sliderΠολιτισμόςΠροτεινόμεναΡοή ΕιδήσεωνΤέχνες

«Γιάννης Μόραλης, η μνήμη της αφής»: Εγκαίνια για την σπουδαία έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (φωτο)

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου το βράδυ της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου.

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα –ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος– που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του.


Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, μια θεματική που ιδιαίτερα ενδιέφερε τον Γιάννη Μόραλη και η οποία χαρακτηρίζει το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του.

ekthesi giannis moralis (3)

Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του που απεικονίζουν γυναίκες, συνθέτοντας το ψηφιδωτό μιας έρευνας ζωής του καλλιτέχνη πάνω στη γυναικεία μορφή, την αθωότητα, τον έρωτα και την ωριμότητα.

Ο προσωπικός χώρος δημιουργίας του ζωγράφου, το εργαστήριό του, όπου διαμορφώνει τα έργα του, τα προσχέδια και τις μελέτες του, καταλαμβάνει καίρια θέση στην έκθεση, πλαισιωμένο με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής και τα χρωματικά του δοκίμια. Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη. Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη.

ekthesi giannis moralis (40)

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης μίλησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Χρήστος Γαρουφαλής, η πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» και ανιψιά του ζωγράφου, Χριστίνα Μόραλη. Χαιρετισμό απηύθυναν η Νίκη Δάφνη και ο Τάσος Κουτσουρής επιμελητές της έκθεσης καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά. Τέλος, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου με αφορμή την σημαντική έκθεση που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου ανέφερε πως «είναι ο ιδανικός τρόπος να εγκαινιάσουμε την δεκάχρονη πορεία της πινακοθήκης που αποτελεί πλέον ζωντανό κύτταρο πολιτισμού». Η έκθεση εγκαινιάζει με ιδανικό τρόπο τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου (2013-2023).

ekthesi giannis moralis (17)

«Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου», σημείωσε ο δήμαρχος Αγρινίου.

Πληροφορίες έκθεσης:

Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 – 26 Μαρτίου 2023.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής, Χρήστος Γαρουφαλής
Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας
Συντονισμός: Χριστίνα Μόραλη, Χρήστος Γαρουφαλής
Τόπος: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 13:30 και 18:00 – 20:30
Κυριακή: 10:30 – 13:30, Δευτέρα & αργίες κλειστά

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.
Πληροφορίες: τηλ. 2641360419, email: pinakothiki@agrinio.gr
https://www.dipinag.gr και www.jmoralis.gr

H ανακοίνωση του Δήμου Αγρινίου για την σημαντικό εικαστικό γεγονός:

Παρουσία μέλους της οικογένειας Μόραλη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης  “Γιάννης Μόραλης – Η μνήμη της αφής” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Η έκθεση που παρουσιάζεται έως τις 26 Μαρτίου 2023 είναι αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, μια θεματική που ιδιαίτερα ενδιέφερε τον Γιάννη Μόραλη και η οποία χαρακτηρίζει το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του, όπως εξήγησε ο Διευθυντής της ΔΠΑ Χρηστος Γαρουφαλής:

«Ευχαριστώ από καρδιάς την φίλη Χριστίνα Μόραλη, πρόεδρο του “Εργαστηρίου Ι. Μόραλης” για την εμπιστοσύνη της στη ΔΠΑ και την άψογη συνεργασία μας. Ευχαριστώ και τον αγαπητό συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την ευγενική παραχώρηση των δυο έργων του Μόραλη από τη προσωπική του συλλογή, τα οποία εμπλουτίζουν ποιοτικά την έκθεση. Ευχαριστίες οφείλω στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας Π. Τσιχριτζή για τη χορηγική τους υποστήριξη. Ευχαριστίες σε όλες & όλους όσους υπερβάλλουν εαυτόν και εθελοντικά στηρίζουν την ΔΠΑ.Αλλά κι εμείς οι Αγρινιώτες, δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι γιατί συμμετέχουμε ως ΔΠΑ με τρία έργα – μικρά διαμάντια, δωρεά του υιού του Κωνσταντίνου Μόραλη τον οποίον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά. Αφήνω για το τέλος  τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, τον συνοδοιπόρο σ’ αυτό το ταξίδι, τον άνθρωπο ο οποίος παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, στηρίζει κάνοντας πράξη τα όνειρά μας για την πολιτιστική εξωστρέφεια και την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στα 10 χρόνια πορείας της ΔΠΑ:  «Το Αγρίνιο του πολιτισμού,  σε μια κορυφαία στιγμή,  παρουσιάζει την έκθεση «Γιάννης Μόραλης- Η μνήμη της αφής». Σε αυτό το χώρο,  που έχει γίνει ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, σήμερα κυριαρχούν κάποια από τα έργα του δημιουργού, σχέδια, μελέτες και προσωπικά αντικείμενα που ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη. Είναι ο ιδανικός τρόπος να τιμήσουμε την δεκάχρονη πορεία της Δημοτικής Πινακοθήκης και να εγκαινιάσουμε τις επετειακές εκδηλώσεις. Η έκθεση ως κορυφαίο εικαστικό γεγονός πιστοποιεί την εντυπωσιακή πορεία της Πινακοθήκης. Η συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης ΜόραληςM  και   η παρουσία της οικογένειας Μόραλη συνέβαλλαν στο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τέλος, θέλω να συγχαρώ τον Χρήστο Γαρουφαλή  γιατί η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια είναι ανεκτίμητη».

Παρόντες στην εκδήλωση η  Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, οι Αντιδήμαρχοι Maρία Παπαγεωργίου, Χριστόφορος Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνος Ζώης και ο Αστ. Διευθυντης Δ. Γαλαζούλας.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 – 26 Μαρτίου 2023.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής, Χρήστος Γαρουφαλής

Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας

Συντονισμός: Χριστίνα Μόραλη, Χρήστος Γαρουφαλής

Τόπος:  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο  10:00 – 13:30 και 18:00 – 20:30
Κυριακή: 10:30 – 13:30, Δευτέρα & αργίες κλειστά

Πληροφορίες:  τηλ. 2641360419,  email: pinakothiki@agrinio.gr

https://www.dipinag.gr  και  www.jmoralis.gr

Δείτε εικόνες:

moralis ekthesi1

moralis ekthesi2

moralis ekthesi3

moralis ekthesi4

ekthesi giannis moralis (1)

ekthesi giannis moralis (5)

ekthesi giannis moralis (7)

ekthesi giannis moralis (9)

ekthesi giannis moralis (10)

ekthesi giannis moralis (11)

ekthesi giannis moralis (14)

ekthesi giannis moralis (17)

ekthesi giannis moralis (22)

ekthesi giannis moralis (25)

ekthesi giannis moralis (27)

ekthesi giannis moralis (30)

ekthesi giannis moralis (31)

ekthesi giannis moralis (33)

ekthesi giannis moralis (34)

ekthesi giannis moralis (36)

ekthesi giannis moralis (37)

ekthesi giannis moralis (38)

ekthesi giannis moralis (39)

ekthesi giannis moralis (40)

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button