sliderΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

H Αιτωλοακαρνανική διάσταση της συνέντευξης Μητσοτάκη-τι είπε για Πλατυγιάλι, υγεία, Πανεπιστήμιο

Περιφερειακή διάσταση στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Πάτρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Αχαΐα, έδωσε ο Πρωθυπουργός.

Δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία.


Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το πλαίσιο της αναδιάταξης του που «κόστισε» σε περιφερειακά τμήματα ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε:

«Έχουμε δώσει πολύ περισσότερους δείκτες αυτονομίας στα πανεπιστήμιά μας να αποφασίζουν τα ίδια τα του οίκου τους. Τη διάταξη των δυνάμεών τους, τη γεωγραφική κατανομή των τμημάτων τους. Και το ίδιο έκανε και το Πανεπιστήμιο Πατρών -πρώτο στην Ελλάδα. Πήρε αποφάσεις τις οποίες σεβαστήκαμε και στηρίξαμε.

Και δεν είναι, νομίζω, δουλειά της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να καπελώνει τα πανεπιστήμια ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη γεωγραφική τους οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε και στηρίζουμε την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης. Και τη σημασία που αποδίδουμε στο να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αναπτυξιακής δυναμικής του κάθε τόπου. Και θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε άλλη ερώτηση επίσης για το θέμα της τριτοβάθμιας και την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής φορέων του Αιγίου για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας που «μετακόμισε στην Πάτρα (σ.σ. αντίστοιχη προσφυγή έχει γίνει και από τον δήμο Αγρινίου για το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας) , ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις.

mitsotakis patra2

Σχετικά με το πρόγραμμα «Υδωρ 2.0» πρωθυπουργός απάντησε πως εαν εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός τη ΝΔ, τότε  «θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κυβέρνησης και στον κρίσιμο τομέα που έχει να κάνει με τα αιτήματα της διαχείρισης του νερού, ειδικά για σκοπούς άρδευσης».

Για το ενδεχόμενο επίσκεψης του στην Αιτωλοακαρνανία, απάντησε: «Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία πολύ σημαντική περιφερειακή ενότητα. Πράγματι η προσοχή της σημερινής εκδήλωσης δεν αφορά όλη τη Δυτική Ελλάδα, αφορά πρωτίστως την Αχαΐα και κυρίως την Πάτρα. Βεβαίως θα έρθουμε και στην Αιτωλοακαρνανία.

Πάντα το κάνω, ξέρετε, όταν κάνω περιοδείες να φροντίζω να συνοδεύομαι από κυβερνητικά κλιμάκια, όχι για λόγους πολιτικών εκδρομών, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπορούμε να μιλάμε για τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει, αλλά να εισπράττουμε όμως και παρατηρήσεις και απόψεις των τοπικών φορέων γι΄ αυτά που τους απασχολούν.

Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία και πολλά σημαντικά πράγματα τα οποία έχουμε να πούμε, οπότε πολύ σύντομα- δεν μπορώ να σας δώσω ακόμα ημερομηνία- θα έρθουμε και στην Αιτωλοακαρνανία για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο.

mitsotakis patra4

Το ζήτημα των σοβαρών προβλημάτων του δημοσίου τομέα υγείας, έθεσε ο Κωνσταντίνος Ρίγκος, απο το agriniopress.gr με τον πρωθυπουργό να δίνει μακροσκελή απάντηση, τονίζοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας «χρειάζεται πιο δομικές παρεμβάσεις».

Απάντησε συγκεκριμένα:

«Η κα. Γκάγκα έχει επισκεφθεί παραπάνω από 70 νοσοκομεία στη χώρα. Είναι γιατρός η ίδια, γνωρίζει καλά τα ζητήματα. Μπορεί να δίνει βραχυπρόθεσμες λύσεις, όμως μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται πιο δομικές παρεμβάσεις. Και ως προς το ζήτημα του προσωπικού, πώς θα προσελκύσουμε γιατρούς, πώς θα τους κρατήσουμε, πώς θα τους πληρώσουμε. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι επίκειται μια πρώτη αύξηση στις απολαβές των γιατρών από 1/1/23.

Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη όσμωση μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημόσιου τομέα. Γνωρίζετε ότι θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα ένα σημαντικό νομοσχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση.

Πώς μπορούμε να καλύπτουμε κρίσιμες ειδικότητες, εκεί όπου οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες.

Πώς μπορούμε να φέρουμε περισσότερο κόσμο στην περιφέρεια.

Τι θα κάνουμε με τις κτιριακές μας εγκαταστάσεις, όπου έχουμε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας χωρίς να κλείσει κανένα νοσοκομείο -θέλω να το τονίσω αυτό- αλλά με μια πιο έξυπνη κατανομή δυνάμεων, έτσι ώστε να μην κάνουν όλα τα νοσοκομεία ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μπορούμε, ενδεχομένως εντός Περιφερειακής Ενότητας, να κάνουμε μια κατανομή η οποία τελικά να είναι καλύτερη για την περίθαλψη την οποία παρέχουμε στους ασθενείς.

