Γιατί έφυγαν οι ξένες εταιρείες από τα πετρέλαια στη χερσαία Δυτική Ελλάδα

Βασικοί λόγοι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και οι δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για επανεξέταση ου θεσμικού πλαισίου σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα

Άφαντες είναι οι ξένες εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας. Να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός αυτός αφορούσε μεταξύ άλλων σε ολόκληρο σχεδόν το χερσαίο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας

Το αρχικό ενδιαφέρον των Shell, Total και Repsol αλλά και της Enel – της εταιρείας που προκάλεσε ουσιαστικά τον διαγωνισμό με το αρχικό ενδιαφέρον της- , δεν επιβεβαιώθηκε καθώς δεν προσήλθαν, όπως προέβλεπε η σχετική προκήρυξη, να καταθέσουν προσφορές στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Έτσι, οι ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean Oil είναι πλέον οι αποκλειστικές διεκδικήτριες των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα (Άρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου) για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η υπαναχώρηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών αποδίδεται τόσο στη συγκυρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του πετρελαίου όσο και στην αξιολόγηση του πολιτικού ρίσκου μετά τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, αφού πρόκειται για επενδύσεις σε βάθος 15ετίας. Η εξέλιξη εκπέμπει αρνητικό σήμα για τον διαγωνισμό των 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη όπου οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Μάιο.

Θετική εξέλιξη πάντως θεωρείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό των δύο ελληνικών εταιρειών ΕΛΠΕ και Energean Oil οι οποίες, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις τους σχετικά με τις προσφορές που κατέθεσαν, θα είναι ανταγωνιστές για το κοίτασμα Αρτας – Πρέβεζας, αφού το διεκδικούν και οι δύο. Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν επιπλέον το κοίτασμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, που αποτελεί συνέχεια αυτού του Πατραϊκού Κόλπου, το οποίο έχουν ήδη αναλάβει, ενώ η Energean Oil διεκδικεί επιπλέον το κοίτασμα της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται πιο κοντά στο κοίτασμα των Ιωαννίνων όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί. Η περιοχή Αρτας – Πρέβεζας εμφανίζεται ως πλέον ελπιδοφόρα και αυτό γιατί οι γεωλογικές της δομές αποτελούν συνέχεια των γεωλογικών δομών της Αλβανίας όπου έχει εντοπιστεί ήδη κοίτασμα.

«Απόρροια του δηλωμένου ενδιαφέροντος του ομίλου για την ανάπτυξη του τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της χώρας» χαρακτηρίζουν την κατάθεση της προσφοράς τους τα ΕΛΠΕ στη σχετική ανακοίνωσή τους. Με το γεγονός ότι οι δύο περιοχές που διεκδικεί αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, συνδέει την κατάθεση της προσφοράς της η Energean Oil. Παράλληλα, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, αποτελεί «έμπρακτο δείγμα στήριξης της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης».

Την κατάθεση των προσφορών ανακοίνωσε και το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

coolnews.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress