Δυτικά ΕπιχειρείνΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Γκερέκου στο «Δυτικά Επιχειρείν 2022»: «Η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαίνοντα προορισμό, με ιδιαίτερη ταυτότητα»

Στο αναπτυξιακό συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν 2022» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον πολυχώρο EMILEON μίλησε η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, στο πλαίσιο της ενότητας «Τουρισμός, Επενδύσεις σε Υποδομές και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Η κ. Γκερέκου μέσω τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες απαιτήσεις και συνθήκες που διαμορφώνονται στο τουριστικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία από τα 17 γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό σκιαγραφούν ένα νέο εντελώς κοινό.


Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαμόρφωσης αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών και στην ανάδειξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης στον τουριστικό κλάδο. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα οργανικής σύζευξη του τρίπτυχου «φιλοξενία, ελληνική διατροφή, πολιτισμός», προς την οποία και κινείται η προσπάθεια που γίνεται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών προσανατολισμένων πάνω στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή.

Όσα ανέφερε η Άντζελα Γκερέκου:

 

Αξιότιμες κι αξιότιμοι, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας, της Περιφερειακής Αρχής και των Δημοτικών Αρχών, εκλεκτοί εκπρόσωποι του κόσμου του επιχειρείν, αγαπητές φίλες και φίλοι της Δυτικής Ελλάδας,

Θα ήθελα πολύ να είμαι σήμερα μαζί σας στο «Δυτικά Επιχειρείν». Δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατό λόγω άλλων, ήδη από καιρό προγραμματισμένων εκδηλώσεων και υποχρεώσεων. Οφείλω όμως να πω προκαταβολικά πως παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να επανασυστήσει την περιοχή ως ποιοτικό προορισμό με ιδιαίτερη αυθεντική ταυτότητα.

Φίλες και φίλοι οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχουν λειτουργήσει σαν επιταχυντές εξελίξεων το διεθνές πεδίο του επιχειρείν. Και βεβαίως συγκεκριμένα στο τουριστικό πεδίο, ενώ έχουν αναδείξει ένα εντελώς νέο τύπο ταξιδιώτη, με εντελώς διαφορετικές επιθυμίες κι ανάγκες.

Άρα οι οποιεσδήποτε εξελίξεις και στρατηγικές στον επενδυτικό και επιχειρηματικό τομέα, που είναι και το θέμα της παρούσας εκδήλωσης, οφείλουν καταρχήν να είναι συμβατές με αυτό το προφίλ επισκέπτη.

Τα στοιχεία ερευνών που έρχονται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού από τα 17 γραφεία μας στο εξωτερικό σκιαγραφούν ένα νέο κοινό που αναζητά προορισμούς που κινούνται με άνεση στο νέο ψηφιακό σύμπαν. Παρθένους προορισμούς κοντά στη φύση, βιωματικές εμπειρίες σε τοπικές κοινωνίες, με αυθεντικό χαρακτήρα, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά αυθεντική τοπική κουζίνα, με ντόπια προϊόντα. Φυσικά επίσης και την τοπική παράδοση και πολιτισμό.

Οι προορισμοί με αειφόρο πρόσωπο που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα όπως και οι προορισμοί που τηρούν την αρχή της συμπερίληψης μειονοτήτων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Καταλύματα με δομές προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ, καταλύματα που τηρούν την αρχή της ποσόστωσης ανδρών και γυναικών ή που διοικούνται από γυναίκες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την προτίμηση του κοινού.

Μετά από δύο χρόνια υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης, ο νέος ταξιδιώτης μοιάζει πλέον να  επαναπροσδιορίζεται και να αναζητά τόπους που θα τον συνδέουν ξανά με τις αληθινές αξίες της ζωής. Αυτό ακριβώς Βρίσκεται πίσω από τη νέα καμπάνια του υπουργείου και του ΕΟΤ: Greece you will want to stay forever.

O ποιοτικός αειφόρος τουρισμός με ηθικό πρόσημο γίνεται ολοένα και περισσότερο το κεντρικό ζητούμενο σύμφωνα με όλες τις έρευνες. Για αυτό και δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο ηθικό τουριστικό προϊόν εάν δεν εξασφαλίσουμε και για τον τελευταίο εργαζόμενο στον κλάδο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές απολαβές.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλοι οι μεγάλοι προορισμοί της Μεσογείου. Όσο κι αν αφορά το θέμα αυτό μειοψηφία εργοδοτών οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο Υπουργός Τουρισμού σε επανειλημμένες επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο θίγει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα.

Επίσης θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το γεγονός ότι σε αυτό το νέο τουριστικό οικοσύστημα που διαμορφώνεται θέλουμε περισσότερες γυναίκες σε θέση ευθύνης στο τουριστικό επιχειρείν. Το θέλει και ο καταναλωτής. Κι όπως είδαμε και από τις έρευνες, μεμονωμένες περιπτώσεις γυναικών έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερες.

Για αυτό χρειάζεται εκπαίδευση από τη βάση, εμφανή κίνητρα, το περίφημο γυναικείο enpowerment να γίνει πράξη. Η γυναικεία ενδυνάμωση πρέπει να είναι ένας από τους σοβαρούς μας στόχους. Η δύναμη της ενσυναίσθησης που διαθέτουν οι γυναίκες, η συναισθηματική ευφυία, είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά για τον ανθρωποκεντρικό κλάδο της φιλοξενίας.

Φίλες και φίλοι, πίστευα πάντα πως η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο «ευ ζειν», όρος πολύ ευρύτερος από το well being. Είναι η ελληνική φιλοσοφία που περιβάλλει ολιστικά και ενδυναμώνει αρμονικά το σώμα το πνεύμα και την ψυχή.

Επικοινωνιακά μέσα από τη στρατηγική του ΕΟΤ αυτό σηματοδοτείται με την οργανική σύζευξη του τρίπτυχου φιλοξενία, διατροφή, ελληνική διατροφή, πολιτισμός, με την ευρεία έννοια.

Το πρώτο συμπόσιο «Ελλάδα: η χώρα του ευ ζειν» που διοργανώθηκε τον Απρίλιο από τον ΕΟΤ έχει ακριβώς αυτό το θέμα και φυσικά στόχος μας είναι να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Για αυτό και θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την προσπάθεια που γίνεται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών στην περιοχή προσανατολισμένων πάνω στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή.

Τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα ο φυσικός, πολιτιστικός πλούτος σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως τα έργα αγροτικής πρόσβασης και τα υδατοδρόμια είναι σίγουρο ότι θα αναδείξουν τη Δυτική Ελλάδα σε σημαίνοντα τοπικό προορισμό με ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα.

Με την πεποίθηση λοιπόν ότι όλα αυτά που συζητάμε στην ουσία ανοίγουν νέους παραγωγικούς δρόμους για τους νέους και τις νέες γενιές θα σας αποχαιρετήσω και θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία το συνέδριό σας. Ξανά θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Καλή επιτυχία λοιπόν και πάλι στο «Δυτικά Επιχειρείν».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button