Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Γιατί είναι καλό να τρώτε μικρά ψάρια μαζί με τα κόκκαλά τους

Τι ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες για τη συμβολή των μικρών ψαριών στην υγεία.

Οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια ολόκληρα – από το κεφάλι μέχρι την ουρά – μπορεί να αντιμετωπίσουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο και άλλες αιτίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία.


«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Chinatsu Kasahara της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια.

Συνολικά, 80.802 άτομα μεταξύ 35 και 69 ετών χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το πόσο συχνά κατανάλωναν μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες: σπάνια, μία έως τρεις φορές το μήνα, μία έως δύο φορές την εβδομάδα και περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.

Η συσχέτιση της κατανάλωσης μικρών ψαριών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια τουλάχιστον μία έως τρεις φορές το μήνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και άλλες αιτίες σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν σπάνια μικρά ψάρια.

«Τα μικρά ψάρια μπορούν να αποτελέσουν συστατικό μιας υγιεινής διατροφής», έγραψαν οι ερευνητές στα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Public Health Nutrition. «Είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, βιταμίνες και λιπαρά οξέα όταν καταναλώνονται με τα οστά και τα όργανά τους», πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές εστίασαν στις «αντικαρκινικές επιδράσεις των βιταμινών Α και D» καθώς και την παρουσία ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές σημείωσαν παρόμοια πιθανά οφέλη στους άνδρες, αλλά βρήκαν την τάση «μη στατιστικά σημαντική». Θεώρησαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό ανδρών στη μελέτη (συμπεριλήφθηκαν 34.555 άνδρες έναντι 46.247 γυναικών) και άλλων παραγόντων που δεν μετρήθηκαν, όπως το μέγεθος της μερίδας των μικρών ψαριών.

Οι συγγραφείς σημείωσαν άλλους περιορισμούς της μελέτης τους, συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν γνώριζαν τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τους παράγοντες του τρόπου ζωής πολλών συμμετεχόντων κατά την περίοδο παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες μπορεί να μην έχουν αναφέρει με ακρίβεια την κατανάλωση μικρών ψαριών, ενώ η περιοχή μελέτης περιορίστηκε στην Ιαπωνία.

Παρόλα αυτά, η Kasahara είναι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα. «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων», κατέληξε.

 

Μαρία Γκουρτσιλίδου –  Μαρία Γκουρτσιλίδου

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button