Άποψη

H OEΣΒΔΕΝ για την Κυριακάτικη αργία

epi-emporika-anoikta

Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ συνεδρίασε με θέμα την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, μετά και την ψήφιση του νόμου 4177/2013 μια και αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή του.

Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ εκτιμά ότι με την ψήφιση του νόμου  ικανοποιήθηκε  το πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Είναι προφανές ότι προωθείται με αυτόν τον τρόπο η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που  θα οδηγήσει:

  • Στο ταχύτερο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών μαγαζιών, που δεν πρόκειται να αντέξουν τον άνισο ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του εμπορίου.
  • Στην  αύξηση των κερδών και την πλήρη κυριαρχία στην αγορά για μερικές δεκάδες μεγάλες, μονοπωλιακές επιχειρήσεις στο  λιανικό εμπόριο.
  • Στην παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο εμπόριο, πολύ σύντομα θα συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους κλάδους που συνδέονται με την εμπορική δραστηριότητα.Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα από το γεγονός ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος μικρός έμπορος, ιδιαίτερα οι γυναίκες, δεν αντέχει να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Οι όποιοι περιορισμοί τέθηκαν είναι για τα μάτια του κόσμου και για να λιγοστέψουν οι αντιδράσεις εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.Από την πρώτη μέρα άρχισαν να ξηλώνονται όπως έγινε με τα καταστήματα franchise. Ήδη υπάρχουν στο συρτάρι οι προσφυγές των ενώσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών για «άνιση μεταχείριση» και νόθευση του « ελεύθερου ανταγωνισμού».

Αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υποκρισία το επιχείρημα ότι με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των Κυριακών που θα λειτουργούν τα μαγαζιά, στους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα παρθούν υπόψη οι τοπικές ανάγκες και οι τοπικές ιδιομορφίες.

Η επίκληση των τοπικών ιδιομορφιών και ιδιαίτερα αυτών σχετικά με τις τουριστικές περιοχές γίνεται μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους και για να δημιουργηθούν αντιθέσεις κυρίως ανάμεσα στους έμπορους διάφορων περιοχών. Εξάλλου στα τουριστικά επαγγέλματα και στις τουριστικές περιοχές  εδώ και πολλά χρόνια οι αγορές λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.   Η ΕΣΕΕ με την τακτική που ακολούθησε διευκόλυνε την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, βοήθησε να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Η θέση της για τις 7 Κυριακές έδωσε το άλλοθι στην κυβέρνηση ότι δήθεν το μέτρο είναι αποδεκτό από τους εμπόρους. Αποτελεί δε την «κερκόπορτα» για 52 Κυριακές τον χρόνο.

Συνεχίζει την επιζήμια τακτική της, σπέρνοντας αυταπάτες ότι μπορεί να βγει θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις με Δήμαρχους και Περιφερειάρχες.

Πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί ο εκβιασμός, ότι αν δεν αποφασίσει ο Δήμος ή η Περιφέρεια για τον αριθμό των Κυριακών που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τότε θα πάμε αυτόματα στην πλήρη κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

Η κυβέρνηση έδωσε αυτήν την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες ακριβώς γιατί είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και όπως έχει αποδειχτεί ότι εφαρμόζουν με συνέπεια σε όλους τους τομείς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το ίδιο θα κάνουν και στο θέμα της Κυριακής.Η πρόσκληση σε δήθεν διαβούλευση των Εμπορικών Συλλόγων από ορισμένους  Αντιπεριφερειάρχες είναι προσχηματική. Η εμπειρία από τις πρώτες συζητήσεις έδειξαν ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες.

Ψάχνουν να βρουν συνένοχους.

Η ΟΕΣΒΔΕΝ απορρίπτει στο σύνολο τους τα κυβερνητικά μέτρα και συνεχίζει να υπερασπίζεται την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ.

Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους της περιοχής μας, όλους τους συναδέλφους, να απορρίψουν το εκβιαστικό δίλημμα ότι ο νόμος προβλέπει 7 Κυριακές το λιγότερο.

Η πείρα από την εφαρμογή του ωραρίου καταστημάτων του 2005 έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εμπόρων ακολούθησε το πρόγραμμα των Εμπορικών Συλλόγων και όχι αυτό του νόμου. Αυτό ακολούθησε συνολικά και η αγορά εκτός των malls .

Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.

Να αποφασίσουν οι Σύλλογοι για «ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ» όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αυτό να εφαρμόσουν, αυτό και να προτείνουν χωρίς «παζάρια» και «διαβουλεύσεις» στους αντίστοιχους Αντιπεριφεριαρχες.

Υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, καταδικάζοντας και απορρίπτοντας συνολικά τις ρυθμίσεις και τα μέτρα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε σε συζήτηση προτάσεων που αφορούν το ρυθμό εξόντωσης μας.

Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να παραμένει σταθερή.

  • ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ  4177/2013

Με αυτό τον σκοπό προτείνουμε στους Εμπορικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν άμεσα ,να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συλλογή υπογραφών. Να συνεργαστούν με τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων ,να αξιοποιήσουν κάθε μορφή ενημέρωσης και κινητοποίησης ώστε να ανατρέψουμε  αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τα μαγαζιά μας στα λουκέτα και εμάς στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ

 

                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

                  ΔΗΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                              ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button