Δεν το έχω κρύψει ότι το νέο ΕΣΥ είναι για μένα μια πολύ μεγάλη πρόκληση και μια σημαντική μεταρρύθμιση δεύτερης τετραετίας, διότι είδαμε τα δυνατά του σημεία στην διάρκεια της πανδημίας.

mitsotakis patra3

Είδαμε, όμως, και σημαντικές αδυναμίες τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε. Αλλά όταν μιλάμε για δημόσια υγεία και για την υγεία των Ελλήνων, ας μην περιοριζόμαστε, παρακαλώ, μόνο στο τι γίνεται στα νοσοκομεία.

Θέλω να δώσω μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μεγάλη κάλυψη ως προς τον προσωπικό γιατρό, ειδικά εδώ, στην Αχαΐα, που έβλεπα τα στοιχεία. Φαντάζομαι ότι και στην Αιτωλοακαρνανία είναι καλά τα στοιχεία. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή.

Και βέβαια πριν φτάσουμε στον προσωπικό γιατρό, είναι μεγάλη η έμφαση που δίνουμε σε προληπτικούς ελέγχους, προσυμπτωματικούς ελέγχους, ξεκινώντας με τον καρκίνο του μαστού. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το οποίο κάναμε, στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ότι κάθε γυναίκα από 50 έως 69 ετών θα πάρει ένα μήνυμα και θα έχει την δυνατότητα -και την ενθαρρύνω να το κάνει- να κάνει μια, πολλές φορές θα είναι και η πρώτη, μαστογραφία που κάνουν οι γυναίκες, ειδικά στην Περιφέρεια. Έχει μεγάλη σημασία αυτό να το αναπαράγετε και εσείς ως περιφερειακά Μέσα.

Εντοπίσαμε παραπάνω από 3.000 ήδη με τις μαστογραφίες που έχουμε κάνει, πρώιμους καρκίνους. Δεν γνώριζαν οι γυναίκες αυτές ότι είχαν καρκίνο και φυσικά η πρόβλεψη και η πρόγνωση όταν ένας καρκίνος μπορούμε να τον διαγνώσουμε σε πρώιμο στάδιο, είναι εξαιρετική. Έξι μήνες, δώδεκα μήνες, δύο χρόνια μετά τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ.

Το είπα αυτό διότι το σχέδιό μας για την υγεία δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία. Ξέρουμε τα προβλήματα που έχουμε στα νοσοκομεία, αλλά είναι πολύ πιο συνολικό και καλύπτει φυσικά και το κομμάτι της ψυχικής υγείας, τον παραμελημένο ασθενή.

Όμως, είμαστε μπροστά σε μία κρίση ψυχικής υγείας, ειδικά σε μία κρίση ψυχικής υγείας που αφορά τα παιδιά μας και τους εφήβους μας. Μιλούσαμε πριν για παιδικές δομές. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, είναι εδώ, είναι πραγματικό, η πανδημία το έκανε χειρότερο και πρέπει να επενδύσουμε πολύ στις δομές μας και στους υποστηρικτικούς μηχανισμούς για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».

mitsotakis patra5

«Θα τον βρούμε τον επενδυτη για το Πλατυγιάλι»

Τέλος, απαντώντας για το λιμάνι στο Πλατυγιάλι, ο κ. Μητσοτάκης, είπε:

«Έχω επισκεφθεί το λιμάνι, είναι μια εντυπωσιακή υποδομή στη μέση του πουθενά. Αυτό κάτι λέει. Λοιπόν δεν μπορούμε να φανταστούμε ανάπτυξη αυτού του λιμανιού, χωρίς ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα έρθει και θα φτιάξει κάτι σημαντικό γύρω από το λιμάνι, γιατί θα θέλει και λιμάνι για να εξάγει προϊόντα ή για να φέρει προϊόντα.

Μέχρι στιγμής οι απόπειρές μας δεν ήταν επιτυχημένες, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε την ανάπτυξη του λιμανιού χωρίς κάποιον ο οποίος θα το χρειαστεί αυτό το λιμάνι.

Πάντως να ξέρετε ότι ως προς τις δυνατότητές του είναι μοναδικό. Και πιστεύω ότι όλη αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται και παγκόσμια για την επιστροφή των αλυσίδων παραγωγής προς την Ευρώπη, θα μας δώσει δυνατότητες τελικά να βρούμε κάποιον σημαντικό επενδυτή ο οποίος θα αξιοποιήσει αυτό το περιουσιακό στοιχείο και μετά να μας επιτρέψει να κάνουμε και τις σχετικές διασυνδέσεις.

Χωρίς να μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο, όταν κάποιος έρχεται και μας μιλάει για υποδομές που να έχουν και λιμάνι, πάντα η πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζουμε είναι το Πλατυγιάλι, είναι ο Αστακός. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον επενδυτή, θα τον βρούμε όμως.

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou christmas2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button