Γιατί 920 καπνοπαραγωγοί επιστρέφουν την ενίσχυση από το Μέτρο 144

epi-virginia-kapnaΟικονομικό αδιέξοδο βιώνουν 920 οικογένειες καπνοπαραγωγών της χώρας που οφείλουν να επιστρέψουν ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο 2011 – 2013 μέσω του Μέτρου 144 «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης Κοινής Οργάνωσης Αγοράς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας – Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μέτρου, οι καπνοπαραγωγοί όφειλαν, για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης, να δηλώσουν τουλάχιστον μία καλλιέργεια εκτός του καπνού, ανεξαρτήτως έκτασης, κι αυτή έπρεπε να εμφανίζεται στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης ΟΣΔΕ, πράγμα που δεν έγινε από όλους. Αποτέλεσμα της δήλωσης του καπνού ως μονοκαλλιέργειας ήταν να ζητήσει το ΥΠΑΑΤ τον Αύγουστο του 2016 την επιστροφή των χρημάτων από τους 920 καπνοπαραγωγούς της χώρας.

Εν αρχή ην.. η αποσύνδεση

Η σταδιακή υποχρεωτική αποσύνδεση από την παραγωγή του 50% της ενίσχυσης για τις σοδειές καπνού από το 2010 έως και το 2012 ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, που επένδυσαν στη μονοκαλλιέργεια του καπνού. Το Μέτρο 144 ήρθε να καλύψει ένα μέρος από τις απώλειες εισοδήματος, γιατί, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Βασίλης Μελενεκλής, «ήταν μια πολύ μικρή ανακούφιση, καθώς το μέγιστο που μπορούσε να λάβει ένας καπνοπαραγωγός ήταν 9.000 ευρώ για διάστημα τριών ετών». Προσθέτει ότι οι καπνοπαραγωγοί έχασαν το 50% των δικαιωμάτων τους.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου, Εσάτ Χουσεΐν, εξηγεί ότι το 2010 είχαν κοπεί 567 εκατ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο από τις 44.000 οικογένειες καπνοπαραγωγών. «Το υπουργείο έβγαλε τότε το Μέτρο 144 για να επιστραφούν 220 εκατ. ευρώ σ’ αυτές τις 44.000 οικογένειες. Το υπουργείο είχε ζητήσει, εκτός από τον καπνό, να βάλουν ακόμη μία καλλιέργεια, για παράδειγμα καλαμπόκι, ή να γίνει αγρανάπαυση. Τότε, είχαμε ως συνεταιρισμός 8.500 καπνοπαραγωγούς-μέλη και τους ενημερώσαμε. Από αυτούς, οι 170 δεν έκαναν αυτό που ζήτησε το υπουργείο». Ο λόγος που δεν δήλωσαν ακόμα μία καλλιέργεια και επέλεξαν τη μονοκαλλιέργεια οι δικαιούχοι του Μέτρου 144, σύμφωνα με τον κ. Χουσεΐν, είναι γιατί δεν υπολόγισαν τις προειδοποιήσεις.

Ύπαιθρος Χώρα | εφημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button