση της δημοκρατίας μας. Κάτι που υπήρχε στη σκέψη όλων όσων υπέγραψαν την Ιδρυτική μας διακήρυξη.

Σήμερα, που παρακολουθούμε την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία θωρακίζει τα δικαιώματα του πολίτη, το δικαίωμα για δημόσια υγεία, παιδεία, αξιοπρεπή εργασία, ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος, εντέλει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία μας.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button