Γεγονότα

Γουριώτισσα: "Διχάζουν" τα καζάνια με το βλάχικο φαγητό την παραμονή της Παναγίας-ανεστάλη η θεία λειτουργία!

pol-glenti-gouriotissaΠολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει στην μικρή τοπική κοινωνία της Γουριώτισσας, η απόφαση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην τελεστεί θεία λειτουργία την ημέρα της Παναγίας, εξαιτίας του πανηγυριού της περιοχής, που προβλέπει παραδοσιακό γλέντι και βλάχικο φαγητό (μακαρονάδα με κρέας προβατίνας) σε καζάνια, την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Να θυμίσουμε πως για την συγκεκριμένη εκδήλωση και τις προηγούμενες χρονιές είχε εκφραστεί δυσφορία για την Μητρόπολη, αφού το βλάχικο γλέντι και το φαγοπότι, γίνεται ημέρα νηστείας. Κανείς δεν περίμενε όμως οτι θα ληφθούν φέτος “δραστικά μέτρα” όπως καταγγέλλεται, ότι δηλαδή θα αποφασιστεί να μην τελεστεί θεία λειτουργία, ανήμερα της Παναγίας!

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο χωριό, ενώ δυο δημότες με ανακοίνωση τους, καταφέρονται κατά της απόφασης που φέρεται να πήρε η Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Γράφουν συγκεκριμένα:

“Φαίνεται ότι η ελευθερία, η συνείδηση και οι δημιουργικές εκδηλώσεις των νέων, μπορούν να εξοστρακίζονται με εκβιασμό!

Θύματα ο πολιτισμός και η παράδοση,  στο χωριό  Γουριώτισσα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, αυτή τη φορά, αφού ο Μητροπολίτης ανέστειλε την προγραμματισμένη θεία λειτουργία στο ναό της ενορίας, με τη αιτία και αφορμή τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, που πραγματοποιούνται το βράδυ της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.

Στην ουσία περί εκβιασμού πρόκειται, αφού η απόφαση του Μητροπολίτη λέει, ή καταργείται την πολιτιστική εκδήλωση στις 14/8 ή θεία λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Δημήτριο του χωριού δεν έχει. Βέβαια δεν το λέει μ’ αυτήν ακριβώς τη διατύπωση, αλλά περί αυτού πρόκειται. Αυτή η απόφαση του Μητροπολίτη διχάζει μια τοπική κοινωνία, που μέχρι τώρα πορεύονταν με ομοθυμία και ομοψυχία, χωρίζοντάς την σε πιστούς και απίστους, σ’ αυτούς που νηστεύουν και κοινωνούν κι σ’ αυτούς που δε νηστεύουν!

Η νηστεία όμως, όπως και οποιαδήποτε εκδήλωση πίστης, δεν είναι θέμα επίδειξης, θορύβου και φαρισαϊσμού, αλλά θέμα συνείδησης και επιλογής ελεύθερων ανθρώπων.

Η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Παναγίας (14/8) , όπως έχει προγραμματιστεί, με βάση  και την εκφρασμένη επιθυμία των συγχωριανών μας, όπως πρέπει και η θεία λειτουργία να τελεστεί, το πρωί στις 15/8, στην εκκλησία της ενορία μας! Δυνατότητα να μεταφερθεί η εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου, όπως προτρέπει ο Μητροπολίτης, ανήμερα της Παναγίας(15/8), δεν υπάρχει, αφού οι συγχωριανοί μας την ίδια μέρα αναχωρούν, γιατί στις 16/8 εργάζονται!

Η κοινωνία της Γουριώτισσας θα συνεχίσει ενωμένη στη ζωή, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό!

Χρήστος Θώμος, Πάνος Καραΐσκος

Δημότες Γουριώτισσας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button